Więcej przepisów na naturalne nawozy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gnojówka z pokrzywy to naturalny i bardzo skuteczny nawóz do wielu roślin i warzyw. Podlewanie nim pomidorów, truskawek, róż, malin i borówek sprawi, że będą rosły okazałe, będą mięć dużo więcej kwiatów oraz owoców, ale trzeba wiedzieć, jak się zabrać za jego wykonanie. Żeby wyszedł tak, jak trzeba, warto pójść za radą księdza Mariana, który na roślinach znał się doskonale.
Śmierdzi, śmierdzi jak diabli, ale musisz mieszać. I na słońce wystawiaj, to zgnije szybciej. I nie lej prosto z beczki, tylko wymieszaj z wodą i dopiero
Żeby uzyskać 10 litrów nawozu, potrzebujesz kilograma pokrzyw. Trzeba zbierać jedynie młode rośliny, takie, które jeszcze nie zakwitły. Następnie należy pociąć liście i łodygi i włożyć do plastikowej beczki lub dużego wiadra. Następnie trzeba zalać odpowiednią ilością wody, nieco je zgnieść i... czekać. Nawóz z pokrzywy trzeba codziennie mieszać i w miarę możliwości raz na jakiś czas wystawić go na działanie promieni słonecznych, by przyśpieszyć proces fermentacji. Powinien być gotowy po upływie dwóch tygodni. Po tym czasie możesz przykryć beczkę i używać nawozu, kiedy będzie potrzeba, ale najlepiej nie częściej niż raz na dwa tygodnie.
Gnojówkę trzeba odpowiednio rozcieńczyć, żeby nie zaszkodzić roślinom. Proporcje to 1:10, gdzie jedną część stanowi gnojówka. Beczkę z nawozem jednak warto ustawić w dużej odległości od domu, ponieważ wydziela bardzo silny, nieprzyjemny zapach.
Nawóz z pokrzywy to przyjaciel każdego ogrodnika, ponieważ zawiera całe mnóstwo cennych substancji mineralnych niezbędnych do rozwoju roślin. Gnojówka bogata jest w fosfor i potas, co szczególnie ważne dla pomidorów, ale także wapń, żelazo i sole mineralne. Może być także stosowana jako oprysk na szkodniki, w tym na mszyce. Wówczas proporcje roztworu powinny wynosić 1:20. Jednak nie wszystkie rośliny powinny być nawożone gnojówką z pokrzyw. Jeśli hodujesz wrzosy, azalie lub czosnek i cebulę - lepiej poszukaj innego sposobu na ich pielęgnację.