Dynia wielu osobom kojarzy się z jesienią, nie tylko przez Halloween, ale i ze względu na to, że można z niej przygotować wiele rozgrzewających potraw. Jedną z nich jest aksamitnie kremowa zupa z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli, ponieważ mało kto jest w stanie jej się oprzeć. Choć przepisów na zupę dyniową jest wiele, dziś przychodzimy z propozycją jej przygotowania opracowaną przez mistrzynię kulinariów - Magdę Gessler.
Zupa z dyni jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i zdrowa. W dyni bowiem znajduje się wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Jest świetnym źródłem witamin: A, C oraz E, a także minerałów: magnezu, miedzi, selenu, potasu. W jej składzie obecny jest również kwas foliowy i niacyna. Jedząc dania z dyni, dostarczamy sobie białka oraz błonnika pokarmowego. Roślina ta pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze we krwi, wspomaga pracę jelit i reguluje poziom cholesterolu. Przypisuje się jej też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zupa z dyni jest niskokaloryczna, lekka, a przy tym sycąca. Aż żal jej nie spróbować!
Składniki:
Dynię umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kawałki dyni wrzuć do garnka, a następnie zalej bulionem i mlekiem. Wszystko dopraw solą i gotuj na średnim ogniu, aż dynia stanie się miękka. Dodaj sparzone i obrane pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po kilku minutach zmiksuj składniki mikserem ręcznym. Możesz też przełożyć zawartość garnka do blendera kielichowego i potem przelać do innego pojemnika. Kiedy uzyskasz zupę o gęstej konsystencji, wlej do niej śmietankę, dodaj szczyptę pieprzu, chilli oraz gałki muszkatołowej. Zamieszaj i podawaj z uprażonymi na patelni pestkami dyni. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl