Ten przepis na sernik zdradziła mi cukierniczka. Goście spadną z krzeseł, gdy zobaczą główny składnik

Sernik w takiej odsłonie nie jest popularnym wypiekiem, a to wielki błąd. Dlaczego? nie tylko świetnie wygląda, a także jego smak wyróżnia się na tle innych wypieków. Aby go zrobić wystarczy dodać kilka listków popularnego zioła. To właśnie ten dodatek zrobi na wszystkich wrażenie.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Sernik jest tak popularnym ciastem, że zna go cały świat. Zajada się nim każdy, a robienie go na imprezy i uroczystości jest już obowiązkiem. Niektóre gospodynie i niektórzy gospodarze już tyle razy wypiekali to ciasto, że mogą to robić z zamkniętymi oczami. Aby więc nadać trochę świeżości i aby kolejny raz nie posiłkować się znanym już przepisem, proponujemy recepturę na inną wersję wypieku. Aby powalić wszystkich gości na kolana, wystarczy dodać tylko jeden mały szczegół. Jest nim bazylia, która nie tylko nada nowego smaku, a także sprawi, że sernik będzie pysznie zielony.

Przepis na sernik bazyliowy

Składniki

  • 200 g kruchych ciastek, najlepiej sprawdzą się herbatniki,
  • 3 łyżki masła,
  • pół kilo twarogu tłustego,
  • pół kilo serka mascarpone,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 6 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 200 g listków bazylii.

Sposób przygotowania

  1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w miseczce, w rondelku rozpuść masło. Tak przygotowane składniki połącz z sobą. Następnie wyłóż nimi dno tortownicy i wstaw do lodówki.
  2. Ser twarogowy przełóż do miski i połącz go z serkiem mascarpone. Dodaj cukier i przesianą przez sitko mąkę, a także dwa budynie waniliowe.
  3. W blenderze umieść słodką śmietankę i umyte listki bazylii, dokładnie je zmiksuj. Zostaw niewielką część bazylii do dekoracji sernika. Kiedy masa będzie gładka, dodaj ją do masy serowej delikatnie wymieszaj. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawaj jajka. Miksuj do całkowitego połączenia.
  4. Tak przygotowaną masę wylej na wcześniej ułożony spód zrobiony z herbatników i masła. Całość przełóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i kontynuuj pieczenie przez następną godzinę. Gdy sernik się wypiecze, pozostaw go do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
  5. Chłodne ciasto udekoruj listkami bazylii i polewą z białej czekolady.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA