Zawsze dodaj do ciast ten kremowy składnik. Dzięki niemu sernik jest puszysty i kremowy jak z cukierni

Sekretem udanych ciast są czasami dość nietypowe składniki. Tak też jest w przypadku mleka skondensowanego, które nie tylko nadaje wypiekom słodyczy, ale i lekkości oraz charakterystycznego posmaku. To mistrzowski patent na idealny sernik czy wielkanocną babkę.

Co dodać do ciast, by wyszły nieziemsko puszyste, lekkie, słodkie i dosłownie idealne? Mleko skondensowane to niezawodny produkt, który magicznie zadziała zarówno na sernik czy też na biszkopt. Wszystko zależy jednak od proporcji i pozostałych składników - więcej szczegółów zdradzamy poniżej. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Mleko skondensowane najlepszym przyjacielem sernika? Odrobina zdziała cuda

Sernik to nasze dobro narodowe, więc można przygotować go niemal na każdą okazję. Szczególnie gdy zbliżają się Święta Wielkanocne, warto poznać przepis, który zwali z nóg nawet największych smakoszy. Opiera się on na klasycznych składnikach jednak jeden. sprawia, że serowy wypiek jest gładki, kremowy i niemalże aksamitny. Mowa tu o mleku skondensowanym, które dostaniemy w każdym sklepie, kosztuje grosze i dosłownie działa cuda! 

Mleko skondensowane w połączeniu z zaledwie pięcioma innymi składnikami to przepis na sernik idealny na wiosnę i Wielkanoc. Jest nieziemsko puszysty i arcyprosty w przygotowaniu. Tu obejdzie się bez kombinowania i wymyślnych receptur - ze wszystkim poradzi sobie nawet największy nowicjusz, jednak smak to niemalże arcydzieło!

Niebiańsko puszysty sernik z mlekiem skondensowanym 

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości sera sernikowego,
  • 5 jajek,
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 2 budynie waniliowe,
  • cukier puder do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od nagrzania piekarnika w trybie góra-dół na 170 stopni C.
  2. Następnie żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. 
  3. Ser przełóż do dużej miski razem z żółtkami, wszystko dokładnie zmiksuj na niskich obrotach. Stopniowo wlewaj mleko skondensowane oraz dwa budynie w proszku. 
  4. Na koniec dodawaj partiami pianę z białek - tym razem wszystko wymieszaj szpatułką - ważne by robić to nieśpiesznie i delikatnie. 
  5. Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Sernik piecz przez 35 minut w 170 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 40 minut. 
  7. Gotowy sernik całkowicie ostudź - udekoruj ciasto cukrem pudrem i np. świeżymi owocami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.