-
Haps
-
Jak przygotować
- Kluski leniwe bez twarogu - da się? Da się. W opcji dla leniwych można wszystko. I tak będą pyszne
Kluski leniwe bez twarogu - da się? Da się. W opcji dla leniwych można wszystko. I tak będą pyszne
Kluski leniwe w opcji dla leniwych brzmią naprawdę kusząco. W tym przepisie chodzi o to, by pozbyć się twarogu i użyć innego składnika. Może się to wydawać nieco kontrowersyjne, jednak naprawdę działa!
Tradycyjne leniwe przyrządzane są na bazie twarogu, mąki oraz jajek. Czasem warto jednak poeksperymentować i postawić na coś zgoła innego. Gwarantuję, że tym razem będziecie zaskoczeni. To naprawdę świetna receptura.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Kluski leniwe bez twarogu - przepis. Zamiast tego użyj jogurtu naturalnego
Okazuje się, że wcale nie potrzebujemy twarogu, by przygotować całej rodzinie pierogi leniwe. Wystarczy jogurt naturalny. Co więcej, kluski przygotowane na jego bazie będą jeszcze bardziej miękkie i delikatne. Możesz więc zapomnieć na dobre o twardych jak podeszwa leniwych.
Składniki:
- 430 g jogurtu greckiego,
- 1 duże jajko,
- 170 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki soli.
Pierogi leniwe na jogurcie naturalnym. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Weź dużą miskę i wymieszaj w niej jogurt naturalny i jajko. Do uzyskanej masy dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wsyp odrobinę soli i wymieszaj całość.
- Ze składników uformuj z masy jednolite, elastyczne ciasto.
- Jeśli ciasto jest zbyt luźne, możesz do niego dodać nieco więcej mąki, jeśli będzie zbyt rzadkie lub trochę wody w przypadku, gdy masa będzie za bardzo zbita.
- Z ciasta uformuj kształt wałka, który następnie przecinaj po skosie. Uzyskane niewielkie romby oprósz mąką i wrzuć do osolonego wrzątku.
- Tak przygotowane kluski leniwe gotuj przez około dwie minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po odcedzeniu zaserwuj je z ulubionymi dodatkami.
- Doskonale sprawdzi się słodka śmietanka z cukrem, świeże lub mrożone owoce, a nawet bułka tarta z masłem, jeśli masz ochotę na wytrawne danie. Smacznego!