Pożywna zupa na jesień - gulaszową podano!
Pożywna zupa na jesień to oczywiście gulaszowa! Aromatyczna i bardzo treściwa. Z powodzeniem może posłużyć ona jako pełnowartościowe danie. Zobacz, jak łatwo możesz ją przyrządzić. Poniżej przygotowaliśmy bardzo prosty i szybki przepis na przepyszną jesienną zupę gulaszową.
Zupa na jesień - przepis na gulaszową:
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej bez kości
- 3 marchewki
- 3 czerwone papryki
- 1 cebula biała
- 6 ziemniaków
- olej roślinny
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, ostra papryka
- 2-3 łyżki koncentratu
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyj. Delikatnie odsącz z nadmiaru wody. Pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Dopraw przyprawami.
- Po usmażeniu przełóż do garnka.
- Zalej patelnię wodą. Następnie przelej wodę do garnka. Całość gotuj na małym ogniu.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj do zupy.
- Cebulę obierz, pokrój na drobno i podsmaż na patelni.
- Do garnka dodaj obrane i pokrojone ziemniaki.
- Po upływie 40 minut dodaj marchew i cebulę. Dołóż pokrojoną w paski paprykę.
- Dodaj także koncentrat. Wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
- Zupę możesz podawać z pieczywem lub samodzielnie.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa krem na jesień - dyniowa w roli głównej
Zupa krem na jesień w nieco słodszym wydaniu? Dlaczego nie! Dyniowa z dodatkiem cynamonu, kardamonu, miodu i jabłek to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią wszelkiego rodzaju kremy. Jeżeli jesteście miłośnikami nieco konkretniejszych smaków, to możecie łatwo zmodyfikować zupę i dodać do niej ziemniaki, paprykę, fasolę lub pomidory. Przedstawiamy przepis na zupę krem z dodatkiem jabłka, cynamonu i dyni:
Składniki:
- 1 dynia
- kilka jabłek
- cynamon - do smaku
- kardamon - do smaku
- miód - do smaku
- imbir - do smaku
- 1 l wody
- opcjonalnie - kilka goździków
Wykonanie:
- Upiecz dynię w piekarniku. Do miękkości.
- Następnie wybierz miąższ i umieść go w garnku. Dodaj obrane i pokrojone jabłka.
- Dolej wodę. Zagotuj. W międzyczasie dopraw przyprawami. Dalej zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Opcjonalnie posyp goździkami.
Z czego zupa na jesień? Z cukinii, rzecz jasna!
Z czego zupa na jesień będzie najlepsza? Dobrze sprawdzi się tutaj cukinia. Najlepiej podawać ją z chrupiącymi grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym. Pysznie, zdrowo i smacznie. Oto pomysł na jesienną zupę krem z cukinią:
Składniki na zupę:
- 600 g cukinii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- kilka ząbków czosnku
- około 800-900 ml bulionu
- kilka łyżek śmietany kremówki
- świeży szczypior
- kilka ziemniaków
- 100 g fasoli jaś
Składniki na grzanki:
- 1 długa bagietka
- masło
- kilka ząbków czosnku
- odrobina soli
Wykonanie:
- Dzień wcześniej odłóż fasolę do namoczenia.
- Przygotuj ziemniaki, obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je w bulionie.
- W osobnym garnku ugotuj fasolę.
- Obierz cebulę. Pokrój ją na drobną kostkę. Zeszklij na oleju.
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Pozbądź się końcówek. Dodaj ją do patelni i chwilę podduś.
- Dorzuć zawartość patelni do garnka. Dopraw do smaku przyprawami.
- Całość gotuj do miękkości. Odstaw z ognia.
- Następnie zmiksuj wszystko poza fasolą na gładką masę.
- Dodaj śmietankę do smaku.
- Dodaj fasolę.
- Wymieszaj.
- Przygotuj grzanki.
- Pokrój bułkę na mniejsze kromki. Wymieszaj masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj kromki przygotowanym masłem.
- Zapiecz je w piekarniku przez kilka minut.
- Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem z grzankami.
Zobacz też: Kotlety warzywne. Sprawdź, z jakich warzyw można zrobić pyszne domowe kotlety