Pączki amerykańskie - pozbawione nadzienia, z charakterystyczną dziurką i słodką polewą. Jak zrobić donuty?

Równie kaloryczne, co nasze łakocie na tłusty czwartek, pączki amerykańskie są jednak często bardziej kolorowe. Nie mają dżemu, ale brak ten nadrabiają barwną polewą lub posypką. Jak przygotować je w domowym zaciszu?

Pączki amerykańskie, czyli donuty

Pączki amerykańskie, czyli popularne donuty, od pewnego czasu stają się coraz bardziej popularne również nad Wisłą. Pozbawione nadzienia, posiadające za to charakterystyczną dziurkę, mogą uchodzić za mniej kaloryczne od typowych polskich pączków z lukrem i nadzieniem różanym. Nic bardziej mylnego: słodycze rodem ze Stanów Zjednoczonych nadrabiają wspomniane braki przez obecność kalorycznej polewy i posypki. W rezultacie można przyjąć, że w 100 g typowych donutów z czekoladową polewą i kolorową posypką kryje się przynajmniej 450 kcal. Czy to bardzo dużo? Niewątpliwie tak. Spalenie takiej ilości kalorii wymaga biegu ze średnią intensywnością przez ok. 40 min. 

Skąd wzięły się donuty? Okazuje się, że właśnie te łakocie mocno zaznaczyły swoją obecność w amerykańskiej kulturze kulinarnej. Dowodem na to jest fakt, że w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Doughnuta. Przypada on na zawsze w pierwszy piątek czerwca. 

Skąd wzięły się donuty? W gruncie rzeczy niewiele pewnych informacji posiadamy odnośnie ich początków. Istnieje jednak kilka teorii. Jedna z bardziej prawdopodobnych głosi, że te słodkie i kaloryczne ciastka zostały wynalezione przez holenderskich osadników. Faktem jest, że na pierwsze wzmianki o donutach natrafiono w książkach kucharskich z początku XIX w.

Pączki amerykańskie - przepis. Jakie składniki są niezbędne?

Jak prezentuje się przepis na pączki amerykańskie? Jakie składniki należy zgromadzić, myśląc o przygotowaniu donutów? Na szczęście ich skład nie wymaga zbyt wielu zabiegów, jeśli chodzi o dobór produktów. Przede wszystkim, żeby przygotować 12 sztuk, należy posiadać:

  • mąkę pszenną - 400 g;
  • mleko - 200 ml;
  • drożdże świeże - 25 g;
  • cukier - 30 g;
  • masło - 60 g;
  • spirytus - 1,5 łyżki.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Pączki amerykańskie z dziurką - przepis krok po kroku

Jak przygotować pączki amerykańskie z dziurką krok po kroku? Przepis jest bardzo prosty. Do zrobienia 10 szt. potrzebne będą:

  • mąka pszenna - 300 g;
  • mleko - 150 ml;
  • drożdże suszone - 2 łyżeczki;
  • jajo - 1 szt.;
  • cukier - 30 g;
  • spirytus - 3 łyżeczki;
  • masło - 50 g. 

Pączki amerykańskie. Zdjęcie ilustracyjnePączki amerykańskie. Zdjęcie ilustracyjne istock / itakdalee

Od czego zacząć? Najpierw trzeba rozkruszyć drożdże i dodać do mleka, łyżeczki cukru i czterech łyżek mąki. W dalszej kolejności trzeba roztopić masło. Pozostałą część mąki trzeba umieścić w sporym naczyniu, dodać do tego cukier, jajko, mleko z mąką i drożdżami. Tym samym rozpoczyna się wyrabianie ciasta. W jego trakcie należy stopniowo dolewać roztopione, ale ostudzone już masło i spirytus.  Wyrabianie ciasta musi trwać do momentu, w którym będzie ono elastyczne. 

Ciasto musi wyrosnąć w ciepłym miejscu i pod przykryciem. Powinno to trwać ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto musi zostać rozwałkowane na oprószonym mąką blacie do grubości ok. 1 cm. Nadanie donutom odpowiedniego kształtu nie jest trudne: wystarczy posłużyć się szklanką i kieliszkiem (dla wykrawania kształtu ciastka i jego środka). Po uformowaniu pączki amerykańskie powinny wyrastać na blacie i pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 min.

Pączki smażyć trzeba w temp. 175 stopni C z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik po to, by nadmiar tłuszczu mógł w nie wsiąknąć. 

Przepis na pączki amerykańskie. Jak efektownie przybrać donuty?

Przepis na pączki amerykańskie musi też uwzględnić ich przybranie w taki sposób, by prezentowały się jak prawdziwe donuty. Przydadzą się do tego lukier i posypka. Wykonanie lukru wymaga zgromadzenia ok. 250 g cukru pudru i czterech łyżek gorącej wody. Jest to stosunkowo proste i wymaga utarcia pudru z niedużą ilością wody. W nakładaniu lukru można sobie pomóc pędzelkiem. 

Zobacz też: Jak długo smażyć pączki? Zdradzamy sekret idealnych pączków. Technika smażenia jest najważniejsza

Więcej o:
Copyright © Agora SA