Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym. Pyszny sernik, który nie może się nie udać

Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym jest niezwykle prosty. Jeśli sernik jeszcze nigdy ci nie wyszedł, a marzysz o tym, by był miękki i rozpływał się w ustach, musisz koniecznie przygotować go z tej receptury.

Sernik to jedno z najbardziej znanych i chętnie pieczonych polskich ciast. Jego przygotowanie sprawia niektórym problemy. Warto więc wypróbować przepis na sernik z mlekiem skondensowanym - z tego przepisu nie może się nie udać!

Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym. Sernik, który będzie rozpływać się w ustach

Składniki:

  • Kilogram tłustego sera twarogowego,
  • 6 jajek,
  • Mleko skondensowane 300 g,
  • 1 budyń  o dowolnym smaku - najlepiej waniliowym,
  • Masło 150 g,
  • Śmietanka kremowa 30-proc. 200 g,
  • Herbatniki 350 g.

Sposób przygotowania:

Rozpocznij przygotowywanie sernika na mleku skondensowanym od oddzielenia białek od żółtek. Żółta trzeba wymieszać z budyniem (proszkiem) oraz twarogiem i mlekiem skondensowanym aż do uzyskania gładkiej masy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Następnie mieszamy pianę z masą serową.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 45 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut. Aby sernik nie opadł, należy wystudzić go przy lekko otwartym piekarniku przez 15 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i studzić w temperaturze pokojowej.

Sernik z mlekiem skondensowanym. Czym go ozdobić?

Sernik z mlekiem skondensowanym to idealny przepis dla tych, którzy nie lubią spędzać kilku godzin na pieczeniu ciast. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu sernika możemy go udekorować. Świetnie sprawdzi się do tego ulubiona polewa, owoce - najlepiej truskawki czy borówki, lub cukier puder. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.