Zupa cebulowa - przepis, który zachwyci i Francuzów i Polaków. Wszystko przez dodatek, który uwielbiamy

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, ale jej smak jest dobrze znany smakoszom z całego świata. W Polsce wciąż rzadko się ją przyrządza, a wielka szkoda. Dziś podpowiemy, jak zrobić zupę cebulową i co do niej dodać, żeby każdy Francuz poprosił cię o sekret tego fantastycznego smaku. Wino, owszem, jest ważne, ale inna rzecz robi lepszą robotę.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dziś mamy dla was przepis na zupę cebulową. Ale nie do końca taką, jaką zajadają się w Prowansji, zrobimy ją troszkę bardziej po polsku. Jak niby można spolszczyć przepis na klasykę kuchni francuskiej? Nie będziemy dodawać gotowego bulionu, zrobimy swój, bardzo esencjonalny wywar z kaczki i kości wołowych, a zamiast sera Gruyère, użyjemy naszego polskiego skarbu - sera bursztyn. 

Zupa cebulowa - przepis z polskim twistem

Składniki:

  • 8 większych cebul w żółtych łupinach
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 kacze udka i kawałek korpusu
  • 400 g kości wołowych rosołowych
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • masło klarowane
  • sól, pieprz, tymianek, odrobina rozmarynu, łyżeczka octu z białego wina
  • białe wytrawne wino (niepełna szklanka)
  • kilka kromek bułki wrocławskiej lub innego pieczywa
  • ser bursztyn
  • opcjonalnie: niewielki kieliszek brandy

Zupa cebulowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw. Mięso z kaczki i kości wołowe zalej wodą tak, by je przykrywała. Dodaj obraną marchewkę oraz seler, kilka kuleczek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Na minimalnym ogniu gotuj, aż mięso z kaczki będzie się niemal rozpadać. 
  2. Kiedy wywar się gotuje, przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj w piórka. Czosnek posiekaj w bardzo drobną kostkę.
  3. Przygotuj garnek z gruby dnem i rozgrzej w nim dwie łyżki masła klarowanego. Dodaj cebulę i na wolnym ogniu całość duś. Nie należy smażyć cebuli - powinna niemal gotować się w maśle i własnych sokach. 
  4. Po ok. 15 minutach duszenia dodaj do cebuli szczyptę soli i odrobinę cukru (wystarczy łyżeczka). Dodaj także 2-3 listki laurowe i duś przez kolejne 20 minut. Po tym czasie cebula powinna zacząć się karmelizować. 
  5. Dodaj czosnek, wymieszaj i kiedy uwolni swój aromat, zalej całość białym, wytrawnym winem. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż alkohol odparuje. Na tym etapie możesz dodać także brandy, jeśli używasz. 
  6. Kiedy alkohol odparuje, skarmelizowaną cebulę zalej bulionem. Mięso obierz od kości i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny. Powinna jedynie "puszczać oczka" jak rosół.
  7. W tym czasie przygotuj grzanki. Bułkę wrocławską lub bagietkę pokrój na kromki, posmaruj odrobiną masła lub skrop oliwą i zaromatyzuj ząbkiem czosnku. Następnie na każdej kromce połóż odrobinę startego sera i zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści. 
  8. Gorącą zupę przelej do miseczek i podawaj z grzanką obok lub włożoną do środka.

Wskazówka: Grzanki możesz przygotować także w inny, bardziej efektowny sposób. Kromkę z serem włóż do miseczki z zupą i całość zapiecz w piekarniku. Wówczas ser nieco rozpłynie się po powierzchni zupy i doda jeszcze więcej smaku potrawie. 

Więcej o: