Rosół wyjdzie jak marzenie, tylko zadbaj o ten szczegół. Kucharka mówi: Mięso jest tu kluczem

Zapomnij o mdłym, tłustym i pozbawionym smaku rosole. Z tym przepisem klasyczna, polska zupa zawsze wyjdzie apetycznie, treściwie i klarownie. Sekretem jest odpowiedni rodzaj mięsa, który wpływa na kolor, smak i obłędny aromat. Tu sam kurczak nie wystarczy - sekrety miks za to sprawi się idealnie.

Rosół króluje wśród tradycyjnych, polskich zup. Niestety klasyka w wielu domach nadal daleka jest od ideału. Warto zatem popracować nad metodą oraz samym składem. Jak się okazuje, odpowiedni miks mięsa jest tu kluczowy. Sam kurczak może zatem nie wystarczyć - nasz przepis od wiejskiej kucharki - pani Leokadii, zdradza jednak idealne proporcje i szczegółowe wskazówki. 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Rosół na tym mięsie zawsze wychodzi idealnie. Oto przepis na zupę idealną

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty obiady. W wielu polskich domach królują schabowe, mielone, gołąbki, pierogi z rozmaitymi farszami czy zupy pełne aromatów. Prawdziwą klasyką jest rosół, który wypada bezkonkurencyjnie. Jak go zatem przygotować, by był pełen smaków i aromatów? Podstawą są składniki, czyli przede wszystkim mięso. Zacznij zatem od wyboru dwóch mięs - polecamy kurczaka w duecie z kaczką. Takie zestawienie to przepis na sukces pod niemal każdym względem. 

- Mięso w rosole jest zawsze kluczem! To nie kluski robią robotę, a dobre mięso. Gotując rosół na kurczaku z dodatkiem np. udek kaczki, masz pewność, że wywar będzie konkretny i smaczny - mówi nam pani Leokadia, która od przeszło 40 lat gotuje na jednej z podlaskich wsi. Jak dodaje kobieta, która na co dzień pracuje jako szkolna kucharka, równie istotne warzywa. - Porcja warzyw, głównie marchewki powinna być solidna, podobnie jak ilość ziół oraz przypraw. I zawsze podpal nad ogniem całą cebulę. To robi robotę - dodaje kobieta. Takie zestawienie gwarantuje zupę idealną - rosół wyjdzie złocisty, nie za tłusty i przede wszystkim obłędnie smaczny

Jak rosół to tylko na tym mięsie. Zupa wyjdzie aromatyczna i klarowna

Składniki:

  • korpus, uda i skrzydełka z kurczaka,
  • 2 udka z kaczki,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • pół selera,
  • cebula,
  • por,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • świeży lubczyk,
  • anyż.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej trzema litrami lodowatej wody. Naczynie połóż na kuchence i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika. Zbierze teraz wszystkie szumowiny.
  2. Warzywa dokładnie umyj i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki. Natłuść je olejem i piecz w 200 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie warzywa z tłuszczem dodaj do gotującego się mięsa. Cebulę opiecz nad ogniem, aż sczarnieje. 
  3. Dodaj do zupy także ziele angielskie, anyż, lubczyk, pieprz i liście laurowe. W zupie zanurz także pęczek natki pietruszki.
  4. Tak przygotowany rosół powinien "pyrkać" na małej mocy palnika przez co najmniej trzy godziny.
  5. Po tym czasie rosół posól i dopraw. Serwuj bez dodatków lub z makaronem. Jeśli zostanie spora porcja zupy, wykorzystaj ją np. do ogórkowej lub innego smacznego dania. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.