Takiej feerii barw nikt nie jest w stanie się oprzeć. To pyszne i orzeźwiające ciasto na zły humor

Ciasto nie może wyłącznie dobrze smakować. Musi też kusić swoim wyglądem. A to kolorowe ciasto z galaretek zdecydowanie zachęca do tego, by po nie sięgnąć. Świetnie smakuje szczególnie wiosną, kiedy wreszcie zaczynają pojawiać się kolory.

Kolorowe ciasta to strzał w dziesiątkę na rodzinną imprezę. Dzieci je po prostu uwielbiają. Słodkie i kolorowe galaretki - kto by ich nie kochał? Sprawdźmy więc, jak przygotować to ciasto

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Przepis na ciasto z galaretkami. Robi się je w banalnie prosty sposób 

Ciasto z galaretkami jest idealne na każdą porę roku, jednak to wiosną i latem smakuje najlepiej. Jest orzeźwiające, ale słodkie i pięknie prezentuje się w towarzystwie budzącej się do życia przyrody. W moim domu nie może zabraknąć go podczas rodzinnych imprez w ogrodzie. 

Składniki na biszkopt: 

  • 5 jajek
  • odrobina soli, 
  • około 80 gramów cukru białego, 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 50 g mąki ziemniaczanej. 

Składniki na bitą śmietanę: 

  • 600 gramów śmietanki 36-proc., 
  • 125 g cukru pudru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 1 duża łyżka żelatyny, 
  • około ¼ szklanki wody wrzącej, 
  • ¼ szklanki mleka, 

Pozostałe składniki: 

  • ½ kilograma truskawek, 
  • 2 różne galaretki
  • odrobina herbaty z cytryną - do nasączenia biszkoptu. 

Kolorowe ciasto z galaretkami - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy galaretki i odstawiamy do wystudzenia. 
  2. Zabieramy się za biszkopt. W tym celu oddzielamy żółtka od białek. Pamiętajmy o tym, żeby jajka były w pokojowej temperaturze. 
  3. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy sól. Dalej dokładamy stopniowo cukier - po łyżce. 
  4. Cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo żółtka. Wszystko mieszamy. 
  5. Mąki przesiewamy i stopniowo dokładamy do masy. Mieszamy ręcznie. 
  6. Przekładamy masę do blaszki i pieczemy biszkopt w temperaturze około 180 stopni przez około 15 minut. 
  7. Kiedy ciasto będzie upieczone i wystudzone, nasączamy je herbatą. 
  8. Kolejny krok to wykonanie bitej śmietany. Żelatynę wsypujemy do kubka i mieszamy ją z wodą. Dodajemy zimne mleko. Całość mieszamy i odstawiamy. Śmietankę schładzamy i następnie ubijamy w misce. Dodajemy wcześniej cukier puder oraz cukier waniliowy. Masę przekładamy do żelatyny i mieszamy na jednolitą masę. 
  9. Masę przekładamy na biszkopt. Truskawki myjemy, kroimy i przekładamy na masę. Zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.