Przepis na rosół w wersji premium. Dodaj do wywaru ten dodatek, a zupa będzie o niebo lepsza

Wśród domowych przepisów nie może zabraknąć rosołu. Pożywny bulion można jednak przygotować w zupełnie innej wersji niż zwykle. Wystarczy dodać warzywa strączkowe i babcine knedle, by uzyskać wyśmienitą i oryginalną zupę. Receptura jest bardzo prosta, a smak zachwyci największych smakoszy.

Tradycyjna kuchnia polska to przede wszystkim rozmaite mięsiwa, pierogi, schabowe i pożywne zupy. Przepis na rosół z knedlami to jednak nieco bardziej oryginalna wersja klasyka. By go urozmaicić, warto dodać warzywa strączkowe, świeże zioła i babcine kluchy. Smak jest o niebo lepszy, a przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu. 

Odżywczy rosół z knedlami to przepis na pożywny obiad dla całej rodziny

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty obiady. W wielu polskich domach królują schabowe, mielone, gołąbki, pierogi z rozmaitymi farszami czy zupy pełne aromatów. Prawdziwą klasyką jest rosół, który wypada bezkonkurencyjnie, ale i jednocześnie jest wyśmienitą bazą do innych zup. Przepis na rozgrzewający bulion z dodatkiem knedli nie ma sobie równych - takie danie nie tylko syci, pięknie się prezentuje, lecz także daje dużo energii. 

Domowej roboty rosół z dodatkiem knedli to przepis na pożywne, smaczne i zdrowe danie. Warto zatem nieco udoskonalić klasyczną zupę i zamiast kultowego już makaronu dodać do niej knedle z macy. Taka zupa doda energii i z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym kubkom smakowym. Kluchy to jednak nie wszystko - bulion wzbogacony fasolą, kapustą i świeżymi ziołami smakuje o niebo lepiej. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt dosłownie palce lizać!

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Przepis na rosół z dodatkiem warzyw strączkowych i knedli 

Składniki:

  • 200 g fasoli Jaś,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • por,
  • 1/4 główki kapusty,
  • pęczek kopru,
  • oliwa z oliwek,
  • jałowiec,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • gałązka rozmarynu
  • sól,
  • pieprz
  • olej rzepakowy,
  • 2 borowiki świeże, mrożone lub suszone,
  • na knedle: pół szklanki zmielonej macy, i dwa jajka. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zalej fasole około pięcioma litrami wody. 
  2. Wskazówka - warto wykorzystać do tego przepisu duży garnek, który pomieści wszystkie składniki. 
  3. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, po czy zmniejsz moc palnika na minimum. 
  4. Do garnka dodaj ziele, jałowiec, rozmaryn, pieprz i grzyby. Całość gotuj przez minimum godzinę. 
  5. W tym czasie obierz wszystkie warzywa, takie jak marchew, pietruszka, por, seler, czy kapustę. Warzywa wrzuć do wywaru, całość posól. Do garnka, dodaj też oliwę i przypaloną cebulę. 
  6. Gdy minie około trzy godz. i 45 min pora zrobić knedle, Do ciasta potrzebna jest maca, żółtka i ubita z białek piana. Całość zagnieć i roluj estetyczne knedle lub porcjuj kluchy łyżką.
  7. Knedle włóż do rosołu, gotuj około 15-20 minut. 
  8. Zupę przelej do wazy lub talerzy i posyp posiekanym koperkiem. Rosół świetnie pasuje z makaronem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.