Jest lepsze niż niejedno sklepowe smarowidło. To swojski smak, który przygotujesz w zaledwie 15 minut

Szybkie złapanie kanapki to częsty scenariusz, kiedy nie mamy ochoty na bardziej skomplikowane gotowanie. Aby nie była nudna i sucha zrób swojskie smarowidło. Wymieszanie tych składników zagwarantuje ucztę dla podniebienia. Zarezerwuj jedynie kwadrans.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Robienie kanapek nie jest rzeczą skomplikowaną i potrafi to zrobić każdy. Zazwyczaj sięgamy po żółty ser i szynkę lub jakieś warzywa. Aby urozmaicić smak, posmaruj kromki chleba swojskim smarowidłem. Jest dla każdego, kto lubi mięsny i aromatyczny smak. Znajdują się w nim wątróbka, czosnek, a także tymianek. Wykonanie go nie należy do najtrudniejszych. Wystarczy podsmażyć mięso, a później wymieszać je z innymi składnikami. Aby smarowidło miało lepszą konsystencję i smak, po wykonaniu go umieść naczynie w lodówce.

Przepis na swojskie smarowidło na kanapki

Składniki:

  • pół kilo wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 150 g masła,
  • łyżeczka tymianku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża pietruszka,
  • 2 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz i drobno posiekaj. Wątróbkę oczyść z nieczystości i pokrój na większą kostkę.
  2. Na rozgrzewającą się patelnię wrzuć łyżkę masła i pozostaw do rozpuszczenia. Następnie na już gorącym tłuszczu dokładnie obsmaż wątróbkę z każdej strony. Po wysmażeniu przełóż ją do miseczki.
  3. Na tym samym tłuszczu, na którym smażone było mięso podsmaż pokrojoną cebulę. Powinna ona przybrać złocisty kolor.
  4. Wątróbkę i cebulę przełóż do blendera. Do składników dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksuj całość przez kilka chwil do uzyskania gładkiej masy.
  5. Powstałą mieszankę przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Dodaj również świeżą pietruszkę, masło i śmietanę. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.
  6. Tak powstałe smarowidło pozostaw do wystudzenia i stężenia. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA