Pączki z piekarnika są nieco zdrowszą alternatywą dla tych wykonywanych tradycyjnie. Mają mniej kalorii, a dla większości osób są dużo łatwiejsze w wykonaniu. Przepisy na pieczone pączki domowe znajdziecie w artykule.
4
istock / Alicja Wjcik
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na pączki z piekarnika w papilotkach
Przepis na pączki z piekarnika wykonane w papilotkach jest dużo łatwiejszy w realizacji, niż ten na tradycyjne pączki smażone w głębokim oleju lub smalcu. Co ważne, takie pączki mają w sobie mniej tłuszczu, a ich smak jest równie dobry, co klasycznych. Dodatkowo warto wiedzieć o tym, że jeden smażony pączek z lukrem i nadzieniem różanym ważący ok. 80 g ma mniej więcej 400 kcal, natomiast pączek pieczony o takiej samej wadze ok. 260 kcal.
REKLAMA
Pączki z piekarnika - przepis krok po kroku:
Składniki:
10 g drożdży typu instant
100 ml mleka (delikatnie podgrzanego)
około 400 g mąki
3 jaja + 1 jajko do posmarowania
50 g cukru
pół łyżeczki soli
około 170 g masła (w pokojowej temperaturze)
kandyzowana skórka pomarańczowa
lukier
duża szklanka marmolady
Wykonanie:
Rozprowadzić drożdże w ciepłym mleku. Odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać. Dodać cukier i sól.
Całość wymieszać.
Zrobić dołek. Wlać do środka drożdże.
Dodać jajka i wyrabiać ciasto.
Po 10 minutach dodawać stopniowo masło. Wyrabiać kolejny kwadrans.
Ciasto musi się odklejać.
Ciasto włożyć do miski i odstawić przykryte bawełnianą lub lnianą ściereczką na minimum 60 minut.
Przygotować stolnicę. Oprószyć mąką.
Wyrabiać dokładnie ciasto.
Rozwałkować na placek i wycinać szklanką lub specjalną formą pączki. Położyć łyżkę marmolady na każdym placku. Zakleić.
Ułożyć na blasze. Odstawić na pół godziny, aby wyrosły.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W trybie góra - dół.
Wierzch pączków posmarować jajkiem, aby się nie przypaliły.
Piec przez kwadrans.
Po przestudzeniu polać przygotowanym lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Zobacz wideo Wielki test warszawskich pączków
Przepis na pączki w piekarniku. Dyniowe pączki
Przepis na pączki w piekarniku o smaku dyniowym to prawdziwy hit! Pączki pieczone to znakomity pomysł na przekąskę lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Możesz je przygotować zawsze wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Przepis na pączki pieczone:
Składniki:
600 g mąki pszennej
około 3/4 szklanki mleka
masło do posmarowania
60 g drożdży
2 jaja
purée z dyni (możesz dodać inny mus owocowy, np. z mango albo bananowy)
sól
Dodatkowe składniki:
1/3 kostki masła
2 łyżki cukru
cynamon
Wykonanie:
Weź połowę mleka i podgrzej.
Wyrób w nim drożdże, cukier i łyżkę mąki.
Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
Rozpuść i przestudź masło.
Do zaczynu dodaj jaja, sól, mleko, które zostało, cukier i purée z dyni lub mus owocowy. Wyrabiaj dokładnie, dodając mąkę. Pod koniec wyrabiania dodaj odrobinę tłuszczu (np. masło).
Wyrabiaj przez kwadrans. Odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Ciasto ułóż na stolnicy, wcześniej podsyp ją mąką.
Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka. W środku każdego koła wytnij mniejsze kółko. Tak przygotowane pączki ułóż na blasze i pozostaw na 15 minut, aby wyrosły.
Delikatnie posmaruj pączki roztopionym masłem.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i upiecz pączki. Piecz przez mniej więcej 15 minut.
Połącz cukier z cynamonem.
Gdy pączki delikatnie przestygną, posmaruj je rozpuszczonym masłem i posyp cynamonowym cukrem.