-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrób ją dziś, bo kolejna okazja będzie dopiero za rok. Bukiet tych warzyw sprawdzi się najlepiej
Zrób ją dziś, bo kolejna okazja będzie dopiero za rok. Bukiet tych warzyw sprawdzi się najlepiej
Wiosenne dania mają to do siebie, że można je zrobić tylko w konkretnym okresie czasu. Tak samo jest z tą potrawą. Wykonanie jej w najbliższych dniach będzie najlepsze. Dlaczego? Potrzebne składniki mają teraz swój najlepszy okres, w innych miesiącach nie będą już tak smaczne.
Zobacz wideo Zupa z batata i marchewki Jest rozgrzewająca, gęsta i pyszna!
Wiosenne szaleństwo trwa w najlepsze. Coraz to więcej dań zdobywa popularność, a to dzięki temu, że zaczął się sezon na niektóre warzywa. Takim warzywem, które można już upolować zarówno w sklepie jak i na bazarach są szparagi. Pyszne i dostępne tylko w konkretnym okresie roku stają się produktem pożądanym. Lepiej kupić ich więcej, bo pasują do dużej ilości dań. Jednym z nich jest zupa minestrone. Łączy ona najlepsze wiosenne okazy i jest bardzo aromatyczna.
Przepis na wiosenną zupę minestrone
Składniki
- puszka białej fasolki,
- pół główki młodej, zielonej kapusty,
- niewielka główka brokuła,
- małą cukinia,
- 5 zielonych szparagów,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 2,5 litra bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- pół szklanki drobnego makaronu,
- łyżka suszonej bazylii,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż je przez kilka chwil, do lekkiego zarumienienia.
- Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w niewielką kostkę. Umieść je na patelni z warzywami i podsmaż przez około 3 minuty.
- Do większego garnka wlej bulion i ustaw go na średnim ogniu. Dodaj do niego liście laurowe i ziele angielskie. Makaron umieść w oddzielnym garnuszku i gotuj go w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do przestudzenia.
- Do bulionu dodaj odlaną z zalewy białą fasolę. Kapustę przemyj i drobno posiekaj, brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki, cukinię obierz i pokrój. Wszystkie warzywa również umieść w garnku i gotuj.
- Gdy warzywa się gotują zajmij się szparagami. Dokładnie je przemyj i odłam twardsze końcówki. Pozostałe części pokrój w plastry. Dodaj je do wywaru i gotuj całość do momentu miękkości wszystkich składników.
- Ser zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj go wraz z ugotowanym makaronem i bazylią do zupy. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dorzucić płatki chili, nadadzą potrawie konkretniejszego smaku.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl