Kluski nie takie oczywiste? Z tym śniadaniowym składnikiem są o niebo lepsze od śląskich i leniwych

Klasyczne kluski zna chyba każdy, jednak ten przepis to prawdziwa rewolucja w kuchni. Wszystko przez główny składnik, który zazwyczaj króluje podczas lekkich i zdrowych śniadań. Jeśli dodasz go do naszych klusek, gwarantujemy, że wyjdą równie obłędne i apetyczne co te z babcinego przepiśnika.

Rutyna i nuda w kuchni często powodują, że sięgamy po oklepane przepisy. Niestety nawet te najlepsze jak pierogi, rosół, kotlety czy makarony mogą przestać nam w pewnym momencie smakować. Wówczas warto sięgnąć po naszą sprytną recepturę na kluski z nieoczywistym składnikiem, który zazwyczaj króluje w śniadaniowym menu.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Robię kluski z tym składnikiem - są tak ciekawe i smaczne, że każdy prosi o dokładkę 

Przepisów na rozmaite kluski w polskiej kuchni nie brakuje. Jedni uwielbiają rarytas prosto ze śląska, inni zaś te kładzione czy leniwe. Dzisiejszy przepis zaskoczy nawet najbardziej doświadczonych, a wszystko przez główny składniki, który raczej kojarzy się z lekkim śniadaniem czy zdrowym deserem, a nie pysznymi i miękkimi kluseczkami.

Jak się okazuję, kluski można przygotować z płatków owsianych. Mało kto wie, że ten niedrogi produkt można zaserwować w tak ciekawym i smacznym wydaniu na obiad, kolację czy jako przekąskę. Nie obejdzie się jednak bez dodatków - takie kluski rewelacyjnie smakują podane z sosem np. grzybowym, pomidorowym, ale także z miodem lub jogurtem naturalnym. 

Te kluski z płatków owsianych to kulinarny obłęd idealny na każdą porę dnia 

Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 80 g masła,
  • 3 jajka,
  • odrobina soli,
  • łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przelania mleka do rondelka. Do nabiału dodaj masło. Składniki podgrzewaj do momentu, aż ładnie się połączą. 
  2. Następnie wsyp płatki owsiane i poczekaj, aż wchłoną mleko i staną się miękkie. Naczynie ściągnij z palnika i odstaw na bok. 
  3. Do ostudzonej masy owsianej wsyp mąkę, wbij jajka i wszystko starannie wymieszaj do połączenia składników. 
  4. W drugim naczyniu zagotuj wodę z odrobiną soli.
  5. Tak przygotowaną masę nakładaj przy pomocy łyżki na wrzątek i gotuj około trzy minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. 
  6. Gotowe kluski odcedź łyżką cedzakową i serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy dodać je do mięsnego obiadu z podsmażoną na maśle cebulką.
Więcej o: