Dlaczego do ciasta najlepiej wybrać dynię hokkaido? Otóż dyni tej odmiany nie trzeba obierać, a to ogromne ułatwienie, o czym wie każdy, kto choć raz próbował dynię obrać. Dodatkowo jest ona bardziej aromatyczna niż dynia zwyczajna, oraz charakteryzuje się piękną pomarańczową barwą, która podkręci również kolor ciasta. Wypróbuj sama, a nie pożałujesz. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dynię przekrój na ćwiartki i wydrąż pestki. Pozbądź się również ogona, a następnie pokrój dynię na grubą kostkę. Aby uzyskać idealne purée, warto dynię podpiec lub podsmażyć, by zmiękła. Najlepiej pokrojoną kostkę przełożyć na tacę i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Warto zrobić to wcześniej, by przygotowanie ciasta nie trwało zbyt długo. Miękką i ostudzoną dynię wkładamy do głębokiej miski, dodajemy również olej, banany i jajka i całość blendujemy na gładką masę. Dzięki bananom nie trzeba używać dodatkowego cukru, ponieważ owoce te wystarczająco osłodzą ciasto. Na koniec dodajemy do masy posiekane orzechy (np. włoskie lub laskowe) oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dla pewności, że masa nie przyklei się do brzegów foremki, warto dodatkowo nasmarować je tłuszczem (np. masłem lub olejem). Tak przygotowane ciasto przekładamy do piekarnika i pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra dół). Upieczone ciasto dyniowe najlepiej udekorować lukrem lub cukrem pudrem. W tej wersji będzie smakować obłędnie i z pewnością nie obejdzie się bez dokładki. Smacznego!