Kruche ciasteczka nadają się idealnie na każdą okazję. Można ofiarować je bliskiej osobie w prezencie, przynieść na spotkanie ze znajomymi, czy zajadać się nimi we własnym towarzystwie do filiżanki kawy lub herbaty. Ich smak można jednak podkręcić. Wystarczy dodać do nich odrobinę kawy. Efekt powali cię na kolana. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
* - kawa powinna być sucha; można użyć kawy zbożowej.
** - zamiast espresso można użyć kawy zbożowej.
Przed przygotowaniem ciasta należy zaparzyć espresso lub kawę zbożową i odstawić do ostudzenia.
Na stolnicę lub do głębokiej miski przesiewamy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone w małe kawałki zimne masło (najlepiej prosto z lodówki) i całość zaczynamy siekać nożem do połączenia składników. Gdy masa się nieco połączy, dodajemy również jajka i sproszkowaną kawę (rozpuszczalną lub zbożową).
Następnie do ciasta wlewamy ostudzoną kawę, kakao, cukier i aromat waniliowy. Kruche ciasto zagniatamy jak najszybciej. Gdy masa będzie jednolita i gładka, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na mniejsze porcje, a każdą z nich rozwałkowujemy na półcentymetrowy placek. Warto wałkować kruche ciasto przez papier do pieczenia, ponieważ ma ono tendencję do przyklejania się do wałka.
Z rozwałkowanych placków wycinamy księżyce. Nie potrzebujemy do tego żadnej foremki poza szklanką. Wystarczy wykrawać niepełne koła, nachodzące na siebie, a kształt księżyców utworzy się sam. Wycięte ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Gotowe ciastka można opcjonalnie oprószyć cynamonem, jeśli lubimy korzenne smaki. Ostudzone będą pasować idealnie do filiżanki kawy lub herbaty. Smacznego!