Kompot z dyni z goździkami. Będzie dużo smaczniejszy, gdy dodasz kilka plastrów soczystego owocu

Kompot z dyni to wciąż jeszcze mało znany przepis i popularnością przegrywa choćby z kompotem z gruszek lub jabłek. Trzeba szybko to zmienić, a my dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszy kompot na jesień. Oprócz aromatycznych goździków dodaj jeszcze jeden pomarańczowy dodatek. To będzie najlepszy kompot twojego życia.

Więcej przepisów na jesienne frykasy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy mówimy o jesiennym kompocie, na myśl od razu przychodzą nam jabłka, śliwki lub gruszki. Jednak wciąż mało osób zdaje sobie sprawę, że świetny kompot da się zrobić z warzywa, a dokładnie z dyni. Idealnie współgrają z nim goździki i słodka pomarańcza. Ten smak idealnie uzupełni każdy posiłek i ugasi pragnienie, mimo swojej naturalnej słodyczy. 

Kompot z dyni z goździkami - przepis, który musisz wypróbować jesienią

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 1 pomarańcze
  • 20 goździków
  • ok. 3/4 szklanki cukru (możesz dodać więcej lub mniej do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jesienny kompot z dyni - sposób wykonania:

  1. Dynię pokrój na mniejsze części i obierz. Następnie usuń gniazda nasienne z tym lekkim miąższem. Twardy miąższ pokrój w kostkę. 
  2. Pokrojoną dynię włóż do dużego garnka i zalej wodą "na dwa palce", dodaj także pokrojone w plastry pomarańcze, goździki i cukier. Gotuj na wolnym ogniu. 
  3. Kiedy kawałki dyni będą już niemal rozpadająca się, dodaj sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez chwilę i podawaj. Kompot świetnie smakuje i na gorąco i na zimno. 

Tak przygotowany kompot możesz także zapasteryzować. Wystarczy, że przelejesz go do słoików, szczelnie zakręcisz i włożysz do garnka z wodą. Pasteryzacja kompotu z dyni powinna trwać przez ok. 8-10 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.