Galaretka z rabarbaru i truskawek to słodkie cudo idealne na majowy deser. Wystarczy pięć składników

Nie masz czasu na pieczenie, ale ochota na słodkości nie mija? Zamień tradycyjne wypieki z przepiśnika babci na orzeźwiający, lekki i niskokaloryczny deser z sezonowymi rarytasami. Galaretka z rabarbarem i truskawkami to majowe arcydzieło, które zrobi wrażenie nawet na największych łasuchach i wymagającej teściowej.

Przed nami kolejny majowy weekend, warto zatem go sobie nieco osłodzić! Aby ominąć jednak mozolne i długie pieczenie czy drogą wizytę w cukierni znacznie lepszym wyborem będzie nasza galaretka z rabarbarem i truskawkami. Takie połączenie to poezja smaków i deser, który pięknie się zaprezentuje na stole. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Galaretka z rabarbarem i truskawkami - sezonowe cudo, które zrobisz w mgnieniu oka

Sezonowe owoce i warzywa aż proszą się, żeby je wykorzystać w kuchni. Właśnie dlatego w maju w domowym menu królują lekkie sałatki, szparagi, szpinak, szczaw czy placki z pierwszymi truskawkami. Jednak gdy brakuje nam czasu i chęci na długie przygotowania, warto pójść na skróty i sięgnąć po słodki przepis na majową galaretkę. Taki deser pięknie się prezentuje i z pewnością nikt się mu nie oprze. 

Do przygotowania majowej galaretki z sezonowymi smakołykami nie trzeba wiele. Wystarczy nabyć dorodny rabarbar, słodkie, czerwone truskawki i połączyć je z kilkoma produktami, które niemal każdy znajdzie w kuchennej szufladzie. Co ciekawe nasza galaretka zrobi się bez sklepowego proszku, który zazwyczaj wykorzystujemy w rozmaitych deserach. 

Przepis na orzeźwiający deser, czyli galaretkę z rabarbarem i truskawkami 

Składniki: 

  • 300 g rabarbaru, 
  • 200 g truskawek,
  • 500 ml soku truskawkowego lub rabarbarowego, 
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 
  • 2 łyżki cukru,
  • optymalnie - ziarna z laski wanilii. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sezonowych rarytasów. Rabarbar dokładnie umyj i pokrój w większą kostkę. 
  2. Truskawki także wypłucz w zimnej wodzie i usuń szypułki. Owoce pokrój z kolei na plasterki lub w kostkę. 
  3. Laskę wanilii przekrój na pół, wyciągnij ziarna i przełóż do naczynia z sokiem. 
  4. Zachowaj kilka łyżek zimnego soku. Całość podgrzewaj. 
  5. W zimnym napoju wymieszaj dokładnie skrobię kukurydzianą, po czym dodaj ją do ciepłego soku. 
  6. Wszystko wymieszaj, dodaj owoce z cukrem i zagotuj. 
  7. Po chwili ściągnij naczynie z ognia. Galaretkę wraz z owocami przelej do mniejszych kubeczków, najlepiej szklanych. 
  8. Galaretkę wstaw na minimum godzinę do lodówki. 
  9. Po tym czasie serwuj z bitą śmietaną lub musem czekoladowym, smacznego!
Więcej o: