Wachowicz pokazała, jak zrobić rosół. Nie dodaje do niego makaronu, to jest smaczniejsze

Niedzielny rosół wraz z cienkim makaronem to klasyk nad klasykami. Mało kto podaje go inaczej, lecz Ewa Wachowicz postanowiła to zmienić. Jej wersja na to danie jest nieco inna i wyróżnia się na tle kultowych zup. Do tradycyjnego rosołu dodaje sakiewki z farszem.

W wielu domach rosół jest tradycyjnym daniem, bez którego niedziela nie może istnieć. Przyrządza się go nie tylko raz w tygodniu, a także na różne uroczystości typu komunie, czy wesela. Zazwyczaj podaje się go z klasycznym cienkim makaronem, ale nie wszyscy tak robią. Przyglądając się znanym kucharzom, możemy zauważyć, że to oni najczęściej kombinują ze smakami. Ewa Wachowicz jest tego dobrym przykładem. To ona zrezygnowała z klusek na rzecz nadziewanych sakiewek. Od razu zaznaczamy, że nie jest to byle co. Pierożki nadziewane są białą kiełbasą i natką pietruszki. Podczas jedzenia to one nadają daniu dodatkowego i ciekawego posmaku.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Przepis na rosół z pierożkami Ewy Wachowicz

Składniki na rosół

  • pół kury,
  • 2 kacze udka,
  • żołądek i serce drobiowe,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 kapelusze suszonych grzybów,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól.

Składniki na pierożki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • biała kiełbasa ze słoiczka,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania rosołu

  1. Całe mięso przełożyć do większego garnka. Dodaj obrane i pokrojone warzywa. Cebulę obierz i opal nad ogniem. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Dorzuć kilka kawałków suszonych grzybów, wlej również sos sojowy.
  2. Obficie posól, zalej wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
  3. Gdy warzywa staną się miękkie należy je wyłowić i zebrać szumowiny z wierzchu.

Sposób przygotowania pierożków

  1. Do miski wsyp przesianą mąkę i stopniowo wlewaj do niej szklankę wrzątku. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gdy to się stanie wbij jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Po wyrobieniu odstaw je na około 20 minut.
  2. Po tym czasie podziel masę na pół i rozwałkować na cienkie placki. Wytnij z nich prostokąty. Na każdy nałóż trochę kiełbasy słoikowej, złóż i sklej w sposób, by powstały kwadraty. Powtarzaj czynność do skończenia się składników.
  3. Tak przygotowane pierogi ugotować w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od wypłynięcia. Następnie wyłów, przenieś do zimnej wody i odcedź.
  4. Na koniec ułóż je na dnie głębokiego talerza i zalej rosołem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Zrobisz rosół z przepisu Ewy Wachowicz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.