przepis na rosół
-
Przepis na rosół z 1682 roku. Oprócz kury i wołowiny, aromatyczny kwiat, limonia i rozmaryn, oraz zakaz ruszania szumu
Najstarsza książka kucharska wydana w Polsce to "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, która została wydana w Krakowie w 1682 roku. Zbiór przepisów otwiera niekwestionowany król polskich potraw - rosół....
-
Rosół drobiowo-wołowy jest prosty do zrobienia, ale pamiętaj o jednym szczególe. Chodzi o moment solenia
Rosół drobiowo-wołowy często pojawia się na polskich stołach. Najbardziej kojarzy nam się z niedzielnym obiadem, ale oczywiście można go robić kiedy tylko ma się na to ochotę. Ugotowanie pysznego i aromatycznego rosołu nie jest trudne, ale trzeba...
-
Rosół, przepis na naturalną zupę bez dodatku chemii. Użyj tej przyprawy i pozbądź się maggi w płynie
Jak ugotować rosół? Przepis jest prosty, jednak za ostateczny smak odpowiadają w dużej mierze użyte przyprawy. Dawniej nie było chemicznych dodatków, które mają za zadanie wzmocnić smak. Dlatego, aby powrócić do korzeni, sięgniemy po naturalne zio...
-
Rosół na kontrowersyjnym mięsie. Dużo smaczniejszy i zdrowszy niż z kury, a przed wojną był rarytasem
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i jak tylko zbliża się weekend, na listę zakupów dopisujemy niezbędne składniki. Dziś mamy dla was jednak przepis na rosół na mięsie przez niektórych uważanym za kontrowersyjne, a które przecież przed...
-
Przygotuj niedzielny rosół w iście królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego pieczarki i jajka w koszulce
Wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Przykładem dania, które łączy tradycję z nowatorskim podejściem, jest rosół królewski. Ewa Wachowicz dodaje do niego różne mięsa, jajka w koszulkach oraz pieczarki. Zrób go w niedzielę, a goście oniemieją z...
-
Rosół z pieczonych warzyw - smaczna alternatywa dla klasyki. Efekt wzmocnią intensywne przyprawy
Przepis na rosół z pieczonych warzyw to totalny game changer tradycyjnego smaku. Oryginalna wersja sprawi, że smak będzie znacznie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Warto ięgnąć także po nieco odważniejsze dodatki takie jak imbir, chilli, grzybki...
-
Jak ugotować rosół, żeby zawsze był klarowny? Pomoże trik z wodą, ale nie popełnij błędu z temperaturą
Gotowanie rosłu nie zawsze jest prostą sprawą. Zdarza się, że swoim wyglądem nie zawsze cieszy oko i wychodzi mętny. Tej wpadce można jednak zapobiec, o ile będziemy stosować się do kilku zasad. Jak ugotować rosół, by był klarowny? Jednym z warunk...
-
Kiedy dodawać przyprawy do rosołu? Jak się okazuje, ten krok może zaważyć o smaku domowej zupy
Rosół to bezkonkurencyjna klasyka wśród tradycyjnych dań. Aromatyczna, sycąca i dająca energii zupa wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są składniki, ale także dodawanie ich w odpowiedniej kolejności. Większość Polaków popełnia ten...
-
Rodzina nie chwali twojego rosołu? Z pewnością popełniasz te błędy podczas gotowania
Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Mówi się, że każda pani domu powinna nauczyć się robić perfekcyjny rosół. Jednak wielu z nas wie, że nie jest to prosta sztuka. Co zatem zrobić, by ugotować pyszny rosół, który będzie smakował każdemu?...
-
Gotowanie rosołu na kuchence indukcyjnej. Ten przycisk powinien być zakazany. Nie dotykaj go pod żadnym pozorem
Tradycyjny rosół to prawdziwy rarytas, który smakuje wybornie niemal zawsze. W niemal każdym domu przepis nieco się różni, jednak zasada powolnego gotowania jest respektowana przez większość kucharzy. Gotowanie zupy na kuchence indukcyjnej w...
-
Te dania królowały w czasach PRL-u. Dziś kulinarne specjały wywołują ciarki
-
Fale Dunaju - idealne ciasto na Wielkanoc. Klasyka w najlepszym wydaniu
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wiesz, kiedy sadzić cebulę? Pamiętaj o tych kilku zasadach
-
Sałatka warstwowa na Wielkanoc. Zasmakuje wszystkim gościom
- Trendy kulinarne 2023 - jak zmieniają się nasze zwyczaje żywieniowe?
- Odcinek z tym lokalem wzruszył widzów. Pomoc Magdy Gessler nie wystarczyła. Znany bar chyli się ku upadkowi
- Jak zrobić kruszonkę do ciasta na Wielkanoc? Potrzebne będą tylko 3 składniki, które masz w kuchni
- Domowy pasztet wychodzi suchy. Babcia podpowiada, jak temu zaradzić
- Te dwa sekretne składniki odświeżą czerstwą babkę wielkanocną w mgnieniu oka
-
Kiedy solić rosół? Kolejność ma o wiele większe znaczenie, niż ci się wydaje
Kiedy solić rosół? Jeśli myślisz, że to nie ma żadnego znaczenia - jesteś w dużym błędzie. Kolejność przyprawiania ma ogromny wpływ na smak tej potrawy. Gwarantujemy, że jeśli choć raz zrobisz to poprawnie, to nigdy nie wrócisz do starych nawyków.
-
Co dodać do rosołu, żeby był jeszcze lepszy? Te dodatki stosują szefowie kuchni, niektóre mogą zdziwić
Rosół to klasyka wśród polskich zup. Jest bardzo lubiany, a do tego można go robić na wiele sposobów. Co można dodać do rosołu? Te pomysły stosują nawet szefowie kuchni. Warto wypróbować choć kilka z nich.
-
Dlaczego warto dodać imbir do rosołu? Efekt zaskoczy cię pięknym aromatem i wyjątkowym smakiem
Jesienna aura na dobre zagościła za oknem. Deszczowe dni i chłodne wieczory sprzyjają przeziębieniom. Przepisem na całe zło okaże się aromatyczny rosół z nietypowym dodatkiem. Bulion z odrobiną intensywnego imbiru wypełni zapachem cały dom,...
-
Aromatyczny, pyszny i zdrowy rosół według Magdy Gessler. Restauratorka używa nietypowych składników
Rosół według Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczny, pyszny i zdrowy. Restauratorka dodaje do klasycznej, polskiej zupy kilka nietypowych składników. Jakich? Zobaczcie sami. Przepis jest naprawdę wart wypróbowania.
-
Przepis na rosół. Jasiek Kuroń podpowiada, co zrobić, by podbić smak i kolor. Kwestia trzech dodatków
Rosół to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, choć w każdym domu przepis na rosół jest inny. Można skorzystać z różnych rodzajów mięsa, przypraw itp. Zdarza się jednak, że rosół ma niezbyt zachęcający kolor i jest dość mdły w...
-
Smaczniejszy i bardziej aromatyczny rosół? Tak, dzięki tajemniczym składnikom Ewy Wachowicz
Rosół to najbardziej popularna polska zupa. Jest mnóstwo sposobów na jego przygotowanie, ale tajemne składniki Ewy Wachowicz czynią tę potrawę wyjątkową. Co dodaje do rosołu? Zobaczcie sami. Na pewno zrobicie go nie raz.
-
Udany rosół? Zdaniem szefów kuchni kluczem jest ten składnik. Wystarczy jedna łyżka, by podbić smak
Domowy rosół to prawdziwa klasyka - złocisty, aromatyczny i sycący. Przepisów na to tradycyjne polskie danie jest wiele. Niezależnie od tego, z którego korzystamy, warto dodać do zupy jeden wyjątkowy składnik, który podbije jej smak.
-
Rosół z nietypowym składnikiem - dorzuć czerwony owoc. Zaskakujące? Być może, ale smak przepyszny
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i klasyka niedzielnych i świątecznych obiadów. Złocisty wywar powinien być długo gotowany na kilku rodzajach mięsa z dodatkiem starannie dobranych warzyw i przypraw. Jednak ostatnio postanowiłam...
-
Czy rosół może być jeszcze smaczniejszy? Jak najbardziej! Wypróbuj te nietuzinkowe pomysły na dodatki
Rosół to ulubiona zupa Polaków. Jest to wywar mięsny z dodatkiem włoszczyzny i przypraw, np. pieprzu, soli czy ziół. Jednak do rosołu można dodać też inne produkty, które zmienią jego smak i zapach. Zobacz jakimi dodatkami podbijesz smak rosołu.
-
Trzy przepisy na idealny rosół. Przyda się m.in. piekarnik
Rosół to król naszych stołów i wielu Polaków nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. W każdym domu ta potrawa smakuje nieco inaczej - każdy bowiem ma swój własny i niepowtarzalny sposób na perfekcyjny i klarowny wywar. Jak zatem zrobić...
-
Przepis na rosół Magdy Gessler. Już nigdy nie zrobisz go w inny sposób, choć pewien składnik może zaskoczyć
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów. Magda Gessler zdradza swój przepis na rosół idealny - bogoaty i esencjonalny, z mnóstwem warzyw i dobrego mięsa. Jeden składnik może jednak zaskoczyć - nie każdy bowiem gotuje rosół z dodatkiem...
-
Jak zrobić najlepszy rosół? To, co musisz wiedzieć, by ugotować przepyszną i klasyczną polską zupę
Rosół to klasyka obiadów w Polsce. Jest pyszny i dość zdrowy, choć każdy robi go nieco inaczej. Mamy kilka porad, dzięki którym ugotujecie najlepszy rosół, jaki jedliście. Przekonajcie się sami.
-
Rosół - przepis na króla polskich stołów. Trzy wskazówki, dzięki którym wyjdzie perfekcyjny
Rosół to niekwestionowany król polskich dań. Polacy uwielbiają tę złotą zupę i są domy, w których rosół jest przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli tak jak my kochasz rosół, poznaj trzy proste wskazówki, dzięki którym twój rosół wyjdzie perfekcyjny, a...
-
Rosół idealny istnieje. Pięć wskazówek, dzięki którym będzie najlepszy na świecie
Rosół to prawdziwy klasyk w polskiej kuchni. Jednak mimo ogromnej popularności, jego przygotowanie może przysparzać problemów. Zdarza się, że wychodzi za mało klarowny, za blady lub niezbyt intensywny w smaku. Temu wszystkiemu da się zaradzić....
-
Doskonały rosół - przepis na zupę według Karola Okrasy. Ten kucharz dodaje dwa nietypowe składniki
Rosół z przepisu Karola Okrasy jest naprawdę bardzo aromatyczny i niezwykle pyszny. Wszystko to za sprawą dwóch nietypowych składników. Przekonajcie się sami.
-
Idealny rosół z przepisu Roberta Makłowicza. Wykorzystaj trik z cebulą, by zupa wyszła klarowna
Rosół to klasyka wśród dań polskiej kuchni. Jest bardzo lubiany, a do tego może być bazą do innych potraw, np. zupy pomidorowej. Sprawdź, jak ugotować rosół idealny.
-
Rosół - przepis, który musisz poznać. Ten trik zapewni głębszy smak
Rosół to klasyk i każdy chyba się z tym zgodzi. Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez gorącego rosołu, nie brakuje także sympatyków pomidorowej ugotowanej właśnie na rosole. Jak zatem przygotować ten specjał, by jego smak był głęboki i...
-
Rosół - przepis na nieśmiertelną klasykę. Wiemy, co zrobić, by rosół miał złoty kolor
Rosół to król polskich stołów i w zasadzie każda gospodyni ma swój sposób, by był smaczny. Tylko co zrobić, by rosół miał piękny, złoty kolor? Poznaj nasz niezawodny przepis na pyszny, złocisty rosół.