Truskawkowiec brzmi dziwacznie, ale to najlepszy deser na majówkę. Zrobisz go z kilku składników

Majówka trwa w najlepsze, dlatego nie warto marnować czasu na długie gotowanie, czy mozolne pieczenie ciast. Znacznie lepszym rozwiązaniem i jednocześnie słodką przyjemnością dla podniebienia będzie truskawkowiec. Ten obłędny deser to łatwizna, którą przygotujesz z kilku tanich produktów. Smak i prezencja są jednak bezcenne!

Pogoda dopisuje, a co za tym idzie, nikt nie ma ochoty na długie przepisy i eksperymenty w kuchni. Każdy jednak ma ochotę na coś smacznego i dobrego, właśnie dlatego warto poświęcić chwilę na obłędny przepis, który podbije podniebienie najbardziej wymagających. Truskawkowiec to słodka uczta dla wszystkich zmysłów, którą przygotujesz ekspresowo, i na dodatek z tanich, łatwodostępnych produktów. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Majówkowy truskawkowiec to deser doskonały na każdą okazję 

Nie ma nic lepszego w upalne, słoneczne dni od orzeźwiającego deseru, który na dodatek zjawiskowo się prezentuje. Truskawkowiec to zatem przepis idealny - ten deser nakarmi wszystkie zmysły, jest łatwy w przygotowaniu, a w składzie znajdziemy tanie, łatwodostępne produkty. Jedynym wyzwaniem z którym musimy się zmierzyć, jest estetyczna forma. Najlepiej sprawdzi się tu sylikonowa foremka do babki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by była to zwykła miska.

Truskawkowiec to połączenie smaków lata. Mowa tu oczywiście o dorodnych truskawkach lub np. malinach z orzeźwiającą galaretką. Na tym jednak nie koniec - bazą, która będzie się pięknie wyróżniać i prezentować jest odpowiednio przygotowany jogurt. Szczegóły zdradzamy w przepisie poniżej. 

Przepis na truskawkowiec, czyli orzeźwiający deser z sezonowymi owocami

Składniki na owocową warstwę:

  • 1 kg truskawek,
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 800 ml wody.

Jogurtowa podstawa:

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 500 ml wody.

 Sposób przygotowania:

  1. Galaretki truskawkowe zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
  2. Truskawki dokładnie umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plasterki lub większą kostkę.
  3. Owoce wrzuć do formy - najlepiej sylikonowej na babkę. Truskawki zalej 1/3 ostudzonej galaretki.
  4. Wstaw formę do lodówki. Gdy warstwa stężeje, wrzuć do form ponownie truskawki i znowu zalej je ostudzoną galaretką. Na koniec formę wstaw do lodówki. 
  5. Teraz pora na jogurtową bazę. Galaretki ponownie rozpuść w wodzie i ostudź. 
  6. Gdy płyn będzie w temp. pokojowej, dodaj zimny jogurt. Wszystko dokładnie zamieszaj i przelej na zastygniętą warstwę truskawek. Deser ponownie włóż do lodówki. 
  7. Truskawkowiec jest gotowy do podania. Teraz wystarczy ostrożnie wyciągnąć deser z formy i serwować. Smacznego!
Więcej o: