Leniwe - przepis na słodki obiad dla zabieganych. Z tych kilku składników wyczarujesz najlepsze danie

Kojarzą mi się z dzieciństwem, przedszkolem i obiadami u babci. Podawane z bułką tartą, delikatne, rozpływające się w ustach. Jedno z tych dań, których smak pozostaje w głowie na zawsze. Samo przygotowanie zajmie ci nie więcej niż kilka minut.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Idealny przepis na obiad nie istnieje. Zazwyczaj każdy chce zjeść coś innego, jeden ma ochotę na naleśniki, drugi na mielonego. Dziś przepis na szybki obiad, po długim weekendzie ekspresowe jedzenie jest najlepsze. Nie wymaga stania w kuchni przez pół dnia oraz wymyślnych składników. Gwarantujemy, że leniwe zje każdy i będzie jeszcze prosił o dokładkę. Do dzieła!

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Składniki:

  • Twaróg (300g)
  • Mąka pszenna (1 szklanka) +kilka łyżek do podsypania stolnicy
  • Jajka (1 sztuka)
  • Szczypta soli
  • Masło (4 łyżki)
  • Bułka tarta (6 łyżek)
  • Cukier (2 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Ser rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków razem z jajkiem oraz solą. Następnie dodaj mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Masę przełóż na matę sylikonową posypaną mąką. Z ciasta wyrób wałki i pokrój je na kawałki (kluseczki).
  3. Następnie rzucaj na gotującą się wodę partiami, tak aby się nie skleiły. (Pamiętaj, aby posolić wodę).
  4. Gdy wypłyną na powierzchnię wyciągnij je łyżką.
  5. W garnku roztop masło, dodaj cukier oraz bułkę tartą, polej ugotowane leniwe i zajadaj ze smakiem.

Domowe leniwe to uczta zarówno dla małych jak i dużych. Smakują wyśmienicie ze słodką bułką tartą. Jeśli chcesz dodać słodyczy to śmiało zaserwuj swoim bliskim z truskawkami. Będzie pysznie i słodko. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.