O tej porze roku domowe menu przechodzi prawdziwą rewolucję. Miejsce lekkich, orzeźwiających smaków zastępują rozgrzewające zupy, potrawki czy buliony. Wówczas stawiamy na nieco bardziej pikantne czy korzenne przyprawy, ale także sezonowe warzywa. Królowa jest jednak tylko jedna, a jest nią bez dwóch zdań pani dynia, która odpowiednio przygotowana skradanie serce każdego.
Szukasz przepisu na szybkie, sycące i jednocześnie zdrowe danie? Jesienią warto sięgnąć po sezonowe składniki, które są nie tylko łatwo dostępne czy tanie, ale i kryją w sobie ogromny potencjał. Idealnym przykładem jest dynia, która uchodzi za synonim aktualnej pory roku - obłędne warzywo można przyszykować na 1001 sposobów. Najpopularniejszym jest klasyczna zupa, makaron, placki i rozmaite wypieki.
Smak dyni warto jednak nieco podrasować, szczególnie jeśli stawiamy na jedwabistą zupę krem. Jak się okazuje, jeden owocowy dodatek jest do tego niemalże stworzony. Mowa tu o soczystych gruszkach, które nie tylko nadają się do deserów, ale i mają nieco bardziej wytrawne oblicze. Wystarczy wszystko pokroić, zapiec z anturażu oliwy i ziół, a na koniec zmiksować. Nie ma nic łatwiejszego i jednocześnie tak smacznego jak ten duet.
Składniki:
Sposób przygotowania: