przepis na rosół
-
Jesienią Anna Lewandowska robi "magiczny" rosół. Nie zgadniesz, jakie nietypowe składniki dodaje
Zjedzenie ciepłego, aromatycznego rosołu w chłodny dzień jest jak zajadanie się goframi ze wszystkimi dodatkami na plaży nad Bałtykiem w środku lata. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim przypadku robi nam się od razu przyjemniej, a troski znikają....
-
Zerwałam z tradycją i dodałam do rosołu coś innego. Tak robi też Katarzyna Bosacka
Przepis na rosół nie wszędzie jest taki sam. Można robić go na różnych rodzajach mięsa, można wrzucać do garnka różne dodatki, które podkręcą smak i nadzą zupie ładnego koloru. Ja poszłam o krok dalej i zmieniłam to, z czym rosół zazwyczaj się...
-
Niedzielny rosół podałam tak. Rodzina spadła z krzeseł, gdy zobaczyła, że zamiast makaronu wrzuciłam to
Podawanie w niedzielę rosołu to w wielu domach tradycja, która pielęgnowana jest od lat. Jest to również danie serwowane na różnego rodzaju uroczystościach i mało kto od tego odchodzi. Ja również bardzo lubię podawać tę potrawę na obiad, ale tym...
-
Niedzielny rosół będzie smaczniejszy, gdy dodasz to warzywo. To nie por czy czosnek
W wielu domach w niedzielę obowiązkowo musi być podany rosół. Nieważne co byś się działo, ta zupa musi być zaserwowana, ponieważ taka jest już tradycja. Jeśli i u ciebie tak właśnie jest, lecz chcesz zasmakować nowego smaku bulionu, to świetnie...
-
Niegdyś podczas burzy gotowanie zupy było zabronione. Babcie twierdzą, że wiejska mądrość kryje prawdę
Ile kucharek tyle trików i sprawdzonych metod. Wiele babć twierdzi jednak, że gotowanie rosołu podczas burzy to niemal kulinarne przestępstwo. Czy zmiana pogody, naprawdę może powodować szybkie psucie? Zdaje się, że wiejskie przysłowie kryje troch...
-
Mało która babcia właśnie tak robiła rosół. To udoskonalony przepis, w którym się zakochałam
Rosół to danie, które każdy bardzo dobrze zna. Można go zrobić na wiele różnych sposobów, ale większość osób o tak trzyma się standardowego przepisu. Chcę pokazać, że jednak nie wszyscy robią go tak jak większość. Dodanie do niego tego owocu...
-
Użyj piekarnika do zrobienia niedzielnego rosołu i zobacz, co się stanie. Lepszego nie jadłeś
Rosół to tak kultowe danie, że robi się je przy każdej okazji. W wielu domach można go zasmakować w każdą niedzielę, a także na różnych uroczystościach, typu wesele czy komunię. Każdy z nas ma sprawdzony przepis na to danie, ale dziś chcemy pokaza...
-
Wachowicz pokazała, jak zrobić rosół. Nie dodaje do niego makaronu, to jest smaczniejsze
Niedzielny rosół wraz z cienkim makaronem to klasyk nad klasykami. Mało kto podaje go inaczej, lecz Ewa Wachowicz postanowiła to zmienić. Jej wersja na to danie jest nieco inna i wyróżnia się na tle kultowych zup. Do tradycyjnego rosołu dodaje...
-
Włóż do piekarnika i zrób rosół na dzisiejszy obiad. Żaden przepis nie jest tak dobry
Rosół to najpopularniejsza zupa, jaką tylko można zrobić. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis, którego używa od lat. Czasem jednak warto zastąpić go czymś nowym, co może się okazać smaczniejsze. W tym przepisie wykorzystuje się pewien myk, któr...
-
Nawet najprostszą polską zupę robiłam źle. I ty też popełniasz ten błąd. Zapominasz o tym składniku
Rosół to najpopularniejsza polska zupa. Jest wręcz królem każdego polskiego stołu. Sposób na jej przygotowanie powinniśmy znać perfekcyjnie. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia ten błąd i nie dodaje tego składnika lub po prostu nie ma pojęc...
- Zaglądasz do piwnicy, a tam zeszłoroczne ogórki? Sprawdź, zanim je zjesz
- Gdzie wyrzucić chleb? To wciąż nie jest takie oczywiste
- Region Dolomitów Seiser Alm zaprasza na narty na największej w Europie połoninie wysokogórskiej. Zimowy raj w Południowym TyroluMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Ciasto lepsze niż babka cytrynowa. Szybkie, proste i odmierzane łyżką
- To połączenie jest lepsze od jajecznicy. Od dziś to twoje śniadanie
- Z tą mieszanką mięs ta zupa zawsze wychodzi. Tak robiła moja prababcia
- Bywa mylony z pysznym, jadalnym gatunkiem. Jest jednak silnie trujący. Różnice tkwią w szczegółach
- Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? O tym musisz pamiętać
- Rozpoznaj zupę na zdjęciu i zgarnij 10/10. 8. pytanie to dla was problem
-
Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Babcine receptury chowają się przy nim
Nasza wyobraźnia kulinarna nie zna granic i wiemy o tym bardzo dobrze. Próbujemy czasem zmieniać nawet najbardziej klasyczne potrawy, by smakowały jeszcze lepiej. Ten przepis z pewnością pokaże, że nawet rosół może być smaczniejszy. Wystarczy, że...
-
Jak przyprawiać rosół z kury? Wystarczy kilka składników i wyjdzie, tak dobry jak u mamy!
Rosół z kury to zawsze dobry wybór na rodzinny obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć teściową, to zdecydowanie postaw na tę zupę. Rosół z domowej roboty makaronem jest genialny w smaku. Jak go przyprawić? Podpowiadamy.
-
Młode gospodynie dodają nietypowe składniki do rosołu. Zdziwi szczególnie ta przyprawa - babcie niech siadają
Rosół to dla wielu osób niemal świętość i zwłaszcza doświadczone gospodynie jak lwice bronią swoich sprawdzonych sposobów na idealny rosół. Jednak jeśli ty też się zaliczasz do grona obrońców praw rosołu, weź leki na ciśnienie. Co młode osoby doda...
-
Idealnie klarowny rosół - to możliwe. Babcine sposoby działają - w mig pozbędziesz się szumowin z zupy
Dla wielu z nas klarowny i aromatyczny rosół to przede wszystkim smak dzieciństwa oraz niedzielnych obiadów u babci. Możliwe, że właśnie dlatego domowy rosół to niekwestionowany król wszystkich polskich zup. Zdarza się jednak, że podczas gotowania...
-
Przy wielkanocnym stole teściowa zdradziła mi przepis na ten rosół. Zrobiłam go i oniemiałam
Rosół jest tak popularnym daniem, że możemy go zasmakować w niektórych domach nawet w każdą niedzielę. Zazwyczaj podaje się go z cienkimi kluseczkami, które bardzo dobrze znamy. Tym razem ten klasyczny dodatek zamień na coś mniej oczywistego i...
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Przez ten błąd będzie ohydny już na drugi dzień
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i nie ma się co dziwić. Ta potrawa gości podczas spotkań rodzinnych, imprez i podczas paskudnego choróbska. Rosół żywi, smakuje i bawi, ale niestety, przez podstawowy błąd może szybciej się zepsuć....
-
Rosołowe love i trik na zupę marzeń. Kąpiel w oliwie i skarmelizowana skórka gwarantują ucztę zmysłów
Rosół w każdym domu smakuje inaczej, jednak z tym przepisem stanie się on niemal perfekcją. Wszystko przez nietypową metodę z opalaniem warzyw w piekarniku i wcześniejszą kąpielą w oliwie. Takie zestawienie gwarantuje obłędny aromat, złoty kolor i...
-
Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. To podbija smak, ale niektórzy odwróciliby wzrok
Ewa Wachowicz to mistrzyni w swoim fachu, która nie boi się odważnych połączeń. Patrząc na niektóre jej przepisy, można dojść od wniosku, że od czasu do czasu lubi wyjść poza schemat. Tak jest m.in. w przypadku przepisu na rosół na kurze i kaczce....
-
Rosół wyjdzie jak marzenie, tylko zadbaj o ten szczegół. Kucharka mówi: Mięso jest tu kluczem
Zapomnij o mdłym, tłustym i pozbawionym smaku rosole. Z tym przepisem klasyczna, polska zupa zawsze wyjdzie apetycznie, treściwie i klarownie. Sekretem jest odpowiedni rodzaj mięsa, który wpływa na kolor, smak i obłędny aromat. Tu sam kurczak nie...
-
Rosół to nasz fundament. Jest z nami od wieków, a mało kto wie, że kiedyś wyglądał całkiem inaczej
Bez rosołu kuchnia polska byłaby niepełna. Jesteśmy przekonani, że gdy ktoś zapyta o najbardziej polską zupę, rosół będzie jednym z tych najczęściej wymienianych. Czy jednak ktokolwiek zastanawiał się kiedyś, skąd wziął się rosół? Dlaczego nazywa...
-
Pomidorowa z rosołu z wczoraj? Nie tym razem - Ewa Wachowicz ma pomysł na bardziej nietuzinkową zupę
Co można zrobić z rosołu, który został z niedzielnego obiadu? Wcale nie tylko lubianą pomidorową - opcji jest znacznie więcej. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na zupę na bazie rosołu ma Ewa Wachowicz. Jaki? Sprawdźcie sami. Będziecie zaskoczeni...
-
Kawałek tego warzywa podkręca smak rosołu. Dla niektórych to najdziwniejsze, co można dodać
Rosół zyskuje smak przede wszystkim dzięki bogactwu warzyw i odpowiednio wybranemu mięsu. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by jego aromat był jeszcze intensywniejszy. Domowi kucharze i kucharki prześcigają się w metodach na to, jak to osiągną...
-
Dodaj do rosołu te dwa składniki. Szanse na zimowe przeziębienie drastycznie spadną
Rosół to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Nie ma tygodnia, by nie pojawiała się w domach większości Polaków. Zimą warto jednak ją trochę podkręcić. Dodanie tych dwóch składników sprawi, że zupa pozytywnie wpłynie na naszą odporność i pomoże ...
-
Tak podkręcisz smak rosołu lepiej niż kostką i płynną przyprawą. To nie jest dodatek kuchni polskiej
Ugotowanie idealnego rosołu nie jest taką prostą sprawą. Trzeba dobrze dopracować przepis, żeby zupa miała odpowiednio głęboki smak i piękny kolor. Niektórzy wybierają drogę na skróty i sięgają po kostkę rosołową lub przyprawę w płynie. Choć...
-
Magda Gessler zawsze do rosołu dodaje tę przyprawę. Dzięki niej zupa jest obłędnie aromatyczna
Marzysz o klarownym, smakowitym i intensywnym w smaku rosole? Zastosuj tę niezawodną metodę Magdy Gessler, a klasyczna zupa zyska zupełnie nowy aromat. Wystarczy odrobina tej niepozornej, świątecznej przyprawy, która często ląduje w herbacie czy...
-
Moja babcia na Trzech Króli robiła specjalne danie. Ten rosół niewiele ma wspólnego z niedzielną zupą
"Trzy króle woła zjedli" - tak mawiała moja babcia, gdy zabierała się za przygotowywanie uczty z okazji święta Trzech Króli. Pierwszym daniem zawsze był rosół, ale nie byle jaki rosół - taki jadamy jedynie raz w roku i jest naprawdę wyjątkowy. Nie...
-
Babcia Stasia na święta zawsze gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego ten suszony składnik
Przygotowanie rosołu może być dla niektórych nie lada wyzwaniem. Pomimo że jego smak znamy od dzieciństwa, wykonanie może niejedną osobę przytłoczyć. Przychodzimy jednak na ratunek i podpowiadamy, jak wykonać wywar. Ten jest wyjątkowy, bo skrywa w...
-
Jej porcja kosztuje niecałe 7 zł, a smak jest lepszy od rosołu. Nie możesz nie zrobić jej w ten weekend
W niedzielę na polskich stołach ląduje danie, które każdy dobrze zna. Rosół jest najpopularniejszą zupą, która pojawia się nie tylko w ten dzień, a także na wielu uroczystościach. Jednak zdaniem niektórych istnieje smaczniejsza potrawa, która...
-
Ten rosół jest rewelacyjny, bo wrzuciłam coś, o czym inni nie pomyślą. Każdy zjada, aż się uszy trzęsą
Rosół kojarzy się z typowo niedzielnym obiadem. Robi się go na soczystym mięsie i podaje z cienkim makaronem. Tym razem będzie on podany inaczej. To za sprawą kombinacji składników, które okazują się strzałem w dziesiątkę. O połowie nawet nie...
-
Przepisu na smaczniejszy rosół nie ma nawet najstarsza babcia. Z tym mięsem będziesz go robić co 2 dni
Rosół to typowo niedzielny obiad, który na stołach gości w każdym polskim domu. Zazwyczaj wykonuje się z jednego sprawdzonego przepisu, który krąży w rodzinie od lat. Dziś warto go nieco zmodyfikować, by nadać mu lepszego smaku. Wystarczy inny dob...
-
Przygotuj nocny rosół Tomasza Strzelczyka, a obejdzie się bez pilnowania wywaru czy ściągania szumowin
Zastanawiasz się, jak przygotować pyszny, tradycyjny obiad, ale goni cię czas? Postaw na rosół nocny, czyli obłędną zupę, która dosłownie przygotuje się sama. Obejdzie się bez pilnowania wywaru, ściągania szumowin i stania godzinami przy kuchence....
-
Czy opalanie cebuli do rosołu jest szkodliwe? Zależy, jak to robisz. Dietetyk mówi o toksycznych związkach
Opalanie cebuli i dodawanie jej do rosołu to bardzo częsta praktyka kulinarna. Dzięki temu aromat i smak potrawy są jeszcze bardziej wyraziste. Rosół zyskuje też dużo ładniejszy, bardziej zachęcający kolor. Czy jednak na pewno jest to obojętne dla...
-
Rosół wyjdzie idealny, jeśli zadbasz o kolejność składników. Unikaj też tej czynności
Wśród tradycyjnych polskich dań można wymienić wiele smakołyków i rarytasów, jednak nic nie może mierzyć się z kultowym rosołem. Rozgrzewająca, krzepiąca zupa to podstawa, bez której nie ma niedzielnego obiadu - zanim jednak weźmiesz się za...
-
Pod żadnym pozorem nie dodawaj tych części z kurczaka do rosołu. Może stać się toksyczny
Rosół to tradycyjna polska zupa, która jest jednocześnie jedną z najpopularniejszych zup. Jej przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga czasu. Okazuje się też, że dodając te części tuszy z kurczaka do rosołu, można popełnić błąd, który będzie...
-
Nie uwierzysz, co Andrzej Polan dodaje do rosołu. "Jeden dodatek, który spowoduje, że będzie super"
Rosół to klasyka i podstawa polskiej kuchni. W każdym domu robi się go nieco inaczej, choć istnieje żelazna baza, z której korzystają wszyscy. Swoim przepisem na rosół podzielił się też Andrzej Polan. Kucharz jednak zaskoczył i wywołał gorącą...
-
Przepis na rosół w wersji premium. Dodaj do wywaru ten dodatek, a zupa będzie o niebo lepsza
Wśród domowych przepisów nie może zabraknąć rosołu. Pożywny bulion można jednak przygotować w zupełnie innej wersji niż zwykle. Wystarczy dodać warzywa strączkowe i babcine knedle, by uzyskać wyśmienitą i oryginalną zupę. Receptura jest bardzo...
-
Przepis na rosół z gwoździa od Koła Gospodyń Wiejskich. Mało kto tak robi, składniki są całkiem inne
Tradycyjny rosół często pojawia się na polskich stołach. W niektórych domach trudno wyobrazić sobie bez niego niedzielny obiad. Tymczasem mamy dla was coś zupełnie innego. To przepis na rosół z gwoździa, który pochodzi z książki z recepturami od...
-
Przepis na rosół Ewy Wachowicz. Dodaje do polskiej zupy niezwykle modny orientalny składnik
Rosół to najpopularniejsza polska zupa. W wielu domach musi pojawić się w niedzielę, bo domownicy nie wyobrażają sobie obiadu bez miski tej aromatycznej zupy. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się przepisem na rosół. Okazuje się jednak, że jest ...
-
Rosół - przepis na zupę jak u mamy. Nie popełniaj tego błędu, a na pewno nie będzie mętny
Rosół to wyjątkowa zupa. Wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to była serwowana w każdą niedzielę. Niektórzy głowią się jednak, co zrobić, by smakowała tak jak przed laty. Oto nasz przepis na rosół jak u mamy.
-
Twoja babcia zaczęłaby płakać, gdyby wiedziała jak przygotowujesz rosół. Tych błędów unikaj jak ognia
Rosół jako zupa urósł do rangi legendy. Kojarzymy go z dzieciństwem i niedzielnymi obiadami u babci, a także z weselami i hucznymi imprezami rodzinnymi. Jedni jedzą go z makaronem, inni z ziemniakami, a jeszcze inni piją go ochoczo z kubka. Jak...