Ogród to miejsce, które nie tylko cieszy oko, ale można wykorzystać go również pod uprawę własnego warzywniaka. Czekając na dojrzałe warzywa lub owoce, często nie chcemy wykorzystywać do ich ochrony lub wzrostu chemicznych mieszanek. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po to, co znajduje się w kuchni. Jeśli wykorzystasz czerstwy chleb, zdziwisz się, jak twoje rośliny szybko wyrosną.
Wydawałoby się, że przygotowanie skutecznego nawozu z tego co jest pod ręką, to nie lada wyzwanie. Okazuje się jednak, że jest to prostsze, niż mogłoby się wydawać. Do przygotowania potrzebujesz czterech kromek czerstwego chleba, który trzeba podzielić na mniejsze kawałki i umieścić w słoiku.
Tak przygotowany chleb należy zalać dużą szklanką wody o pojemności 400 mililitrów, a następnie do mieszanki dodać cukier. Słoik należy odstawić na kilka godzin, po czym przecedzić i dodać 50 ml krowiego mleka. Świeżym roztworem od razu możemy podlewać warzywa w ogrodzie. Nie jednak trzeba dodawać mleka, ale wtedy musimy poczekać, aż roztwór zacznie fermentować. W tym przypadku należy poczekać co najmniej kilka dni, zanim wykorzysta się go w ogrodzie.
Do przygotowania nawozu najlepiej wykorzystać suche kromki żytniego chleba na zakwasie. Jest on źródłem cennych minerałów takich jak żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, a także mangan. Zawarte w nim drożdże wspomogą rozwój korzeni roślin i zwiększają ich odporność na choroby grzybowe.
Ważne, żeby takiego nawozu nie przygotowywać ze spleśniałych kanapek. Może to niekorzystnie wpłynąć na ogrodowe warzywa. Przygotowany z dobrej jakości pieczywa roztwór można wykorzystać do rozsady roślin, zaraz po ich przeniesieniu do nowej ziemi. Świetnie sprawdzi się podczas uprawy między innymi pomidorów, ogórków czy papryki. Ze względu na kwaśny odczyn nawozu z czerstwego chleba lepiej nie podlewać nim cebuli czy ziemniaków, ponieważ może wpłynąć na walory smakowe tych warzyw.