Bez pieczenia i zbędnych składników. Tak zrobisz idealne ciasteczka owsiane. Wystarczy kilka produktów

Zapomnij o sklepowych łakociach napompowanych cukrem oraz chemią i przygotuj banalnie proste ciasteczka owsiane. Wystarczy jedynie kilka składników, by powstał te wyśmienity, zdrowy deser. Idealne do kawy, zimowej herbaty, a także rozgrzewającego kakao.

Koniec z gotowymi wypiekami i sklepowymi produktami pełnych chemii i sztucznych dodatków. Zamiast tego przygotuj łatwe, zdrowe i obłędnie smaczne ciasteczka owsiane. To przysłowiowa bułka z masłem, a jedyny zmartwieniem jest skompletowanie kilku składników. 

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Ciasteczka owsiane gotowe w mniej niż 15 minut? To przepis na każdą okazję 

Niemal każdy czasami lubi przekąsić coś słodkiego, a nawet przygotować deser czy wypiek samodzielnie. Niestety na wyszukane i zaawansowane receptury nie zawsze mamy czas i ochotę - właśnie dlatego warto skupić się na klasyce, jaką bez dwóch zdań są kruche ciasteczka owsiane. To idealne połączenie podbije niemal każde podniebienie, a dzięki prostym składnikom spodobają się zarówno największym łasuchom, jak i osobom dbającym o linię. 

Przygotowanie ciasteczek to naprawdę przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy skompletować składniki - główną rolę grają tu oczywiście płatki owsiane, do tego masło, miód, mleko i kakao. Takie połączenie energicznie wyrabiamy, formujemy ulubiony kształt i gotowe! Ciekawym rozwiązaniem jest dodatnie suszonych owoców, kawałków czekolady lub nasion. Dzięki temu będzie zdrowo, kolorowo i jeszcze smaczniej. Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Banalnie proste ciasteczka owsiane - kilka składników i można się zajadać 

Składniki: 

  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 5 łyżek mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • solidna łyżka miodu,
  • garść ulubionych dodatków -  żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, migdały, rodzynki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do rondelka przelej mleko, dodaj też kakao, masło oraz miód. 
  2. Wszystkie składniki podgrzewaj na niewielkim ogniu - pamiętaj o mieszaniu, by nic się nie przypaliło. 
  3. Gdy miód i masło się ładnie rozpuszczą, a wszystko połączy, ściągnij masę z palnika. 
  4. Po kilku minutach dodaj płatki owsiane. Całość energicznie i starannie wymieszaj. 
  5. Masę ostudź przez około 10 minut. 
  6. Z ciasta formuj estetyczne kuleczki, układaj je na blaszce z papierem do pieczenia. Na koniec każdą kulkę delikatnie spłaszcz. 
  7. Tak przygotowane ciasteczka warto włożyć na kilka godzin do lodówki - po tym czasie można się nimi zajadać. Przepis nie wymaga pieczenia, co jest dodatkowym plusem i sporym ułatwieniem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA