Pesto z rukoli - serwuj je z makaronem penne
Pesto z rukoli, które zrobisz samodzielnie w domu, jest dużo lepsze w smaku niż gotowy produkt. Samo przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Pesto z rukoli z gorącym makaronem penne i garścią ulubionego sera to pychota, którą każdy musi spróbować. Poniżej znajdziesz prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
Pesto z rukoli - jak przygotować? Prosty przepis
Jak przygotować pesto z rukoli? Oto prosty przepis:
Składniki:
- 100 g orzeszków ziemnych łuskanych
- 100 g rukoli
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- suszone pomidory - kilka sztuk
- mozzarella - 1 opakowanie
- makaron penne
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności zajmij się orzeszkami. Należy je zmielić.
- Rukolę dokładnie umyj, osusz i umieść w blenderze.
- Dodaj czosnek i oliwę. Dorzuć orzechy i przyprawy.
- Wszystko dokładnie zmiksuj.
- Ugotuj makaron i podawaj z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Do czego używać pesto z rukoli? Nie tylko do spaghetti!
Do czego użyć pesto z rukoli? Warto wiedzieć, że pesto dodać może nie tylko do makaronu, ale także grzanek, kanapek czy nawet drobnych przekąsek, takich jak domowe chipsy. Pesto z rukoli ma konsystencję gęstego sosu, zatem bez problemu możemy maczać w nim frytki, dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub sałatek. Poniżej znajdziesz kolejny prosty przepis na pesto z rukoli.
Pesto z rukoli - przepis krok po kroku:
Pesto z rukoli - składniki:
- 100 g rukoli
- 30 g pestek dyni
- sól, pieprz
- starty parmezan
- oliwa z oliwek
- kilka ząbków czosnku
Pesto z rukoli - wykonanie:
- Rukolę umyj, przełóż do blendera.
- Dołóż pestki dyni.
- Dodaj starty parmezan.
- Dołóż obrany czosnek
- Wlej oliwę z oliwek.
- Dodaj wszystkie przyprawy.
- Zmiksuj całość na gładką masę.
- W razie konieczności dolej odrobinę wody.
- Gotowe pesto przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki. Po schłodzeniu będzie jeszcze lepiej smakować.
Poznaj właściwości rukoli. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety
Rukola to bardzo zdrowy składnik wielu potraw. Posiada ogrom prozdrowotnych właściwości. Poniżej kilka z nich:
Właściwości rukoli:
- ma niska kaloryczność (25 kcal na 100 g)
- zawiera w sobie sporą ilość błonnika
- poprawia pracę jelit
- ma w sobie sporą ilość witaminy A, B, C, K, wapnia i żelaza
Zobacz też: Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa