Burger z rybą zalicza wielki powrót, ale nie do "maka". Smakuje jeszcze lepiej i rozpływa się w ustach

W słynnej sieci restauracji pod złotymi łukami nie ma już ulubionej przez wielu kanapki. Od 2020 roku jest niedostępna i nie wiadomo, czy kiedykolwiek wróci do menu. Na szczęście wystarczy ci tylko kilka składników, by zyskać wersję domową. Jak zrobić burgera rybnego?

Kanapka z kotletem rybnym z McDonald's była ceniona przez wiele osób, jednak w polskim menu już jej nie uświadczymy. Na szczęście sięgając po świeżego dorsza i robiąc jej domową wersję, nie dość, że przypomnisz sobie smak ulubionej kanapki, to będzie zdecydowanie zdrowsza niż wersja z sieciówki.

Zobacz wideo Cheeseburger w domu, a smakuje jak z Maca

Kiedy McDonald's wprowadził na rynek kanapki z rybą? Latami była dostępna praktycznie wszędzie

Przez lata była dostępna praktycznie na całym świecie i co ciekawe w wielu restauracjach miała lub ma do dzisiaj dokładnie ten sam smak. Kanapkę z filetem rybnym wprowadzono do menu w 1962 roku. Lou Groen, właściciel jednej z restauracji McDonald's wymyślił ją, ponieważ nie uzyskiwał zbyt wysokich przychodów ze sprzedaży burgerów w piątki, kiedy większość mieszkańców katolickiej dzielnicy nie spożywała mięsa.

Stosując farmakoterapię w leczeniu choroby otyłościowej należy przestrzegać zdrowej diety
Stosując farmakoterapię w leczeniu choroby otyłościowej należy przestrzegać zdrowej diety Fot. Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl

Smak ryby zmieniał się na przestrzeni lat, jednak podstawowe składniki pozostały bez zmian do dzisiaj. Są to smażony i panierowany filet rybny, bułka gotowana na parze, sos tatarski oraz ser typu cheddar. Co ciekawe była to pierwsza zupełnie inna propozycja w menu niż typowy burger. Pierwotnie do jej przygotowania wykorzystywany był mintaj, później zamieniono go na dorsza. Choć zniknęła z polskich restauracji, wykorzystując klasyczne składniki, można z powodzeniem odtworzyć jej smak w domowej kuchni.

Jak zrobić burgera rybnego? Przepis jest banalnie prosty

Do przygotowania domowego burgera z rybą, który smakiem i wyglądem będzie przypominał wersję z sieciówki, nie potrzebujesz wielu składników. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • bułka do hamburgera,
  • 2 plastry sera cheddar,
  • kawałek dorsza,
  • mąka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżeczki sosu tatarskiego,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Fileta z dorsza dokładnie umyj, wysusz ręcznikiem papierowym i panieruj w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Zrób to dwukrotnie, aby uzyskać grubszą panierkę. Do smaku przed panierowaniem możesz przyprawić rybę solą i pieprzem.
  2. Na patelni podgrzej olej roślinny i smaż panierowaną rybę z każdej strony, aż stanie się złocista, a panierka będzie chrupiąca. Ściągnij filet z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar oleju.
  3. Bułkę rozkrój na dwie części i lekko podpiecz w piekarniku. Każdą połowę posmaruj sosem tatarskim, połóż kawałek sera, rybę kolejny kawałek sera i gotowe. Poawaj z frytkami.
Więcej o: