przepis na rosół
-
Przedwojenny rosół. Szlachetny ptak i nietypowy dodatek sprawiały, że był królewsko pyszny
Rosół to niekwestionowany król polskiej kuchni i tak jest już od wieków. Przepis na tę zupę przez lata ewoluował i wciąż ewoluuje, więc zgodzimy się, że nie ma jednego właściwego. Jednak rosół, który serwowano w dwudziestoleciu międzywojennym i...
-
Rosół jak z najlepszej restauracji. Wystarczy łyżka, by podbić jego smak
Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Aby jednak wyszedł gęsty, aromatyczny i złocisty, warto sięgnąć po jeden nietypowy składnik. Wystarczy zaledwie łyżka, by podbić jego smak i nadać mu wyjątkowego charakteru.
-
Pyszny rosół z nietypowego mięsa. Ślązacy jedzą go w konkretny dzień
Śląskie tradycje są niezwykle ciekawe, a kuchnia śląska pyszna i zróżnicowana. Właśnie dziś, 9 kwietnia, Ślązacy obchodzą wyjątkowy dzień i na wielu stołach pojawi się niecodzienny rosół. Dziś wielu z nas to zszokuje, ale jeszcze trzydzieści lat...
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja jest znacznie lepsza
Zrobienie rosołu to z jednej strony dość prosta sprawa, a z drugiej trzeba pamiętać, by trzymać się kilku żelaznych zasad. Jedna z nich dotyczy np. momentu solenia - powinno się to robić na około 10 minut przed końcem gotowania. Nie mniej ważna je...
-
Rosół wyszedł mętny, a ty nie wiesz, co robić? Być może błąd popełniasz już na starcie
Mętny rosół nie jest czymś, na widok czego skaczemy z radości. Każdy, kto go robi, chciałby, żeby miał piękny kolor i był klarowny. Wtedy od razu wygląda bardziej apetycznie. Trzeba jednak wiedzieć, co robić (albo czego nie robić), by uzyskać taki...
-
Tomasz Strzelczyk wyszperał przepis na rosół z 1905 roku. Dodał konkretne mięsa i nietypowe warzywo
Tomasz Strzelczyk uwielbia przygotowywać pyszne, klasyczne potrawy kuchni polskiej. Fani doceniają, że jego przepisy są łatwe do odtworzenia w domu i zawsze się udają. Jakiś czas temu kucharz postanowił zmierzyć się z przepisem na rosół sprzed 120...
-
Magda Gessler zawsze wrzuca kilka do rosołu. Podkręcą smak i pomogą na trawienie
Każdy robi rosół na swój sposób. Choć baza zazwyczaj jest bardzo podobna, to jednak poszczególne przepisy mogą różnić się dodatkami. A lista tych, które można wrzucić do rosołu, jest baaardzo szeroka. To nie tylko podstawowe przyprawy, jak pieprz,...
-
Rosół na Trzech Króli jest inny. Robię go z przepisu babci i dodaję jedną rzecz
Rosół na Trzech Króli to wyjątkowa i dosłownie świąteczna potrawa, którą w mojej rodzinie przygotowuje się już od pokoleń. Babcia zwykła mawiać, że "trzy króle woła zjedli", więc co do mięsa na rosół nie było żadnych wątpliwości. Ważny był także...
-
Chyba każdy zajadał się nią w dzieciństwie. To trochę inny rosół, bo z dodatkiem tego
Jesteś smakoszem rosołu i możesz go jeść w każdej postaci? A może niedzielna zupa stoi w lodówce i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Na oba te przypadki mam wspaniały pomysł, który części z nas kojarzy się z dzieciństwem. To sprawdzony sposób ...
-
Kiedy solić rosół? Zrobisz to w złym momencie i straci cały smak
Rosół to ukochana zupa wielu Polaków. Choć jest klasykiem i podstawą naszej kuchni, nadal niektórzy popełniają błędy, przez które wychodzi pozbawiony smaku. Przez to może się wydawać, że ugotowanie dobrego rosołu to fizyka kwantowa i umiejętność n...
-
Absolutnie nie dodaję makaronu do rosołu. Przyrządzam ten dodatek i wrzucam od razu do bulionu
Ile domów tyle sposobów na przyrządzanie klasycznych potraw. Nawet tradycyjny rosół doczekał się dużych zmian i okazuje się, że nie wszyscy robią go w najbardziej znany nam sposób. Teraz zamiast makaronu dodaje się inne produkty, które mogą nas...
-
Jesienią Anna Lewandowska robi "magiczny" rosół. Nie zgadniesz, jakie nietypowe składniki dodaje
Zjedzenie ciepłego, aromatycznego rosołu w chłodny dzień jest jak zajadanie się goframi ze wszystkimi dodatkami na plaży nad Bałtykiem w środku lata. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim przypadku robi nam się od razu przyjemniej, a troski znikają....
-
Zerwałam z tradycją i dodałam do rosołu coś innego. Tak robi też Katarzyna Bosacka
Przepis na rosół nie wszędzie jest taki sam. Można robić go na różnych rodzajach mięsa, można wrzucać do garnka różne dodatki, które podkręcą smak i nadzą zupie ładnego koloru. Ja poszłam o krok dalej i zmieniłam to, z czym rosół zazwyczaj się...
-
Niedzielny rosół podałam tak. Rodzina spadła z krzeseł, gdy zobaczyła, że zamiast makaronu wrzuciłam to
Podawanie w niedzielę rosołu to w wielu domach tradycja, która pielęgnowana jest od lat. Jest to również danie serwowane na różnego rodzaju uroczystościach i mało kto od tego odchodzi. Ja również bardzo lubię podawać tę potrawę na obiad, ale tym...
-
Niedzielny rosół będzie smaczniejszy, gdy dodasz to warzywo. To nie por czy czosnek
W wielu domach w niedzielę obowiązkowo musi być podany rosół. Nieważne co byś się działo, ta zupa musi być zaserwowana, ponieważ taka jest już tradycja. Jeśli i u ciebie tak właśnie jest, lecz chcesz zasmakować nowego smaku bulionu, to świetnie...
-
Niegdyś podczas burzy gotowanie zupy było zabronione. Babcie twierdzą, że wiejska mądrość kryje prawdę
Ile kucharek tyle trików i sprawdzonych metod. Wiele babć twierdzi jednak, że gotowanie rosołu podczas burzy to niemal kulinarne przestępstwo. Czy zmiana pogody, naprawdę może powodować szybkie psucie? Zdaje się, że wiejskie przysłowie kryje troch...
-
Mało która babcia właśnie tak robiła rosół. To udoskonalony przepis, w którym się zakochałam
Rosół to danie, które każdy bardzo dobrze zna. Można go zrobić na wiele różnych sposobów, ale większość osób o tak trzyma się standardowego przepisu. Chcę pokazać, że jednak nie wszyscy robią go tak jak większość. Dodanie do niego tego owocu...
-
Użyj piekarnika do zrobienia niedzielnego rosołu i zobacz, co się stanie. Lepszego nie jadłeś
Rosół to tak kultowe danie, że robi się je przy każdej okazji. W wielu domach można go zasmakować w każdą niedzielę, a także na różnych uroczystościach, typu wesele czy komunię. Każdy z nas ma sprawdzony przepis na to danie, ale dziś chcemy pokaza...
-
Wachowicz pokazała, jak zrobić rosół. Nie dodaje do niego makaronu, to jest smaczniejsze
Niedzielny rosół wraz z cienkim makaronem to klasyk nad klasykami. Mało kto podaje go inaczej, lecz Ewa Wachowicz postanowiła to zmienić. Jej wersja na to danie jest nieco inna i wyróżnia się na tle kultowych zup. Do tradycyjnego rosołu dodaje...
-
Włóż do piekarnika i zrób rosół na dzisiejszy obiad. Żaden przepis nie jest tak dobry
Rosół to najpopularniejsza zupa, jaką tylko można zrobić. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis, którego używa od lat. Czasem jednak warto zastąpić go czymś nowym, co może się okazać smaczniejsze. W tym przepisie wykorzystuje się pewien myk, któr...
-
Nawet najprostszą polską zupę robiłam źle. I ty też popełniasz ten błąd. Zapominasz o tym składniku
Rosół to najpopularniejsza polska zupa. Jest wręcz królem każdego polskiego stołu. Sposób na jej przygotowanie powinniśmy znać perfekcyjnie. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia ten błąd i nie dodaje tego składnika lub po prostu nie ma pojęc...
-
Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Babcine receptury chowają się przy nim
Nasza wyobraźnia kulinarna nie zna granic i wiemy o tym bardzo dobrze. Próbujemy czasem zmieniać nawet najbardziej klasyczne potrawy, by smakowały jeszcze lepiej. Ten przepis z pewnością pokaże, że nawet rosół może być smaczniejszy. Wystarczy, że...
-
Jak przyprawiać rosół z kury? Wystarczy kilka składników i wyjdzie, tak dobry jak u mamy!
Rosół z kury to zawsze dobry wybór na rodzinny obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć teściową, to zdecydowanie postaw na tę zupę. Rosół z domowej roboty makaronem jest genialny w smaku. Jak go przyprawić? Podpowiadamy.
-
Młode gospodynie dodają nietypowe składniki do rosołu. Zdziwi szczególnie ta przyprawa - babcie niech siadają
Rosół to dla wielu osób niemal świętość i zwłaszcza doświadczone gospodynie jak lwice bronią swoich sprawdzonych sposobów na idealny rosół. Jednak jeśli ty też się zaliczasz do grona obrońców praw rosołu, weź leki na ciśnienie. Co młode osoby doda...
-
Idealnie klarowny rosół - to możliwe. Babcine sposoby działają - w mig pozbędziesz się szumowin z zupy
Dla wielu z nas klarowny i aromatyczny rosół to przede wszystkim smak dzieciństwa oraz niedzielnych obiadów u babci. Możliwe, że właśnie dlatego domowy rosół to niekwestionowany król wszystkich polskich zup. Zdarza się jednak, że podczas gotowania...
-
Przy wielkanocnym stole teściowa zdradziła mi przepis na ten rosół. Zrobiłam go i oniemiałam
Rosół jest tak popularnym daniem, że możemy go zasmakować w niektórych domach nawet w każdą niedzielę. Zazwyczaj podaje się go z cienkimi kluseczkami, które bardzo dobrze znamy. Tym razem ten klasyczny dodatek zamień na coś mniej oczywistego i...
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Przez ten błąd będzie ohydny już na drugi dzień
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i nie ma się co dziwić. Ta potrawa gości podczas spotkań rodzinnych, imprez i podczas paskudnego choróbska. Rosół żywi, smakuje i bawi, ale niestety, przez podstawowy błąd może szybciej się zepsuć....
-
Rosołowe love i trik na zupę marzeń. Kąpiel w oliwie i skarmelizowana skórka gwarantują ucztę zmysłów
Rosół w każdym domu smakuje inaczej, jednak z tym przepisem stanie się on niemal perfekcją. Wszystko przez nietypową metodę z opalaniem warzyw w piekarniku i wcześniejszą kąpielą w oliwie. Takie zestawienie gwarantuje obłędny aromat, złoty kolor i...
-
Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. To podbija smak, ale niektórzy odwróciliby wzrok
Ewa Wachowicz to mistrzyni w swoim fachu, która nie boi się odważnych połączeń. Patrząc na niektóre jej przepisy, można dojść od wniosku, że od czasu do czasu lubi wyjść poza schemat. Tak jest m.in. w przypadku przepisu na rosół na kurze i kaczce....
-
Rosół wyjdzie jak marzenie, tylko zadbaj o ten szczegół. Kucharka mówi: Mięso jest tu kluczem
Zapomnij o mdłym, tłustym i pozbawionym smaku rosole. Z tym przepisem klasyczna, polska zupa zawsze wyjdzie apetycznie, treściwie i klarownie. Sekretem jest odpowiedni rodzaj mięsa, który wpływa na kolor, smak i obłędny aromat. Tu sam kurczak nie...
-
Rosół to nasz fundament. Jest z nami od wieków, a mało kto wie, że kiedyś wyglądał całkiem inaczej
Bez rosołu kuchnia polska byłaby niepełna. Jesteśmy przekonani, że gdy ktoś zapyta o najbardziej polską zupę, rosół będzie jednym z tych najczęściej wymienianych. Czy jednak ktokolwiek zastanawiał się kiedyś, skąd wziął się rosół? Dlaczego nazywa...
-
Pomidorowa z rosołu z wczoraj? Nie tym razem - Ewa Wachowicz ma pomysł na bardziej nietuzinkową zupę
Co można zrobić z rosołu, który został z niedzielnego obiadu? Wcale nie tylko lubianą pomidorową - opcji jest znacznie więcej. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na zupę na bazie rosołu ma Ewa Wachowicz. Jaki? Sprawdźcie sami. Będziecie zaskoczeni...
-
Kawałek tego warzywa podkręca smak rosołu. Dla niektórych to najdziwniejsze, co można dodać
Rosół zyskuje smak przede wszystkim dzięki bogactwu warzyw i odpowiednio wybranemu mięsu. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by jego aromat był jeszcze intensywniejszy. Domowi kucharze i kucharki prześcigają się w metodach na to, jak to osiągną...
-
Dodaj do rosołu te dwa składniki. Szanse na zimowe przeziębienie drastycznie spadną
Rosół to najpopularniejsza zupa w naszym kraju. Nie ma tygodnia, by nie pojawiała się w domach większości Polaków. Zimą warto jednak ją trochę podkręcić. Dodanie tych dwóch składników sprawi, że zupa pozytywnie wpłynie na naszą odporność i pomoże ...
-
Tak podkręcisz smak rosołu lepiej niż kostką i płynną przyprawą. To nie jest dodatek kuchni polskiej
Ugotowanie idealnego rosołu nie jest taką prostą sprawą. Trzeba dobrze dopracować przepis, żeby zupa miała odpowiednio głęboki smak i piękny kolor. Niektórzy wybierają drogę na skróty i sięgają po kostkę rosołową lub przyprawę w płynie. Choć...
-
Magda Gessler zawsze do rosołu dodaje tę przyprawę. Dzięki niej zupa jest obłędnie aromatyczna
Marzysz o klarownym, smakowitym i intensywnym w smaku rosole? Zastosuj tę niezawodną metodę Magdy Gessler, a klasyczna zupa zyska zupełnie nowy aromat. Wystarczy odrobina tej niepozornej, świątecznej przyprawy, która często ląduje w herbacie czy...
-
Moja babcia na Trzech Króli robiła specjalne danie. Ten rosół niewiele ma wspólnego z niedzielną zupą
"Trzy króle woła zjedli" - tak mawiała moja babcia, gdy zabierała się za przygotowywanie uczty z okazji święta Trzech Króli. Pierwszym daniem zawsze był rosół, ale nie byle jaki rosół - taki jadamy jedynie raz w roku i jest naprawdę wyjątkowy. Nie...
-
Babcia Stasia na święta zawsze gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego ten suszony składnik
Przygotowanie rosołu może być dla niektórych nie lada wyzwaniem. Pomimo że jego smak znamy od dzieciństwa, wykonanie może niejedną osobę przytłoczyć. Przychodzimy jednak na ratunek i podpowiadamy, jak wykonać wywar. Ten jest wyjątkowy, bo skrywa w...
-
Jej porcja kosztuje niecałe 7 zł, a smak jest lepszy od rosołu. Nie możesz nie zrobić jej w ten weekend
W niedzielę na polskich stołach ląduje danie, które każdy dobrze zna. Rosół jest najpopularniejszą zupą, która pojawia się nie tylko w ten dzień, a także na wielu uroczystościach. Jednak zdaniem niektórych istnieje smaczniejsza potrawa, która...
-
Ten rosół jest rewelacyjny, bo wrzuciłam coś, o czym inni nie pomyślą. Każdy zjada, aż się uszy trzęsą
Rosół kojarzy się z typowo niedzielnym obiadem. Robi się go na soczystym mięsie i podaje z cienkim makaronem. Tym razem będzie on podany inaczej. To za sprawą kombinacji składników, które okazują się strzałem w dziesiątkę. O połowie nawet nie...