-
Haps
-
Jak przygotować
- Mało która babcia właśnie tak robiła rosół. To udoskonalony przepis, w którym się zakochałam
Mało która babcia właśnie tak robiła rosół. To udoskonalony przepis, w którym się zakochałam
Rosół to danie, które każdy bardzo dobrze zna. Można go zrobić na wiele różnych sposobów, ale większość osób o tak trzyma się standardowego przepisu. Chcę pokazać, że jednak nie wszyscy robią go tak jak większość. Dodanie do niego tego owocu gwarantuje pełniejszy smak.
Rosół to tradycyjna polska zupa, która znana jest ze swojego bogatego smaku i aromatu. Jednak istnieje wersja tej klasycznej potrawy, która wyróżnia się na tle innych przepisów i zachwyca swoją unikalnością. Mowa tu o rosole z dodatkiem jabłka i pomidora. Dodanie tych dwóch składników sprawia, że zupa nabiera niepowtarzalnego, delikatnie smaku, który idealnie komponuje się z tradycyjnymi warzywami i aromatycznym bulionem.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Tylko odważni decydują się na przygotowanie tej wersji rosołu, która z pewnością zaskoczy każdego. Ten nietypowy dodatek w postaci pomidora i jabłka może początkowo budzić wątpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie obawy. Jeśli szukasz sposobu na odświeżenie tradycyjnej receptury i jesteś gotów na kulinarne eksperymenty, ten rosół jest idealny.
Przepis na rosół z jabłkiem i pomidorem
Składniki
- pół kilo mięsa z kurczaka,
- 300 g wołowiny,
- 3 marchewki,
- duży pomidor,
- czerwone jabłko,
- korzeń pietruszki,
- kawałek pora,
- 1/4 główki selera,
- średnia cebula,
- 2,5 l wody,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- opakowanie makaronu.
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej ziemną wodę, a następnie umieść w nim wszystkie kawałki mięsa. Wsyp również sól i ustaw na średnim ogniu. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejsz gaz i gotuj przez około 2 godziny. Co jakiś czas zdejmuj szumowiny powstałe na wierzchu wywaru.
- W tym czasie przygotuj warzywa. Pietruszkę, seler i marchewki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj również część selera, podpieczoną nad ogniem cebulę, całego pomidora i jabłko.
- Tak przygotowane składniki gotuj przez następne 10 minut na średnim ogniu. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie zmniejsz ogień i gotuj przez następną godzinę.
- Pod koniec gotowania ugotuj cienki makaron i posiekaj pietruszkę. Gotową zupę serwuj z kluskami i świeżymi ziołami.