Nikt ci nie uwierzy, że sam je upiekłeś. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni

Desery nie tylko świetnie dekorują stół, a także potrafią poprawić nam humor. Ich smak sprawia, że rozpływamy się i chcemy jeść więcej. Tego ciasta również nie będziesz mieć dość. Cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Wiosna to czas, gdzie do naszych potraw, a przede wszystkim deserów wprowadzamy coraz więcej koloru w postaci warzyw i owoców. Ciasto, które dziś przedstawiamy może świetnie reprezentować wiosenne i letnie słodkości. Znajdziesz w nim wszystko, co najlepsze i nawet się nie obejrzysz, jak cała blacha zniknie ze stołu. Gdy stawiam je na stole, za każdym razem robi furorę.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Przepis na ciasto Balladyna

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 120 g cukru,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Składniki na masę

  • 700 g sera twarogowego,
  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml gorącej wody.

Składniki dodatkowe

  • puszka masy kajmakowej,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 400 g malin,
  • 700 ml gorącej wody,
  • herbatniki.

Sposób przygotowania biszkoptu

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się sztywna.
  2. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej, aby pozbyć się grudek i wymieszaj z kakao. Następnie całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
  4. Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę.
  5. Nastaw piekarnik na 175°C i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka.
  6. Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia, a następnie przetnij na dwa placki.
  7. Sposób przygotowania masy i galaretki
  8. Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
  9. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, odstaw na bok.
  10. Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, powoli wlewaj przestygniętą żelatynę.
  11. Ubitą śmietankę dodaj do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
  12. W 700 ml gorącej wody rozpuść dwie malinowe galaretki. Wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
  13. Sposób składania ciasta
  14. Na jeden placek biszkoptowy wyłóż połowę masy i wyrównaj.
  15. Następnie wyłóż warstwę herbatników i masę kajmakową, którą możesz wcześniej przez chwilę podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała.
  16. Na masę kajmakową ułóż kolejną porcję herbatników. Kolejnym krokiem jest wyłożenie porcji masy śmietankowej na herbatniki i przykrycie jej drugim biszkoptem. Na biszkopcie ułóż maliny i zalej je galaretką.
  17. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.
Więcej o: