Użyj piekarnika do zrobienia niedzielnego rosołu i zobacz, co się stanie. Lepszego nie jadłeś

Rosół to tak kultowe danie, że robi się je przy każdej okazji. W wielu domach można go zasmakować w każdą niedzielę, a także na różnych uroczystościach, typu wesele czy komunię. Każdy z nas ma sprawdzony przepis na to danie, ale dziś chcemy pokazać, że można wydobyć z niego jeszcze więcej smaku. Wystarczy, że przy najbliższej okazji wykorzystasz trik z piekarnikiem.

Wydawać by się mogło, że rosół jest skomplikowaną zupą i zrobienie jej wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych. Jednak przeglądając się temu bliżej, można zauważyć, że tak nie jest i że zrobienie takiego bulionu jest naprawdę proste. Jeśli tylko masz sprawdzony przepis, to nie będziesz mieć problemu z jego przyrządzeniem. Dziś chcemy pokazać sposób, który sprawi, że twój rosół będzie wyróżniać się na tle innych i będzie dużo smaczniejszy.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zapewne nieraz słyszałeś, że sposobów na zrobienie rosołu jest naprawdę wiele. My chcemy zaprezentować jeden z nich, a ta metoda spośród innych naprawdę się wyróżnia. Do zrobienia tego dania potrzebujesz piekarnika, ponieważ to urządzenie jest tutaj kluczowe. To właśnie do niego wkłada się w składniki i podczas pieczenia wydobywa on głębszy smak produktów. Po wypieczeniu warzywa przykłada się do garnka i cały ich smak przenika do znajdującej się tam wody. 

Przepis na rosół z piekarnika

Składniki

  • 1,5 kg skrzydełek i udek z kurczaka,
  • kawałek indyka,
  • 5 l wody,
  • 5 marchwi,
  • pół korzenia selera,
  • 3 pietruszki,
  • 2 duże cebule,
  • 1 por,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso dokładnie wyczyść, pozbądź się z niego nieczystości. Następnie przełóż je do większego garnka i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu pod przykrywką aż do zagotowania. Dalej zmniejsz ogień i zbierz powstałe szumowiny. Na koniec wrzuć ziela angielskie i liście laurowe, gotuj przez następne 1,5 godziny.
  2. Teraz czas na zajęcie się warzywami. Seler, korzeń pietruszki i marchewki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Por przemyj i pokrój na większe części. Cebulę i czosnek obierz z łupin i podzielna pół. Wszystkie warzywa umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez następne 30 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Gdy mięso stanie się miękkie, dorzuć do niego podpieczone warzywa, a także przemytą i pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Pozostaw składniki na średnim ogniu na następne 45 minut.
  4. Po tym czasie dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.