Oryginalne gotowanie wcale nie musi opierać się na długiej liście składników, czy drogich, wymyślnych dodatkach. Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi - właśnie dlatego nasz przepis na ciasto i patent z łyżką cedzakową to prawdziwe mistrzostwo. Obejdzie się bez filozofii, jest smacznie, domowo i pomysłowo!
Nie da się ukryć, ze domowe słodkości smakują najlepiej. Jeśli jednak nie masz czasu ani chęci na przygotowywanie serników, piętrowych ciast czy babcinych placków, postaw na ekspresowy przepis, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Wszystko opiera się na rzadkim i banalnie prostym cieście, jednak sama mikstura to nie wszystko. Sekretem jest dość nietypowe przygotowanie, które na pierwszy rzut oka może budzić sporo kontrowersji.
Sprawcą całego zamieszania jest łyżka cedzakowa. Kuchenny przyrząd służy nam raczej przy wyławianiu pierogów czy warzyw z garnka, jak się jednak okazuje, może być przydatny także przy produkcji naszego pomysłowego ciasta. Wystarczy zanurzyć w nim łyżkę i przełożyć ją szybko nad patelnię. Dzięki temu nasze ciasto zacznie spływać przez małe otworki, co gwarantuje oryginalny kształt.
Składniki:
Sposób przygotowania: