Przestańcie kłócić się o to, jak robić carbonarę. Wypróbujcie w końcu ten przepis. Obłęd smakowy

Carbonara to najbardziej kontrowersyjne danie, z jakim się spotkałam. Wszyscy kłócą się o to, jak zrobić ją dobrze. Używanie niektórych składników uznają za profanację. Jak więc zrobić smaczną carbonarę?

Oryginalny przepis na carbonarę to minimum składników, a maksimum smaku. Ten makaron jest więc banalnie prosty w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak wygląda przepis na oryginalną carbonarę. Oto przepis na pyszny włoski makaron, któremu nie sposób się oprzeć. 

Zobacz wideo Prawdziwa carbonara

Oryginalna carbonara - przepis. Obłędnie pyszny makaron, a jednocześnie szybki 

Przyrządzenie oryginalnej carbonary nie jest trudne. Warto jednak mieć w zanadrzu dobry przepis. Dzięki temu przygotujemy danie idealnie kremowe, rozpływające się w ustach i sycące. Gwarantujemy, że kubki smakowe eksplodują już po pierwszym kęsie. Jeśli nie mamy niektórych składników, szukajmy ich tańszych zamienników. Danie również będzie pyszne.  

Składniki: 

  • 250 g makaronu, 
  • 85 guanciale lub pancetty, 
  • 2 jajka, 
  • 2 żółtka, 
  • 60 g sera pecorino, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Przepis na carbonarę. Sposób przygotowania krok po kroku 

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu w taki sposób, by był al dente. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z jajkami. Guanciale lub pancettę kroimy i smażymy na małym ogniu do momentu, aż zacznie rozpuszczać się tłuszcz, a mięso będzie chrupiące. Łączymy go z jajkami i mieszamy energicznie. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy. 

Warto pamiętać, by po ugotowaniu makaronu, nie wylewać całej wody. Można wykorzystać ją do masy jajecznej - należy dolać filiżankę. Następnie dorzucamy makaron i jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki. Oprószamy świeżo startym czarnym pieprzem. Nasza obłędnie pyszna carbonara jest gotowa. Najlepiej smakuje gorąca. Smacznego! 

Więcej o: