Placki z dyni to obłędna alternatywa dla tradycyjnych racuchów. Zachwycają nawet wybrednych smakoszy

Wśród jesiennych warzyw nie brakuje obłędnych smaków i produktów z dużym potencjałem. Poza szarlotką, tartami czy drożdżowym ciastem ze śliwkami warto postawić na rumiane i puszyste niczym chmurka placki z dyni. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych racuchów, która zasmakuje z pewnością każdemu.

Zamiast po raz kolejny szykować babcine racuchy, warto nieco poeksperymentować i postawić na powiew świeżości w kuchni. Takie zmiany świetnie wprowadzić właśnie jesienią, gdy obłędnych składników nie brakuje. Idealnym przykładem są placuszki z dyni, które początkowo mogą nie brzmieć przekonująco, jednak po pierwszym kęsie dosłownie uzależniają. 

Dyniowe placki to jesienny obiad z kilku składników 

Schyłek lata i początek jesieni to pora gdy w sklepach i na targach pojawiają się nieco inne składniki, podobne jak w domowym menu. Wówczas nasza dieta nieco się zmienia, a na stole goszczą sezonowe warzywa i owoce. Dynia jest jednym z produktów, który skrywa w sobie ogromny potencjał - z pomocą kilku dodatków, z tego pomarańczowego (ale nie tylko) warzywa możemy wyczarować wiele znakomitych dań, zaczynając od zup, a kończąc na słodkich wypiekach. 

Idealnym pomysłem na wykorzystanie warzywa będzie przygotowanie placków z dyni. To przepis o niebo lepszy od standardowych racuchów, które zazwyczaj królują w babcinej kuchni. Rarytas świetnie smakuje podany na śniadanie, szybki obiad czy ciepłą kolację. Placuszki można też ekspresowo przygotować i zapakować na lunch do szkoły lub pracy. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na placki z dyni - obłędnie rumiane i puszyste jak chmurka 

Składniki: 

  • 200 g dyni,
  • 2 jajka,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 pełne łyżki cukru,
  • olej roślinny do smażenia lub masło klarowane. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię przed starciem obierz ze skóry i usuń pestki. Warzywo następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do miski.
  2. Do kolejnej misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj też cukier, wbij dwa jajka i na koniec jogurt - wszystko dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  3. Masę połącz z wcześniej startą dynią. Wszystko dokładnie wymieszaj - tym razem wystarczy drewniana łyżka. 
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Na olej lub masło wykładaj niewielkie porcje i formuj estetyczne placuszki - smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki serwuj z cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami. Wskazówka - świetnie smakują w anturażu kwaskowatej konfitury.  
Więcej o: