Co może być lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte? Wejdź i poznaj odpowiedź

Znudziły Ci się już tradycyjne schabowe i mielone? Mamy dla Ciebie propozycję na wyjątkowe doznania smakowe. Przedstawiamy przepis na najsłynniejsze kotlety na świecie. Spróbuj, a będziesz je robić co tydzień w niedzielę.

Sznycel wiedeński - sprawdź przepis na najsłynniejszy kotlet

Sznycel wiedeński cieszy się ogromną popularnością. Wykonany z mięsa cielęcego cechuje się delikatnością w środku i chrupiącą panierką. Warto pokusić się o zdobycie dobrej jakości mięsa. Najlepiej bezpośrednio od rolnika. Prosty przepis na sznycle wiedeńskie znajdziesz poniżej. 

Sznycel po wiedeńsku - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 300 g surowej szynki cielęcej
  • 2 jaja
  • 500 g klarowanego masła
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • ćwiartka cytryny

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój na kotlety.
  2. Rozbij bardzo delikatnie.
  3. Podziurkuj widelcem.
  4. Ułóż na oddzielnych talerzach mąkę, jajka i bułkę tartą.
  5. Połącz mąkę z solą i pieprzem.
  6. Obtocz kotleta w mące, jajku i bułce.
  7. Przejdź do smażenia.
  8. Rozgrzej masło. Smaż z dwóch stron.
  9. Podawaj z cytryną.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym - danie dobre na obiad lub imprezę z bliskimi

Sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym to kolejna z naszych propozycji. Przepis jest wzbogacony nie tylko o jajko, ale i o marynatę. Smaku dodają także przyprawy. Jeżeli szukacie nowych smakowych doznań, to poniższy przepis jest dla Was.

Sznycel po wiedeńsku z jajkiem sadzonym:

Składniki:

  • 2 kotlety cielęce
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 kefir
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • szczypiorek
  • olej - do smażenia

Wykonanie:

  1. Kotlety rozbij i ponakłuwaj widelcem.
  2. Później umieść je w misce.
  3. Dołóż do mięsa pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawy, wlej 1 kefir i wymieszaj delikatnie. 
  4. Odstaw mięso na 120 minut.
  5. Przystąp do panierowania.
  6. Mięso umieść w mące, 1 rozbełtanym jajku i bułce tartej.
  7. Przejdź do smażenia. Pamiętaj o zachowaniu właściwej temperatury. Smaż kotlety z dwóch stron.
  8. Usmaż pozostałe jajka.
  9. Ułóż na gotowych kotletach sadzone jajka i posyp całość posiekanym szczypiorkiem.

Sznycel po wiedeńsku - przepis z mlekiem

Sznycel po wiedeńsku można namoczyć w mleku i wymieszać z jajkiem. Dzięki temu zabiegowi mięso będzie jeszcze delikatniejsze w smaku. Warto wypróbować ten patent. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 3-4 plastry cielęciny
  • odrobina soli, pieprzu
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 20 ml mleka
  • 100 g bułki tartej
  • olej bądź masło klarowane - do smażenia

Wykonanie krok po kroku:

  1. Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem i przypraw.
  2. Jajko rozbij i wymieszaj z mlekiem.
  3. Mięso panieruj w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej.
  4. Weź patelnię z grubym dnem.
  5. Rozgrzej olej. Przejdź do smażenia kotletów z dwóch stron.
  6. Dostosuj ogień.
  7. Kotlety powinny mieć złocisty kolor.

Zobacz też: To weekendowe ciasto ma wielu wielbicieli. Znika tak szybko, że nie każdy zdąży go spróbować

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.