Syrop z pędów sosny. Niby prosty do wykonania, ale nie możesz pominąć jednej czynności. Rób ją codziennie

Syrop z pędów sosny to naturalny środek leczniczy, który - śmiało można powiedzieć, działa cuda. Przepis na syrop z pędów sosny jest banalny, ale jedna czynność jest ważna, a prawie każdy ją pomija. Żeby syrop wyszedł lepszy, potrzebne jest słońce, dlatego słoiki z miksturą powinny mieć do niego dostęp. Najlepiej codziennie.

Więcej przepisów na domowe syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli jesienią dopadnie cię kaszel, chrypka lub osłabienie, a wiosną nie zrobisz tego specyfiku, zapewne będziesz żałować i wydasz w aptece ćwierć wypłaty. Nie tylko świetnie działa na objawy przeziębienia, ale doskonale rozgrzewa i naprawdę dobrze smakuje. Można go dodawać do herbaty lub rozrobić z wodą i podawać na zimno z kostkami lodu. Niestety, sezon na pędy sosny jest krótki, dlatego warto się pospieszyć. Jak zrobić najlepszy domowy syrop? Potrzebne są pędy i cukier. No i słońce. Żeby pędy szybciej puściły sok i żeby syrop nabrał jeszcze więcej właściwości, słoik z pędami trzeba wystawiać na działanie promieni słonecznych. Nie musi to jednak być na zewnątrz - mój syrop stoi przy oknie, a kiedy jest wyjątkowo słonecznie, wynoszę słoiki na taras. 

Zobacz wideo

Syrop z pędów sosny. Przepis na naturalny lek na kaszel

Składniki:

  • 2 kg pędów sosny
  • 2 kg cukru

Sposób wykonania:

  1. Jak pewnie widzisz, proporcje są jasno określone - ile pędów, tyle cukru. Kiedy już zdobędziesz sosnowe pędy, opłucz je krótko w zimnej wodzie i rozłóż na ściereczce, by wyschły. Możesz wyłożyć je w nasłonecznionym miejscu.
  2. Przygotuj duży słoik lub kilka mniejszych. Wyparz we wrzątku i dokładnie osusz. Następnie układaj na zmianę warstwę cukru i warstwę pędów. Na wierzchu powinien być cukier.
  3. Słoiki przykryj gazą i odstaw w nasłonecznione miejsce. Kiedy zobaczysz, że zaczyna pojawiać się sok, codziennie mieszaj zawartość słoików. Po ok. dwóch tygodniach sok powinien przykryć pędy w całości. 
  4. Przygotuj drobne sito lub gazę i odcedź przygotowany syrop do butelek lub słoiczków. Następnie zapasteryzuj je we wrzątku przez pięć minut. Przechowuj w lodówce lub piwnicy. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA