Sernik to jedno z najbardziej znanych i chętnie pieczonych polskich ciast. Jego przygotowanie sprawia niektórym problemy. Warto więc wypróbować przepis na sernik z mlekiem skondensowanym - z tego przepisu nie może się nie udać!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozpocznij przygotowywanie sernika na mleku skondensowanym od oddzielenia białek od żółtek. Żółta trzeba wymieszać z budyniem (proszkiem) oraz twarogiem i mlekiem skondensowanym aż do uzyskania gładkiej masy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Następnie mieszamy pianę z masą serową.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 45 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Aby sernik nie opadł, należy wystudzić go przy lekko otwartym piekarniku przez 15 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i studzić w temperaturze pokojowej.
Sernik z mlekiem skondensowanym to idealny przepis dla tych, którzy nie lubią spędzać kilku godzin na pieczeniu ciast. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu sernika możemy go udekorować. Świetnie sprawdzi się do tego ulubiona polewa, owoce - najlepiej truskawki czy borówki, lub cukier puder. Smacznego!