Oryginalny przepis na carbonarę to minimum składników, a maksimum smaku. Ten makaron jest więc banalnie prosty w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak wygląda przepis na oryginalną carbonarę. Oto przepis na pyszny włoski makaron, któremu nie sposób się oprzeć.
Przyrządzenie oryginalnej carbonary nie jest trudne. Warto jednak mieć w zanadrzu dobry przepis. Dzięki temu przygotujemy danie idealnie kremowe, rozpływające się w ustach i sycące. Gwarantujemy, że kubki smakowe eksplodują już po pierwszym kęsie. Jeśli nie mamy niektórych składników, szukajmy ich tańszych zamienników. Danie również będzie pyszne.
Składniki:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu w taki sposób, by był al dente. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z jajkami. Guanciale lub pancettę kroimy i smażymy na małym ogniu do momentu, aż zacznie rozpuszczać się tłuszcz, a mięso będzie chrupiące. Łączymy go z jajkami i mieszamy energicznie. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy.
Warto pamiętać, by po ugotowaniu makaronu, nie wylewać całej wody. Można wykorzystać ją do masy jajecznej - należy dolać filiżankę. Następnie dorzucamy makaron i jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki. Oprószamy świeżo startym czarnym pieprzem. Nasza obłędnie pyszna carbonara jest gotowa. Najlepiej smakuje gorąca. Smacznego!