-
Haps
-
Jak przygotować
- Takiej feerii barw nikt nie jest w stanie się oprzeć. To pyszne i orzeźwiające ciasto na zły humor
Takiej feerii barw nikt nie jest w stanie się oprzeć. To pyszne i orzeźwiające ciasto na zły humor
Ciasto nie może wyłącznie dobrze smakować. Musi też kusić swoim wyglądem. A to kolorowe ciasto z galaretek zdecydowanie zachęca do tego, by po nie sięgnąć. Świetnie smakuje szczególnie wiosną, kiedy wreszcie zaczynają pojawiać się kolory.
Kolorowe ciasta to strzał w dziesiątkę na rodzinną imprezę. Dzieci je po prostu uwielbiają. Słodkie i kolorowe galaretki - kto by ich nie kochał? Sprawdźmy więc, jak przygotować to ciasto.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Przepis na ciasto z galaretkami. Robi się je w banalnie prosty sposób
Ciasto z galaretkami jest idealne na każdą porę roku, jednak to wiosną i latem smakuje najlepiej. Jest orzeźwiające, ale słodkie i pięknie prezentuje się w towarzystwie budzącej się do życia przyrody. W moim domu nie może zabraknąć go podczas rodzinnych imprez w ogrodzie.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- odrobina soli,
- około 80 gramów cukru białego,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej.
Składniki na bitą śmietanę:
- 600 gramów śmietanki 36-proc.,
- 125 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 duża łyżka żelatyny,
- około ¼ szklanki wody wrzącej,
- ¼ szklanki mleka,
Pozostałe składniki:
- ½ kilograma truskawek,
- 2 różne galaretki,
- odrobina herbaty z cytryną - do nasączenia biszkoptu.
Kolorowe ciasto z galaretkami - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy galaretki i odstawiamy do wystudzenia.
- Zabieramy się za biszkopt. W tym celu oddzielamy żółtka od białek. Pamiętajmy o tym, żeby jajka były w pokojowej temperaturze.
- Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy sól. Dalej dokładamy stopniowo cukier - po łyżce.
- Cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo żółtka. Wszystko mieszamy.
- Mąki przesiewamy i stopniowo dokładamy do masy. Mieszamy ręcznie.
- Przekładamy masę do blaszki i pieczemy biszkopt w temperaturze około 180 stopni przez około 15 minut.
- Kiedy ciasto będzie upieczone i wystudzone, nasączamy je herbatą.
- Kolejny krok to wykonanie bitej śmietany. Żelatynę wsypujemy do kubka i mieszamy ją z wodą. Dodajemy zimne mleko. Całość mieszamy i odstawiamy. Śmietankę schładzamy i następnie ubijamy w misce. Dodajemy wcześniej cukier puder oraz cukier waniliowy. Masę przekładamy do żelatyny i mieszamy na jednolitą masę.
- Masę przekładamy na biszkopt. Truskawki myjemy, kroimy i przekładamy na masę. Zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.