Rosół króluje wśród tradycyjnych, polskich zup. Niestety klasyka w wielu domach nadal daleka jest od ideału. Warto zatem popracować nad metodą oraz samym składem. Jak się okazuje, odpowiedni miks mięsa jest tu kluczowy. Sam kurczak może zatem nie wystarczyć - nasz przepis od wiejskiej kucharki - pani Leokadii, zdradza jednak idealne proporcje i szczegółowe wskazówki.
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty obiady. W wielu polskich domach królują schabowe, mielone, gołąbki, pierogi z rozmaitymi farszami czy zupy pełne aromatów. Prawdziwą klasyką jest rosół, który wypada bezkonkurencyjnie. Jak go zatem przygotować, by był pełen smaków i aromatów? Podstawą są składniki, czyli przede wszystkim mięso. Zacznij zatem od wyboru dwóch mięs - polecamy kurczaka w duecie z kaczką. Takie zestawienie to przepis na sukces pod niemal każdym względem.
- Mięso w rosole jest zawsze kluczem! To nie kluski robią robotę, a dobre mięso. Gotując rosół na kurczaku z dodatkiem np. udek kaczki, masz pewność, że wywar będzie konkretny i smaczny - mówi nam pani Leokadia, która od przeszło 40 lat gotuje na jednej z podlaskich wsi. Jak dodaje kobieta, która na co dzień pracuje jako szkolna kucharka, równie istotne warzywa. - Porcja warzyw, głównie marchewki powinna być solidna, podobnie jak ilość ziół oraz przypraw. I zawsze podpal nad ogniem całą cebulę. To robi robotę - dodaje kobieta. Takie zestawienie gwarantuje zupę idealną - rosół wyjdzie złocisty, nie za tłusty i przede wszystkim obłędnie smaczny
Składniki:
Sposób przygotowania: