Obiad na piątek to w wielu polskich domach, stołówkach szkolnych i pracowniczych kantynach klasyczne połączenie - ryba, ziemniaczki lub frytki i surówka z kiszonej kapusty. Dziś mamy dla was pewną wariację na temat tego piątkowego obiadu. Nie napracujesz się, a ryba wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek. Pieczona ryba w sosie maślano-ziołowym smakuje jak z najlepszej restauracji, a gotowa będzie w zaledwie dwadzieścia minut. Jaką rybę wybrać? Jaką chcesz. Ja polecam jednak rybę o delikatnym, białym i stosunkowo chudym mięsie. Idealne będą dorsz, miruna lub morszczuk.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną rybę z sosem tatarskim
Szybki obiad na piątek. Najlepszą rybę z piekarnika zrobisz tylko tak
Składniki:
- ok. 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka albo dwa pstrągi,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- sól, pieprz, suszony tymianek,
- 2-3 gałązki lubczyku,
- pół pęczka koperku,
- kilka plastrów cytryny,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- do podania ulubione dodatki.
Ryba pieczona w sosie maślano-ziołowym
- Jeśli używasz mrożonych filetów, musisz je rozmrozić. Jeśli zaś używasz ryb w całości, oczyść je, wypatrosz i pozbaw łusek. Jednak większość ryb z marketów jest już przygotowana do obróbki.
- Ryby osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem i oliwą. W całości natrzyj także w środku.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj masło i dodaj śmietanę. Połóż koperek, lubczyk oraz posiekany czosnek i szczyptę tymianku.
- Dodaj ryby i na każdym kawałku połóż odrobinę masła i po dwa plasterki cytryny. Następnie zamknij naczynie żaroodporne pokrywką lub szczelnie owiń folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Rybę piecz przez 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, polej ryby od góry powstałym sosem i piecz jeszcze przez ok. 10 minut.
Wskazówka: Do pieczonej ryby możesz dodać trochę zeszklonego pora lub cebuli, polecam zwłaszcza szalotkę. Możesz dodać także garść świeżego szpinaku. Te dodatki świetnie będą pasować do tego dania i sprawią, że możesz dowolnie aromatyzować swój sos.