Zamiast pryskać chemicznymi nawozami czy opryskami, znacznie lepiej wrócić do korzeni i sięgnąć po wiejską metodę, niegdyś stosowaną przez nasze babcie. Gnojówka z pokrzywy to sama natura, która pomoże naszym roślinom pięknie rosnąć w ogrodzie z dala od chorób i szkodników.
Gnojówka z pokrzywy to naturalny i bardzo skuteczny nawóz do wielu roślin i warzyw. Jeśli skusisz się na taki zabieg i będziesz podlewać sumiennie, to możesz przygotować się na największe plony, a także piękny rozkwit w ogrodzie. Jedynym mankamentem jest odpychający zapach - to jednak mały pikuś w porównaniu z plusami, które płyną z tej metody.
Poza odżywieniem roślin gnojówka z pokrzywy gwarantuje także ochronę przed szkodnikami i rozmaitymi chorobami, które lubią atakować nasze krzewy z owocami, warzywne grządki i rabaty z innymi gatunkami. Ta magiczna, chociaż nieco odpychająca zapachem mikstura, to także eliksir wzrostu nie tylko na pomidory, ale i róże, maliny, truskawki oraz drzewa iglaste. Warto jednak pamiętać, by nie stosować jej na rododendrony, wrzosy, czosnek i chętnie uprawianą przez Polaków cebulę.
Babcina metoda mówi, że do przygotowania gnojówki potrzeba jedynie kilogram świeżo zerwanych pokrzyw oraz 10 litrów wody. Wystarczy ziele włożyć do beczki, lub wiadra i zalać płynem. Wszystko starannie mieszamy i przykrywamy gazą. Ważne, by pojemnika nie zamykać szczelnie - wówczas nasz nawóz się nie uda.
Tak przygotowaną gnojówkę co kilka dni mieszamy. Specyfik jest gotowy po trzech lub nawet czterech tygodniach. Wówczas rozcieńczamy płyn z wodą i podlewamy kwiaty, warzywa lub krzewy. Gotowy eliksir możemy używać do: