Mogą być trujące. Te 3 zupki chińskie zawierają szkodliwą substancję. W tym kraju już ich nie kupisz

Każdemu czasami zdarza się sięgnąć po zupkę instant. Okazuje się jednak, że niektóre z nich mogą nam naprawdę zaszkodzić. Duński urząd zdecydował się na odważny krok i zakazał sprzedaży zupek popularnego koreańskiego producenta.

Zupki chińskie to popularne danie, które możemy znaleźć w większości sklepów. Mają wielu fanów, bo robi się je bardzo szybko - wystarczy zalać makaron gorącą wodą i wsypać przyprawy. Warto jednak pamiętać o tym, że zawierają jednocześnie sporo chemii. Okazuje się, że niektóre z nich mogą być trujące. W Danii wycofano produkty znanej koreańskiej marki.

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Co jest w składzie zupek chińskich? Dania uznała, że są zbyt szkodliwe. Podjęto ważną decyzję

W składzie zupki chińskiej znajdziemy makaron błyskawiczny (zazwyczaj pszenny lub ryżowy), który po zalaniu wodą w kilka minut robi się miękki. Zawiera sporo węglowodanów i nic poza tym, gdyż jest tak przetworzony, że nie posiada nawet błonnika. Kolejnym składnikiem zupki instant jest proszek lub pasta, a także glutaminian sodu odpowiadający za intensywność smaku. Często znajdziemy też duże ilości cukru, soli i oleju palmowego.

Czy Buldak jest zdrowy?
Czy Buldak jest zdrowy? Czy Buldak jest zdrowy?, istock/@Faiz Studio

W ostatnim czasie popularność zyskały koreańskie Buldaki, które można kupić również w Polsce. Na TikToku pojawiało się wiele filmów, na których użytkownicy zajadali się tymi bardzo pikantnymi zupkami. Okazuje się jednak, że są tak ostre, że szkodzą zdrowiu. W Danii zdecydowano o wycofaniu ich ze sprzedaży.

Dlaczego wycofano Buldaki? Zupki zawierają szkodliwą substancję

Duński Urząd ds. Weterynarii i Żywności podjął decyzję o wycofaniu trzech zupek: Buldak 3x Spicy Hot Chicken, 2x Spicy Hot Chicken i Hot Chicken Stew. Wszystko z powodu kapsaicyny, czyli substancji odpowiadającej za ostry smak. Znajduje się w papryczkach chilli, a także w popularnych Buldakach. W dużych ilościach powoduje skurcz oskrzeli, zakłóca pracę układu nerwowego i doprowadza do zatrucia. Do sprawy odniósł się producent Buldaków. Firma Samyang przekazała, że ich zupki nie zostały wycofane ze względu na zły skład, a dużą ostrość. Obiecała przyjrzeć się obowiązującym w Danii przepisom i wówczas podjąć odpowiednie kroki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: