Jajek w polskiej tradycyjnej kuchni nie brakuje. W końcu to jeden z najważniejszych składników będących podstawą wielu dań. W ciągu miesiąca zużywamy ogromną liczbę jajek, ale większość z nas pozbywa się skorupek od razu po rozbiciu jajka. Dlaczego nie powinniśmy tego robić? Odpowiadamy.
Niewiele osób wie, że wyrzucanie skorupek jaj to duży błąd. Mają różnorodne właściwości, dzięki czemu mogą być wykorzystane w naprawdę wielu miejscach. Pewnym jest więc, że nie należy się ich pozbywać. Ten rodzaj recyklingu może przynieść nam dużo dobrego.
Skorupki jaj są bogate w wapń, więc będą świetnym nawozem dla roślin. Rozdrobnione łuski można dodać do gleby wokół roślin lub wymieszać bezpośrednio z glebą. Mogą być też przydatne w walce ze szkodnikami - na przykład ślimakami. Ostre skorupki będą je ranić, więc szybko zrezygnują z pomysłu zjadania rośliny.
Skorupki jajek mogą być też pokarmem dla zwierząt takich jak kurczaki, ptaki i inne zwierzęta hodowlane. Można podawać je z paszą lub osobno. Wapń jest ważny dla zdrowia kości, piór i skorup zwierząt oraz może być pomocny w zapobieganiu niedoborom i chorobom.
Niektórzy pewnie będą zdziwieni, ale skorupki jajek nadają się też do sprzątania. Jeśli mamy garnek tak przypalony, że nic nie jest w stanie go uratować... to owszem, skorupki jajek sobie poradzą. Wystarczy, że do garnka wrzucimy skorupki po jajkach, dolejemy płynu do mycia naczyń i ciepłej wody. Skorupki, które się rozpadną, zadziałają jak papier ścierny, który zetrze brud bez żadnego trudu.