Sznycel wiedeński - sprawdź przepis na najsłynniejszy kotlet
Sznycel wiedeński cieszy się ogromną popularnością. Wykonany z mięsa cielęcego cechuje się delikatnością w środku i chrupiącą panierką. Warto pokusić się o zdobycie dobrej jakości mięsa. Najlepiej bezpośrednio od rolnika. Prosty przepis na sznycle wiedeńskie znajdziesz poniżej.
Sznycel po wiedeńsku - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 300 g surowej szynki cielęcej
- 2 jaja
- 500 g klarowanego masła
- bułka tarta
- sól, pieprz
- ćwiartka cytryny
Wykonanie:
- Mięso pokrój na kotlety.
- Rozbij bardzo delikatnie.
- Podziurkuj widelcem.
- Ułóż na oddzielnych talerzach mąkę, jajka i bułkę tartą.
- Połącz mąkę z solą i pieprzem.
- Obtocz kotleta w mące, jajku i bułce.
- Przejdź do smażenia.
- Rozgrzej masło. Smaż z dwóch stron.
- Podawaj z cytryną.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym - danie dobre na obiad lub imprezę z bliskimi
Sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym to kolejna z naszych propozycji. Przepis jest wzbogacony nie tylko o jajko, ale i o marynatę. Smaku dodają także przyprawy. Jeżeli szukacie nowych smakowych doznań, to poniższy przepis jest dla Was.
Sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym:
Składniki:
- 2 kotlety cielęce
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 1 kefir
- 3 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- szczypiorek
- olej - do smażenia
Wykonanie:
- Kotlety rozbij i ponakłuwaj widelcem.
- Później umieść je w misce.
- Dołóż do mięsa pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawy, wlej 1 kefir i wymieszaj delikatnie.
- Odstaw mięso na 120 minut.
- Przystąp do panierowania.
- Mięso umieść w mące, 1 rozbełtanym jajku i bułce tartej.
- Przejdź do smażenia. Pamiętaj o zachowaniu właściwej temperatury. Smaż kotlety z dwóch stron.
- Usmaż pozostałe jajka.
- Ułóż na gotowych kotletach sadzone jajka i posyp całość posiekanym szczypiorkiem.
Sznycel po wiedeńsku - przepis z mlekiem
Sznycel po wiedeńsku można namoczyć w mleku i wymieszać z jajkiem. Dzięki temu zabiegowi mięso będzie jeszcze delikatniejsze w smaku. Warto wypróbować ten patent. Oto prosty przepis:
Składniki:
- 3-4 plastry cielęciny
- odrobina soli, pieprzu
- 60 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 20 ml mleka
- 100 g bułki tartej
- olej bądź masło klarowane - do smażenia
Wykonanie krok po kroku:
- Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem i przypraw.
- Jajko rozbij i wymieszaj z mlekiem.
- Mięso panieruj w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej.
- Weź patelnię z grubym dnem.
- Rozgrzej olej. Przejdź do smażenia kotletów z dwóch stron.
- Dostosuj ogień.
- Kotlety powinny mieć złocisty kolor.
Zobacz też: To weekendowe ciasto ma wielu wielbicieli. Znika tak szybko, że nie każdy zdąży go spróbować