Przed nami kolejny majowy weekend, warto zatem go sobie nieco osłodzić! Aby ominąć jednak mozolne i długie pieczenie czy drogą wizytę w cukierni znacznie lepszym wyborem będzie nasza galaretka z rabarbarem i truskawkami. Takie połączenie to poezja smaków i deser, który pięknie się zaprezentuje na stole.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Galaretka z rabarbarem i truskawkami - sezonowe cudo, które zrobisz w mgnieniu oka
Sezonowe owoce i warzywa aż proszą się, żeby je wykorzystać w kuchni. Właśnie dlatego w maju w domowym menu królują lekkie sałatki, szparagi, szpinak, szczaw czy placki z pierwszymi truskawkami. Jednak gdy brakuje nam czasu i chęci na długie przygotowania, warto pójść na skróty i sięgnąć po słodki przepis na majową galaretkę. Taki deser pięknie się prezentuje i z pewnością nikt się mu nie oprze.
Do przygotowania majowej galaretki z sezonowymi smakołykami nie trzeba wiele. Wystarczy nabyć dorodny rabarbar, słodkie, czerwone truskawki i połączyć je z kilkoma produktami, które niemal każdy znajdzie w kuchennej szufladzie. Co ciekawe nasza galaretka zrobi się bez sklepowego proszku, który zazwyczaj wykorzystujemy w rozmaitych deserach.
Przepis na orzeźwiający deser, czyli galaretkę z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
- 300 g rabarbaru,
- 200 g truskawek,
- 500 ml soku truskawkowego lub rabarbarowego,
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżki cukru,
- optymalnie - ziarna z laski wanilii.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania sezonowych rarytasów. Rabarbar dokładnie umyj i pokrój w większą kostkę.
- Truskawki także wypłucz w zimnej wodzie i usuń szypułki. Owoce pokrój z kolei na plasterki lub w kostkę.
- Laskę wanilii przekrój na pół, wyciągnij ziarna i przełóż do naczynia z sokiem.
- Zachowaj kilka łyżek zimnego soku. Całość podgrzewaj.
- W zimnym napoju wymieszaj dokładnie skrobię kukurydzianą, po czym dodaj ją do ciepłego soku.
- Wszystko wymieszaj, dodaj owoce z cukrem i zagotuj.
- Po chwili ściągnij naczynie z ognia. Galaretkę wraz z owocami przelej do mniejszych kubeczków, najlepiej szklanych.
- Galaretkę wstaw na minimum godzinę do lodówki.
- Po tym czasie serwuj z bitą śmietaną lub musem czekoladowym, smacznego!