Puszyste i leciuteńkie placki jogurtowe. Jesienny dodatek sprawi, że będziesz je jeść codziennie

Placuszki jogurtowe to idealny pomysł na śniadanie, słodki podwieczorek lub lunch do pracy albo szkoły. Sposób wykonania jest bardzo łatwy, a placuszki wychodzą puchate niczym jesienny kożuszek. Jeśli dodasz jesienny dodatek, nie oderwiesz się od talerza.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli lubisz śniadania na słodko, na pewno często sięgasz po różnego rodzaju placuszki albo racuszki. Dziś jednak mamy dla ciebie przepis na placki, które już od pierwszego kęsa skradną ci serce. Placki jogurtowe są łatwe w wykonaniu, ale jeśli dodasz do nich starte jabłko i odrobinę cynamonu, twoje kubki smakowe przeżyją prawdziwą ekstazę. 

Placki jogurtowe - z tym dodatkiem są obłędne

Składniki:

  • ok. 250 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 niewielkie, soczyste jabłka
  • 2 większe jajka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • cukier puder do smaku

Placki jogurtowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, oba cukry i cynamon. 
  2. W drugiej misce zmiksuj ze sobą jogurt, jajka oraz jabłka starte na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie dodaj do miski sypkie składniki oraz roztopione masło lub olej. Wymieszaj tylko do połączenia składników. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej lub masło klarowane. Następnie za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż urosną i zrobią się rumiane. 

Po usmażeniu oczywiście przełóż placuszki na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury. 

Więcej o: