-
Haps
-
Jak przygotować
- Nikt ci nie uwierzy, że sam je upiekłeś. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Nikt ci nie uwierzy, że sam je upiekłeś. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Desery nie tylko świetnie dekorują stół, a także potrafią poprawić nam humor. Ich smak sprawia, że rozpływamy się i chcemy jeść więcej. Tego ciasta również nie będziesz mieć dość. Cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Wiosna to czas, gdzie do naszych potraw, a przede wszystkim deserów wprowadzamy coraz więcej koloru w postaci warzyw i owoców. Ciasto, które dziś przedstawiamy może świetnie reprezentować wiosenne i letnie słodkości. Znajdziesz w nim wszystko, co najlepsze i nawet się nie obejrzysz, jak cała blacha zniknie ze stołu. Gdy stawiam je na stole, za każdym razem robi furorę.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Przepis na ciasto Balladyna
Składniki na biszkopt
- 4 jajka,
- 200 g mąki,
- 120 g cukru,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Składniki na masę
- 700 g sera twarogowego,
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- 100 g cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 60 ml gorącej wody.
Składniki dodatkowe
- puszka masy kajmakowej,
- 2 galaretki malinowe,
- 400 g malin,
- 700 ml gorącej wody,
- herbatniki.
Sposób przygotowania biszkoptu
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się sztywna.
- Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej, aby pozbyć się grudek i wymieszaj z kakao. Następnie całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę.
- Nastaw piekarnik na 175°C i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia, a następnie przetnij na dwa placki.
- Sposób przygotowania masy i galaretki
- Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, odstaw na bok.
- Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, powoli wlewaj przestygniętą żelatynę.
- Ubitą śmietankę dodaj do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
- W 700 ml gorącej wody rozpuść dwie malinowe galaretki. Wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
- Sposób składania ciasta
- Na jeden placek biszkoptowy wyłóż połowę masy i wyrównaj.
- Następnie wyłóż warstwę herbatników i masę kajmakową, którą możesz wcześniej przez chwilę podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała.
- Na masę kajmakową ułóż kolejną porcję herbatników. Kolejnym krokiem jest wyłożenie porcji masy śmietankowej na herbatniki i przykrycie jej drugim biszkoptem. Na biszkopcie ułóż maliny i zalej je galaretką.
- Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.