Ekspresowe ciasto z jabłkami to popisowy deser mojej mamy. Zawsze zbiera pochwały i prośby o przepis

Ciasta z jabłkami to coś, co Polacy po prostu kochają. Niezależnie od pory roku smakują obłędnie. Moja mama jest mistrzynią w pieczeniu takiego ciasta. Robi je ekspresowo i zawsze jest pyszne.

Szybkie ciasto z jabłkami - kto nie chciałby poznać takiego przepisu? Minimum roboty, a maksimum smaku brzmi świetnie. Wystarczy zetrzeć jabłka, zamieszać i wstawić do piekarnika. Ot, cała filozofia. Naprawdę nie da się przy tym cieście urobić po ręce, a efekt jest wręcz zaskakujący. Tak pysznego ciasta z jabłkami nie jedliście nigdzie indziej - gwarantuję. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Ekspresowe ciasto z jabłkami - przepis. Zrobisz je bez bałaganu w kuchni 

Ekspresowe ciasto z jabłkami przygotowuje się w banalnie prosty sposób. Nie brudzimy też całej kuchni, bo da się je zrobić w jednej misce i przy użyciu minimalnej liczby akcesoriów kuchennych. Zdziwicie się, z jak prostej receptury korzysta moja mama. I już nigdy nie upieczecie innego ciasta.

Składniki: 

  • 4 jabłka, 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu typu skyr lub jogurtu naturalnego gęstego, 
  • 100 g kaszy manny, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • duża szczypta cynamonu (opcjonalnie), 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia. 

Ciasto z jabłkami w 15 minut - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka obieramy, a następnie wykrajamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  2. Starte jabłka mieszamy w jednej misce ze wszystkimi innymi składnikami, a następnie odstawiamy masę na 20 minut, aby kasza manna wchłonęła ciasto i zwiększyła objętość.  
  3. Gotową masę przelewamy do wybranej formy. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut. 
  4. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem. Możemy podać na przykład z lodami lub kawą. Smacznego! 
Więcej o: