Przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni. Magda Gessler radzi, żeby dodać dwa sekretne składniki

Gęsta zupa z dyni to wyśmienity pomysł na jesienny obiad. Dzięki wyjątkowej mieszance warzyw i przypraw jest nie tylko aromatyczna, ale i sycąca oraz pożywna. Rozgrzeje w chłodne popołudnie i poprawi nastrój. Magda Gessler podzieliła się kiedyś ekretem na iście niebiański krem dyniowy. Na czym polega?

Dynia wielu osobom kojarzy się z jesienią, nie tylko przez Halloween, ale i ze względu na to, że można z niej przygotować wiele rozgrzewających potraw. Jedną z nich jest aksamitnie kremowa zupa z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli, ponieważ mało kto jest w stanie jej się oprzeć. Choć przepisów na zupę dyniową jest wiele, dziś przychodzimy z propozycją jej przygotowania opracowaną przez mistrzynię kulinariów - Magdę Gessler.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Magda Gessler się w kuchni nie patyczkuje. Do zupy dyniowej dodaje dwa nietypowe składniki

Zupa z dyni jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i zdrowa. W dyni bowiem znajduje się wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Jest świetnym źródłem witamin: A, C oraz E, a także minerałów: magnezu, miedzi, selenu, potasu. W jej składzie obecny jest również kwas foliowy i niacyna. Jedząc dania z dyni, dostarczamy sobie białka oraz błonnika pokarmowego. Roślina ta pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze we krwi, wspomaga pracę jelit i reguluje poziom cholesterolu. Przypisuje się jej też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zupa z dyni jest niskokaloryczna, lekka, a przy tym sycąca. Aż żal jej nie spróbować!

Składniki:

  • 1,5 kg miąższu z dyni,
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki śmietany 30 proc.,
  • 2 pomidory,
  • 5 ząbków czosnku,
  • szczypta chilli,
  • 3 łyżki łuskanych pestek dyni,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Krem z dyni inspirowany przepisem Magdy Gessler. Sposób wykonania

Dynię umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kawałki dyni wrzuć do garnka, a następnie zalej bulionem i mlekiem. Wszystko dopraw solą i gotuj na średnim ogniu, aż dynia stanie się miękka. Dodaj sparzone i obrane pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Po kilku minutach zmiksuj składniki mikserem ręcznym. Możesz też przełożyć zawartość garnka do blendera kielichowego i potem przelać do innego pojemnika. Kiedy uzyskasz zupę o gęstej konsystencji, wlej do niej śmietankę, dodaj szczyptę pieprzu, chilli oraz gałki muszkatołowej. Zamieszaj i podawaj z uprażonymi na patelni pestkami dyni. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.