Tym trikiem dzielę się z każdym, kto je moje mielone. Dzięki niemu nigdy nie wychodzą suche

W niejednym domu można znaleźć obiad, który składa się z ziemniaków, mizerii lub zasmażanych buraczków i kotletów mielonych. To jeden z klasyków, który trudno ominąć. Takie połączenie kochają i najmłodsi, i dorośli, serwowane jest również podczas rodzinnych imprez. By było jeszcze lepsze, podpowiadamy, co dodać do mięsa. To gwarancja dobrego smaku.
Zobacz wideo Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne

Sekretem idealnych kotletów mielonych jest odpowiedni dobór mięsa. Nie może być byle jakie, a dobrym wyborem jest kupienie kawałka w sklepie i zmielenie go samodzielnie. Jednak oprócz mięsa warto zastanowić się nad dodatkami, z którymi je łączymy. Klasyczny przepis mówi, by do masy mięsnej dodać jajko, czerstwą bułkę, która namoczona została w mleku, a także cebulę. To oczywiście jest sposób na wykonanie tradycyjnej wersji, jednak my chcemy ją trochę podkręcić. Do standardowego przepisu wpletliśmy więc cukinię, która dodaje całości smaku, a także sprawia, że kotlet jest bardziej soczysty.

Przepis na kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 300 g cukinii,
  • czerstwa bułka,
  • 200 ml mleka,
  • duża cebula,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do dużej miski. W drugim naczyniu umieść bułkę i zalej ją letnim mlekiem. Pozostaw ją do namoczenia na około 15 minut. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru napoju i dodaj do mięsa. Składniki dopraw solą i pieprzem wedle uznania. 
  2. Cebulę obierz i pokrój ją w drobną kostkę. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oba warzywa wrzuć do miski z mięsem, dodaj również 4 łyżki mleka, w którym moczyło się pieczywo i wbij jajko. Wyrabiaj do momentu połączenia składników.
  3. Z powstałej masy uformuj owalne kotleciki. Na talerz wysyp bułkę tartą, następnie każdy kawałek mięsa dokładnie w niej obtocz.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się odpowiednio ciepły ułóż na nim kotlety. Smaż z każdej strony do uzyskania brązowego koloru. Takie mięso podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: