Rutyna i nuda w kuchni często powodują, że sięgamy po oklepane przepisy. Niestety nawet te najlepsze jak pierogi, rosół, kotlety czy makarony mogą przestać nam w pewnym momencie smakować. Wówczas warto sięgnąć po naszą sprytną recepturę na kluski z nieoczywistym składnikiem, który zazwyczaj króluje w śniadaniowym menu.
Przepisów na rozmaite kluski w polskiej kuchni nie brakuje. Jedni uwielbiają rarytas prosto ze śląska, inni zaś te kładzione czy leniwe. Dzisiejszy przepis zaskoczy nawet najbardziej doświadczonych, a wszystko przez główny składniki, który raczej kojarzy się z lekkim śniadaniem czy zdrowym deserem, a nie pysznymi i miękkimi kluseczkami.
Jak się okazuję, kluski można przygotować z płatków owsianych. Mało kto wie, że ten niedrogi produkt można zaserwować w tak ciekawym i smacznym wydaniu na obiad, kolację czy jako przekąskę. Nie obejdzie się jednak bez dodatków - takie kluski rewelacyjnie smakują podane z sosem np. grzybowym, pomidorowym, ale także z miodem lub jogurtem naturalnym.
Składniki:
Sposób przygotowania: