• Link został skopiowany

Kompot z dyni z goździkami. Będzie dużo smaczniejszy, gdy dodasz kilka plastrów soczystego owocu

Kompot z dyni to wciąż jeszcze mało znany przepis i popularnością przegrywa choćby z kompotem z gruszek lub jabłek. Trzeba szybko to zmienić, a my dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszy kompot na jesień. Oprócz aromatycznych goździków dodaj jeszcze jeden pomarańczowy dodatek. To będzie najlepszy kompot twojego życia.
Kompot z dyni
Simone Voigt /Shutterstock

Więcej przepisów na jesienne frykasy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy mówimy o jesiennym kompocie, na myśl od razu przychodzą nam jabłka, śliwki lub gruszki. Jednak wciąż mało osób zdaje sobie sprawę, że świetny kompot da się zrobić z warzywa, a dokładnie z dyni. Idealnie współgrają z nim goździki i słodka pomarańcza. Ten smak idealnie uzupełni każdy posiłek i ugasi pragnienie, mimo swojej naturalnej słodyczy. 

Kompot z dyni z goździkami - przepis, który musisz wypróbować jesienią

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 1 pomarańcze
  • 20 goździków
  • ok. 3/4 szklanki cukru (możesz dodać więcej lub mniej do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jesienny kompot z dyni - sposób wykonania:

  1. Dynię pokrój na mniejsze części i obierz. Następnie usuń gniazda nasienne z tym lekkim miąższem. Twardy miąższ pokrój w kostkę. 
  2. Pokrojoną dynię włóż do dużego garnka i zalej wodą "na dwa palce", dodaj także pokrojone w plastry pomarańcze, goździki i cukier. Gotuj na wolnym ogniu. 
  3. Kiedy kawałki dyni będą już niemal rozpadająca się, dodaj sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez chwilę i podawaj. Kompot świetnie smakuje i na gorąco i na zimno. 

Tak przygotowany kompot możesz także zapasteryzować. Wystarczy, że przelejesz go do słoików, szczelnie zakręcisz i włożysz do garnka z wodą. Pasteryzacja kompotu z dyni powinna trwać przez ok. 8-10 minut.

Więcej o: