Ciasto drożdżowe na pączki - tak pulchne, że rozpływa się w ustach
Ciasto drożdżowe na pączki powinno być bardzo sprężyste i puszyste. Dzięki temu smak pączków jest jeszcze lepszy. Może wydawać się, że wykonanie ciasta drożdżowego jest trudne, jednak dzięki dobremu przepisowi nie będzie z tym problemu. Przepis na pączki drożdżowe znajdziesz poniżej.
Jak zrobić ciasto na pączki? Oto prosty przepis:
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 50 g masła
- 250 ml mleka
- składniki na zaczyn: 50 g świeżych drożdży, mąka 1,5 łyżki, cukier 2 łyżki, mleko 3 łyżki
- 1 łyżka spirytusu
Pozostałe składniki:
- powidła śliwkowe
- olej
- cukier puder
Wykonanie:
- Wykonaj zaczyn. Drożdże wymieszaj z mąką (1,5 łyżki), cukrem (2 łyżki) i ciepłym mlekiem (3 łyżki).
- Rozpuść masło i przestudź.
- Następnie utrzyj jaja z cukrem. Dołóż przesianą mąkę, zaczyn, mleko i masło.
- Dolej spirytus. Zagnieć ciasto.
- Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1,5 godziny.
- Później przełóż ciasto na blat lub stolnicę. Wyrób chwilę.
- Podziel ciasto na około 15 - 20 porcji. Wykonaj z nich kulki. Rozpłaszcz. Na środku każdego placka umieść powidła.
- Zaklej i uformuj pączki.
- Odłóż pączki na 30 minut do wyrośnięcia. Przykryj je ściereczką.
- Po tym czasie, przystąp do smażenia na rozgrzanym oleju.
- Po upieczeniu, wyciągnij je łyżką cedzakową.
- Ułóż je na ręczniku kuchennym.
- Przed podaniem posyp pączki cukrem pudrem.
Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru
Przepis na ciasto na pączki w drożdżowym wydaniu - upieczesz je w piekarniku
Przepis na ciasto na pączki drożdżowe z piekarnika to świetna opcja dla tych, którzy nie przepadają za smażonym jedzeniem. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne pączki z polewą czekoladową.
Ciasto na pączki - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 2-3 łyżki mąki - do zaczynu
- 3 łyżki ciepłego mleka do zaczynu + 3/4 szklanki mleka
- 45 g drożdży
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru do zaczynu
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
- pół kilograma mąki
- 2-4 łyżki oleju
- czekolada gorzka i biała
- opcjonalnie - wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Wykonaj zaczyn. Umieść mąkę na zaczyn w misce. Dodaj cukier (2 łyżki), drożdże i ciepłe mleko (3 łyżki).
- Wymieszaj i odłóż do wyrośnięcia.
- Następnie utrzyj jajka z cukrem.
- Przesyp mąkę do miski, dodaj utarte jajka, zaczyn, sól, mleko, olej.
- Wyrób ciasto.
- Później rozwałkuj ciasto (musi mieć ok. 2 cm grubości).
- Następnie powycinaj kółka z dziurką w środku.
- Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Następnie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Poukładaj pączki na blasze.
- Piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
- Następnie polej je roztopioną czekoladą. Dla urozmaicenia możesz użyć dwóch czekolad - białej oraz czarnej. Wówczas uzyskasz jeszcze ciekawszy smak. Opcjonalnie możesz posypać pączki wiórkami kokosowymi.
Jak długo rośnie ciasto na pączki? Ile należy trzymać je w cieple?
Jak długo rośnie ciasto na pączki? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, jakie wykonamy ciasto. Czas wyrastania ciasta warunkuje także wielkość danego pączka. Zazwyczaj jest to 60-120 minut.
Zobacz też: Churros - meksykański przysmak prosto na Twoim stole! Sprawdź, jak wykonać pączki z meksykańskiego przepisu