Przelewam to kremowe ciasto przez łyżkę cedzakową. Obłędne i pomysłowe danie zasługuje na aplauz

Domowe przepisy wieją nudą i daleko im do tych oryginalnych z mediów społecznościowych? Z naszą recepturą nie trzeba wymyślnych składników, zaawansowanych umiejętności i godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy, że zanurzysz łyżkę cedzakową w cieście, a później umieścisz ją nad rozgrzaną patelnią. Tak powstaje obłędna słodycz, która skradnie serce nie jednego smakosza.

Oryginalne gotowanie wcale nie musi opierać się na długiej liście składników, czy drogich, wymyślnych dodatkach. Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi - właśnie dlatego nasz przepis na ciasto i patent z łyżką cedzakową to prawdziwe mistrzostwo. Obejdzie się bez filozofii, jest smacznie, domowo i pomysłowo!

Zobacz wideo Tępy nóż i brak ostrzałki w domu? Wiemy jak temu zaradzić!

Co można wyczarować z ciastem i łyżką cedzakową? To danie nie ma konkurencji 

Nie da się ukryć, ze domowe słodkości smakują najlepiej. Jeśli jednak nie masz czasu ani chęci na przygotowywanie serników, piętrowych ciast czy babcinych placków, postaw na ekspresowy przepis, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Wszystko opiera się na rzadkim i banalnie prostym cieście, jednak sama mikstura to nie wszystko. Sekretem jest dość nietypowe przygotowanie, które na pierwszy rzut oka może budzić sporo kontrowersji. 

Sprawcą całego zamieszania jest łyżka cedzakowa. Kuchenny przyrząd służy nam raczej przy wyławianiu pierogów czy warzyw z garnka, jak się jednak okazuje, może być przydatny także przy produkcji naszego pomysłowego ciasta. Wystarczy zanurzyć w nim łyżkę i przełożyć ją szybko nad patelnię. Dzięki temu nasze ciasto zacznie spływać przez małe otworki, co gwarantuje oryginalny kształt. 

Pomysłowe danie z pomocą łyżki cedzakowej, zanurz w cieście i siup nad patelnię

Składniki: 

  • szklanka mleka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki wody,
  • sól,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przesyp mąkę do miski. Następnie wlej wodę, mleko i wbij jajko. 
  2. Wszystkie składniki zacznij miksować na małych obrotach. Po chwili dodawaj stopniowo cukier, proszek do pieczenia oraz sól. 
  3. Składniki dokładnie wymieszaj aż powstanie gładkie, jednolite ciasto pozbawione wszelakich grudek. 
  4. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut - miski nie trzeba chować do lodówki, może pozostać pod przykryciem na blacie. 
  5. Po tym czasie wlej na patelnię tłuszcz, gdzie się dobrze nagrzeje, przelej przez łyżkę cedzakową odrobinę ciasta. 
  6. Smaż do zarumienienia i przełóż powstałe zawijasy na ręcznik papierowy. Czynność powtarzaj do wykorzystania ciasta. 
  7. Gotową słodycz można jeść lekko skropioną sokiem z cytryny lub np. z cukrem pudrem, lub owocami czy jogurtem, smacznego!
Więcej o: