Jesienny obiad w 30 minut? Pani dynia w tej odsłonie zaskoczy nawet największych smakoszy

Szybki obiad wcale nie musi być nudny i bazować na mrożonkach lub przypominać mdłe danie instant. Czasami wystarczy jedynie kilka składników, by wyczarować prawdziwe dzieło sztuki. Przepis na zupę dyniową z owocowym dodatkiem jest na to przykładem - wystarczy wszystko zapiec, zmiksować i gotowe! Bez kombinowania i długiej listy składników.

O tej porze roku domowe menu przechodzi prawdziwą rewolucję. Miejsce lekkich, orzeźwiających smaków zastępują rozgrzewające zupy, potrawki czy buliony. Wówczas stawiamy na nieco bardziej pikantne czy korzenne przyprawy, ale także sezonowe warzywa. Królowa jest jednak tylko jedna, a jest nią bez dwóch zdań pani dynia, która odpowiednio przygotowana skradanie serce każdego. 

Pani dynia w towarzystwie sezonowych owoców, czyli przepis na ekspresowy obiad

Szukasz przepisu na szybkie, sycące i jednocześnie zdrowe danie? Jesienią warto sięgnąć po sezonowe składniki, które są nie tylko łatwo dostępne czy tanie, ale i kryją w sobie ogromny potencjał. Idealnym przykładem jest dynia, która uchodzi za synonim aktualnej pory roku - obłędne warzywo można przyszykować na 1001 sposobów. Najpopularniejszym jest klasyczna zupa, makaron, placki i rozmaite wypieki. 

Smak dyni warto jednak nieco podrasować, szczególnie jeśli stawiamy na jedwabistą zupę krem. Jak się okazuje, jeden owocowy dodatek jest do tego niemalże stworzony. Mowa tu o soczystych gruszkach, które nie tylko nadają się do deserów, ale i mają nieco bardziej wytrawne oblicze. Wystarczy wszystko pokroić, zapiec z anturażu oliwy i ziół, a na koniec zmiksować. Nie ma nic łatwiejszego i jednocześnie tak smacznego jak ten duet. 

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Przepis na banalną zupę dyniową z dodatkiem gruszek

Składniki: 

  • dynia hokkaido,
  • 3 gruszki,
  • 3 szalotki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • świeże gałązki rozmarynu,
  • odrobina płatków chilli,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • prażone pestki dyni,
  • grzanki do podania.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego wyszorowania dyni i gruszek. 
  2. Dynię przekrój na pół, wydrąż środek, pokrój na mniejsze kawałki. Podobnie zrób z owocami i imbirem. 
  3. Warzywo i owoce ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dodaj też przekrojone na pół szalotki, kilka gałązek rozmaryny i czosnek. Całość skrop oliwą, dopraw chilli, solą i pieprzem. 
  4. Blaszka ze wszystkimi składnikami ląduje teraz w piekarniku na 30-45 minut w temp. 220 st. C- pieczenie zależy też od wielkości kawałków. 
  5. Gdy wszystko ładnie się zarumieni i nabierze kolorów, połącz zapieczone składniki z bulionem (najlepiej w dużej misce lub kielichu bandera). Składniki miksujemy na krem.
  6. Nasz krem jest już gotowy - wystarczy go podgrzać i udekorować grzankami, oliwą, prażonymi pestkami i przyprawami. Smacznego! 
Więcej o: