Soczysta i delikatna. Pieczona ryba będzie smakować jak z restauracji, a to za sprawą sosu

Ryby nie są najczęstszym wyborem obiadowym Polaków, na szczęście ta tendencja się zmienia na plus. Ryby powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta, ponieważ są pełne wartości odżywczych i oczywiście smaku. Dziś mamy dla was świetny przepis na rybę z piekarnika, która będzie wręcz rozpływać się w ustach. Przydadzą się masło, cytryna i trochę ziół. W 20 minut zamienisz swoją kuchnię w dobrą restaurację.

Obiad na piątek to w wielu polskich domach, stołówkach szkolnych i pracowniczych kantynach klasyczne połączenie - ryba, ziemniaczki lub frytki i surówka z kiszonej kapusty. Dziś mamy dla was pewną wariację na temat tego piątkowego obiadu. Nie napracujesz się, a ryba wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek. Pieczona ryba w sosie maślano-ziołowym smakuje jak z najlepszej restauracji, a gotowa będzie w zaledwie dwadzieścia minut. Jaką rybę wybrać? Jaką chcesz. Ja polecam jednak rybę o delikatnym, białym i stosunkowo chudym mięsie. Idealne będą dorsz, miruna lub morszczuk. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną rybę z sosem tatarskim

Szybki obiad na piątek. Najlepszą rybę z piekarnika zrobisz tylko tak

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka albo dwa pstrągi,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  • 2-3 gałązki lubczyku,
  • pół pęczka koperku,
  • kilka plastrów cytryny,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • do podania ulubione dodatki.

Ryba pieczona w sosie maślano-ziołowym

  1. Jeśli używasz mrożonych filetów, musisz je rozmrozić. Jeśli zaś używasz ryb w całości, oczyść je, wypatrosz i pozbaw łusek. Jednak większość ryb z marketów jest już przygotowana do obróbki.
  2. Ryby osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem i oliwą. W całości natrzyj także w środku.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj masło i dodaj śmietanę. Połóż koperek, lubczyk oraz posiekany czosnek i szczyptę tymianku.
  4. Dodaj ryby i na każdym kawałku połóż odrobinę masła i po dwa plasterki cytryny. Następnie zamknij naczynie żaroodporne pokrywką lub szczelnie owiń folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  5. Rybę piecz przez 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, polej ryby od góry powstałym sosem i piecz jeszcze przez ok. 10 minut.

Wskazówka: Do pieczonej ryby możesz dodać trochę zeszklonego pora lub cebuli, polecam zwłaszcza szalotkę. Możesz dodać także garść świeżego szpinaku. Te dodatki świetnie będą pasować do tego dania i sprawią, że możesz dowolnie aromatyzować swój sos

Więcej o: