Wiosenne dania mają to do siebie, że można je zrobić tylko w konkretnym okresie czasu. Tak samo jest z tą potrawą. Wykonanie jej w najbliższych dniach będzie najlepsze. Dlaczego? Potrzebne składniki mają teraz swój najlepszy okres, w innych miesiącach nie będą już tak smaczne.
Fot. Shutterstock, Olga Nayashkova
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa z batata i marchewki Jest rozgrzewająca, gęsta i pyszna!
Wiosenne szaleństwo trwa w najlepsze. Coraz to więcej dań zdobywa popularność, a to dzięki temu, że zaczął się sezon na niektóre warzywa. Takim warzywem, które można już upolować zarówno w sklepie jak i na bazarach są szparagi. Pyszne i dostępne tylko w konkretnym okresie roku stają się produktem pożądanym. Lepiej kupić ich więcej, bo pasują do dużej ilości dań. Jednym z nich jest zupa minestrone. Łączy ona najlepsze wiosenne okazy i jest bardzo aromatyczna.
REKLAMA
Przepis na wiosenną zupę minestrone
Składniki
puszka białej fasolki,
pół główki młodej, zielonej kapusty,
niewielka główka brokuła,
małą cukinia,
5 zielonych szparagów,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
3 średniej wielkości ziemniaki,
2,5 litra bulionu warzywnego,
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
pół szklanki drobnego makaronu,
łyżka suszonej bazylii,
4 łyżki startego parmezanu,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż je przez kilka chwil, do lekkiego zarumienienia.
Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w niewielką kostkę. Umieść je na patelni z warzywami i podsmaż przez około 3 minuty.
Do większego garnka wlej bulion i ustaw go na średnim ogniu. Dodaj do niego liście laurowe i ziele angielskie. Makaron umieść w oddzielnym garnuszku i gotuj go w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do przestudzenia.
Do bulionu dodaj odlaną z zalewy białą fasolę. Kapustę przemyj i drobno posiekaj, brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki, cukinię obierz i pokrój. Wszystkie warzywa również umieść w garnku i gotuj.
Gdy warzywa się gotują zajmij się szparagami. Dokładnie je przemyj i odłam twardsze końcówki. Pozostałe części pokrój w plastry. Dodaj je do wywaru i gotuj całość do momentu miękkości wszystkich składników.
Ser zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj go wraz z ugotowanym makaronem i bazylią do zupy. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dorzucić płatki chili, nadadzą potrawie konkretniejszego smaku.