Zapomnij o klasycznym farszu z ryżu. Gołąbki jesienne to kapuściane zawijasy w obłędnym wydaniu

Przepis na gołąbki to obiadowa klasyka, która niemal zawsze obłędnie smakuje. Co jednak powiesz na nieco udoskonaloną, jesienną wersję pełną aromatów i nietypowych składników? Zapewniamy, że nudno nie będzie - tak przygotowany farsz dosłownie rozpływa się w ustach i nie ma konkurencji.

Gołąbki to nie lada rarytas, jednak klasyczna wersja nikogo wprawionego już nie zaszokuje. Właśnie dlatego warto nieco poeksperymentować i zamiast tradycyjnego farszu postawić na nieco udoskonaloną wersję. Jesienny farsz nie ma sobie równych, a wszystko dzięki dwóm składnikom, które tworzą obłędny duet. 

Kultowe gołąbki przeszły do lamusa - te w wersji jesiennej to bajka na talerzu 

Kapuściane zawijasy to klasyka tradycyjnej, polskiej kuchni. Co, jednak gdyby, pozbawić je mięsa i ryżu? Wówczas powstanie coś zupełnie zaskakującego i jednocześnie obłędnie smacznego. Warto zatem przygotować wegetariańską wersję bazującą na dwóch aromatycznych składnikach. Jest smacznie, domowo no i znacznie zdrowiej! Jak się okazuje ów przepis gości w polskiej kuchni od dawna - to specjał rodem z Lubelszczyzny. 

Alternatywą dla farszu do gołąbków z mięsa i ryżu może być wiele składników. Na Lubelszczyźnie stawia się jednak na swojską klasykę, czyli połączenie leśnych grzybów z kaszą gryczaną. Oba smaki to iście jesienny duet, który spróbowany raz z pewnością częściej będzie gościł teraz w domowym menu. Zawijasy robi się podobnie co wersję klasyczną - wystarczy przygotować liście, hojnie nafaszerować, ciasno zawinąć i gotować - ot cała filozofia! 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Jesienne gołąbki hojnie nadziane grzybami i kaszą 

Składniki: 

  • główka kapusty białej,
  • 200 g pieczarek (lub sezonowych grzybów, wówczas pomiń też te suszone),
  • garść suszonych grzybów,
  • woreczek kaszy gryczanej,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • masło klarowane,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kapusty. Z główki ostrożnie wytnij głąb, warzywo włóż do wrzącej wody. Wyciągnij kapustę po kilku minutach i delikatnie ściągnij liście, układając je jeden na drugim.
  2. Następnie weź się za farsz. Ugotuj kaszę gryczaną z dodatkiem soli. Dopilnuj, by kasza nie była zbyt twarda, ale też zbyt miękka.
  3. Grzyby namocz w zimnej wodzie - najepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie dary lasy pokrój w kosteczkę. Podobnie zrób z cebulą oraz czosnkiem i razem z grzybami wrzuć ją na patelnię z dodatkiem masła klarowanego. Po chwili dodaj też pokrojone pieczarki lub świeże grzyby. 
  4. Całość dopraw tymiankiem oraz posiekaną natką. Po kilku minutach na patelnie dodaj kaszę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zamieszaj i ściągnij z palnika.
  5. Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj je jak tradycyjne gołąbki.
  6. Dno garnka nasmaruj olejem i wyłóż liśćmi kapusty. Gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. 
  7. Kapuściane zawijasy zalej wodą i gotuj na małej mocy palnika przez godzinę. Po tym czasie gołąbki są gotowe do podania - świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub ziemniakami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.