Rosół z kury to zawsze dobry wybór na rodzinny obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć teściową, to zdecydowanie postaw na tę zupę. Rosół z domowej roboty makaronem jest genialny w smaku. Jak go przyprawić? Podpowiadamy.
7
istock / grafvision
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Rosół z kury - jak przygotować kultową zupę?
Rosół z kury to prawdziwy klasyk. W Polsce serwujemy go podczas ważnych uroczystości czy rodzinnych spotkań. Przygotowanie rosołu jest proste, ale wymaga czasu. Chcąc uzyskać klarowną zupę, powinniśmy gotować ją na małym ogniu przez dłuższy czas. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na domowy rosół, to nie mogłeś lepiej trafić. Prostą recepturę znajdziesz poniżej.
W garnku umieść kurę i pręgę wołową. Zalej mięso wodą.
Dodaj pokrojoną i umytą włoszczyznę. Dodaj wszystkie przyprawy.
Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.
Po godzinie opal cebulę i dodaj do rosołu.
Gotuj kolejną godzinę.
Tak przygotowany rosół podawaj z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Jak podawać rosół z kury? Najlepiej z domowym makaronem
Jak podawać rosół z kury? Najlepiej ze świeżą natką pietruszki i cieniutkim domowym makaronem. Rosół to zupa dobra nie tylko od święta, ale i na co dzień. Atutem tej zupy jest także to, że można zrobić z niej inne danie na drugi dzień (np. zupę pomidorową). Kolejny przepis na to kulinarne arcydzieło znajdziesz tutaj:
Rosół z kury - krok po kroku:
Składniki:
1 kura
1 włoszczyzna
około 3 l zimnej wody
1 cebula
przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
Wykonanie:
Kurę zalej zimną wodą.
Gotuj na małym ogniu przez około 60 minut. Pokrywka powinna być odkryta.
Cebule obierz, opal nad ogniem i dodaj do zupy.
Dodaj przyprawy (poza solą).
Włoszczyznę obierz, umyj i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki.
Dołóż warzywa do zupy.
Gotuj jeszcze przez dwie godziny. Pod koniec gotowania posól do smaku.
Na koniec odcedź warzywa i mięso.
Przepis na domowej roboty makaron niteczki
Oto przepis na domowej roboty makaron do rosołu:
Składniki:
około 3 szklanek mąki
3 jaja
odrobina soli
woda
Wykonanie:
Przesiej mąkę na stolnicę.
Wbij jaja i dodaj sól.
Wyrób dobrze ciasto. Następnie rozwałkuj je. Rozłóż cienkie płaty ciasta na ściereczkach. Pozostaw na chwilę.
Później przystąp do krojenia. Pokrój ciasto na cieniutkie paski.
Przejdź do gotowania. Zagotuj osoloną wodę. Możesz dodać odrobinę oleju.
Gotuj makaron mniej więcej trzy minuty.
Jak przyprawiać rosół, aby wyszedł aromatyczny i pyszny?
Jak przyprawiać rosół z kury? Do zupy warto dodać:
lubczyk,
liść laurowy,
ziele angielskie,
natkę pietruszki,
czosnek,
sól i pieprz,
kurkumę.
Jeśli mamy mało czasu na gotowanie pysznej zupy, warto dodać do niej domową kostkę rosołową (tu znajdziesz przepis).