Błyskawiczne pączki na serku homogenizowanym puszyste i pyszne - bez zbędnego czekania
Mamy recepturę na błyskawiczne pączki na serku homogenizowanym, puszyste i pyszne tak bardzo, że ich smak zapamiętacie na długo. Zaletą tego przepisu jest przede wszystkim szybkość wykonania. Nie musimy czekać nawet kilku godzin na wyrośnięcie ciasta. Poniżej znajduje się przepis na pyszne pączki na serku homogenizowanym.
Przepis na pączki puszyste jak chmurka:
Składniki, które są potrzebne to:
- 3 jaja
- 300 g serka waniliowego
- około 1,5 szklanki mąki pszennej
- około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- olej
- odrobina soli
- cukier puder + cynamon
Wykonanie:
- Serek wymieszaj z jajkami.
- Następnie przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia i solą.
- Wszystkie składniki (poza olejem, cukrem pudrem i cynamonem) wymieszaj dobrze ze sobą.
- Przystąp do smażenia.
- Weź szeroki i płaski garnek. Rozgrzej w nim dobrze olej. Przejdź do stopniowego smażenia.
- Po usmażeniu, przejdź do wykonania cukru cynamonowego. W tym celu wystarczy połączyć cukier puder z cynamonem.
- Posyp cukrem cynamonowym przygotowane pączki.
* Po usmażeniu warto ułożyć pączki na ręczniku papierowym.
Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?
Pyszne puszyste pączki - przepis dobry jak u babci
Koniecznie wypróbuj naszą recepturę na puszyste pączki. Przepis jest naprawdę prosty. Może wydawać się, że przyrządzenie pączków jest trudne, jednak nie jest to prawdą. Wystarczy mieć chwilę czasu, odpowiedni przepis, do tego dodać trochę chęci i gotowe.
Pyszne puszyste pączki - jak wykonać? Oto sprawdzony przepis:
Składniki:
- szklanka mleka
- około 50 g cukru białego
- około 50 g świeżych drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek
- odrobina soli
- pół kilograma mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki spirytusu
- 1 słoik ulubionych powideł
- olej - do smażenia pączków
Składniki na lukier domowej roboty:
- 200 g cukru pudru
- odrobina wrzątku
- skórka kandyzowana pomarańczowa
Wykonanie:
- Rozpuść masło i wystudź je.
- Następnie przesiej mąkę.
- Wykonaj zaczyn. Wymieszaj ciepłe mleko z łyżką cukru oraz z pokruszonymi drożdżami.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym oraz białym na puszystą masę.
- Do mąki dodaj zaczyn i masę z jajek. Dołóż masło i sól. Wyrób dobrze ciasto.
- W końcowym etapie dolej spirytus.
- Tak przygotowaną masę włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Weź szeroki i głęboki garnek. Podgrzej w nim mocno olej.
- Weź stolnicę. Podsyp ją mąką. Uformuj kulki z ciasta.
- Spłaszcz je delikatnie.
- Na każdym krążku ułóż powidła. Zaklej, uformuj kulkę.
- Odłóż pączki pod przykryciem na 30 minut.
- Przystąp do smażenia pączków. Później odłóż je na papierowy ręcznik.
- Wykonaj lukier. Wymieszaj składniki na lukier. Polej nim pączki.
* Lukier warto dodawać do pączków po wcześniejszym ich przestudzeniu.
Zobacz też: Jak zrobić dobre karnawałowe pączki z marmoladą? Przygotuj się na wielkie świętowanie z pysznymi łakociami