Gołąbki to nie lada rarytas, jednak klasyczna wersja nikogo wprawionego już nie zaszokuje. Właśnie dlatego warto nieco poeksperymentować i zamiast tradycyjnego farszu postawić na nieco udoskonaloną wersję. Jesienny farsz nie ma sobie równych, a wszystko dzięki dwóm składnikom, które tworzą obłędny duet.
Kultowe gołąbki przeszły do lamusa - te w wersji jesiennej to bajka na talerzu
Kapuściane zawijasy to klasyka tradycyjnej, polskiej kuchni. Co, jednak gdyby, pozbawić je mięsa i ryżu? Wówczas powstanie coś zupełnie zaskakującego i jednocześnie obłędnie smacznego. Warto zatem przygotować wegetariańską wersję bazującą na dwóch aromatycznych składnikach. Jest smacznie, domowo no i znacznie zdrowiej! Jak się okazuje ów przepis gości w polskiej kuchni od dawna - to specjał rodem z Lubelszczyzny.
Alternatywą dla farszu do gołąbków z mięsa i ryżu może być wiele składników. Na Lubelszczyźnie stawia się jednak na swojską klasykę, czyli połączenie leśnych grzybów z kaszą gryczaną. Oba smaki to iście jesienny duet, który spróbowany raz z pewnością częściej będzie gościł teraz w domowym menu. Zawijasy robi się podobnie co wersję klasyczną - wystarczy przygotować liście, hojnie nafaszerować, ciasno zawinąć i gotować - ot cała filozofia!
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Jesienne gołąbki hojnie nadziane grzybami i kaszą
Składniki:
- główka kapusty białej,
- 200 g pieczarek (lub sezonowych grzybów, wówczas pomiń też te suszone),
- garść suszonych grzybów,
- woreczek kaszy gryczanej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- masło klarowane,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kapusty. Z główki ostrożnie wytnij głąb, warzywo włóż do wrzącej wody. Wyciągnij kapustę po kilku minutach i delikatnie ściągnij liście, układając je jeden na drugim.
- Następnie weź się za farsz. Ugotuj kaszę gryczaną z dodatkiem soli. Dopilnuj, by kasza nie była zbyt twarda, ale też zbyt miękka.
- Grzyby namocz w zimnej wodzie - najepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie dary lasy pokrój w kosteczkę. Podobnie zrób z cebulą oraz czosnkiem i razem z grzybami wrzuć ją na patelnię z dodatkiem masła klarowanego. Po chwili dodaj też pokrojone pieczarki lub świeże grzyby.
- Całość dopraw tymiankiem oraz posiekaną natką. Po kilku minutach na patelnie dodaj kaszę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zamieszaj i ściągnij z palnika.
- Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj je jak tradycyjne gołąbki.
- Dno garnka nasmaruj olejem i wyłóż liśćmi kapusty. Gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego.
- Kapuściane zawijasy zalej wodą i gotuj na małej mocy palnika przez godzinę. Po tym czasie gołąbki są gotowe do podania - świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub ziemniakami, smacznego!