Tradycyjna kuchnia polska to przede wszystkim rozmaite mięsiwa, pierogi, schabowe i pożywne zupy. Przepis na rosół z knedlami to jednak nieco bardziej oryginalna wersja klasyka. By go urozmaicić, warto dodać warzywa strączkowe, świeże zioła i babcine kluchy. Smak jest o niebo lepszy, a przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu.
Odżywczy rosół z knedlami to przepis na pożywny obiad dla całej rodziny
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty obiady. W wielu polskich domach królują schabowe, mielone, gołąbki, pierogi z rozmaitymi farszami czy zupy pełne aromatów. Prawdziwą klasyką jest rosół, który wypada bezkonkurencyjnie, ale i jednocześnie jest wyśmienitą bazą do innych zup. Przepis na rozgrzewający bulion z dodatkiem knedli nie ma sobie równych - takie danie nie tylko syci, pięknie się prezentuje, lecz także daje dużo energii.
Domowej roboty rosół z dodatkiem knedli to przepis na pożywne, smaczne i zdrowe danie. Warto zatem nieco udoskonalić klasyczną zupę i zamiast kultowego już makaronu dodać do niej knedle z macy. Taka zupa doda energii i z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym kubkom smakowym. Kluchy to jednak nie wszystko - bulion wzbogacony fasolą, kapustą i świeżymi ziołami smakuje o niebo lepiej. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt dosłownie palce lizać!
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Przepis na rosół z dodatkiem warzyw strączkowych i knedli
Składniki:
- 200 g fasoli Jaś,
- marchew,
- pietruszka,
- seler,
- por,
- 1/4 główki kapusty,
- pęczek kopru,
- oliwa z oliwek,
- jałowiec,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- gałązka rozmarynu
- sól,
- pieprz
- olej rzepakowy,
- 2 borowiki świeże, mrożone lub suszone,
- na knedle: pół szklanki zmielonej macy, i dwa jajka.
Sposób przygotowania:
- Na początku zalej fasole około pięcioma litrami wody.
- Wskazówka - warto wykorzystać do tego przepisu duży garnek, który pomieści wszystkie składniki.
- Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, po czy zmniejsz moc palnika na minimum.
- Do garnka dodaj ziele, jałowiec, rozmaryn, pieprz i grzyby. Całość gotuj przez minimum godzinę.
- W tym czasie obierz wszystkie warzywa, takie jak marchew, pietruszka, por, seler, czy kapustę. Warzywa wrzuć do wywaru, całość posól. Do garnka, dodaj też oliwę i przypaloną cebulę.
- Gdy minie około trzy godz. i 45 min pora zrobić knedle, Do ciasta potrzebna jest maca, żółtka i ubita z białek piana. Całość zagnieć i roluj estetyczne knedle lub porcjuj kluchy łyżką.
- Knedle włóż do rosołu, gotuj około 15-20 minut.
- Zupę przelej do wazy lub talerzy i posyp posiekanym koperkiem. Rosół świetnie pasuje z makaronem. Smacznego!