Zamiast po raz kolejny szykować babcine racuchy, warto nieco poeksperymentować i postawić na powiew świeżości w kuchni. Takie zmiany świetnie wprowadzić właśnie jesienią, gdy obłędnych składników nie brakuje. Idealnym przykładem są placuszki z dyni, które początkowo mogą nie brzmieć przekonująco, jednak po pierwszym kęsie dosłownie uzależniają.
Schyłek lata i początek jesieni to pora gdy w sklepach i na targach pojawiają się nieco inne składniki, podobne jak w domowym menu. Wówczas nasza dieta nieco się zmienia, a na stole goszczą sezonowe warzywa i owoce. Dynia jest jednym z produktów, który skrywa w sobie ogromny potencjał - z pomocą kilku dodatków, z tego pomarańczowego (ale nie tylko) warzywa możemy wyczarować wiele znakomitych dań, zaczynając od zup, a kończąc na słodkich wypiekach.
Idealnym pomysłem na wykorzystanie warzywa będzie przygotowanie placków z dyni. To przepis o niebo lepszy od standardowych racuchów, które zazwyczaj królują w babcinej kuchni. Rarytas świetnie smakuje podany na śniadanie, szybki obiad czy ciepłą kolację. Placuszki można też ekspresowo przygotować i zapakować na lunch do szkoły lub pracy.
Składniki:
Sposób przygotowania: