Kotlety sojowe a'la schabowe z mega pyszną panierką i nie tylko. Rodzinny obiad dla fanów roślinnej kuchni

Kotlety sojowe to dobra alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Wiele osób już po pierwszym kęsie zachwyca się nietuzinkowym smakiem tych wegetariańskich kotletów. Jak je zrobić? Podajemy najlepsze przepisy na pyszne kotlety przygotowane na trzy różne sposoby.

Kotlety sojowe - jak przygotować danie? Smakiem dorównują schabowym!

Jak przygotować kotlety sojowe, aby obiad był udany? Wiele osób uważa, że przygotowanie takich kotletów jest trudnym zadaniem. Jednak nie jest to do końca prawdą, ponieważ można kupić gotowe kotlety. I choć nie będą idealne, tak jak te przygotowane własnoręcznie, to z odpowiednim przepisem danie wyjdzie obłędne w smaku. Przejdźmy do sposobu wykonania - poniżej zamieszczamy łatwą recepturę na pyszne kotlety sojowe.

Kotlety sojowe - składniki, które są nam potrzebne to:

  • opakowanie kotletów sojowych (możesz kupić gotowe lub zrobić kotlety samodzielnie - tu znajdziesz przepis)
  • 3 jaja
  • 4-5 łyżek mąki
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz, oregano, tymianek
  • 2 l bulionu warzywnego
  • olej do smażenia

Kotlety sojowe - krok po kroku:

  1. Wlej bulion do garnka.
  2. Włóż kotlety do garnka. Gotuj przez 15 minut. Odcedź i ułóż na blasze.
  3. Wsyp do talerza mąkę. Do drugiego wbij jaja.
  4. Do trzeciego naczynia wsyp bułkę tartą.
  5. Kotlety przypraw.
  6. Obtocz w mące, w jajku i w bułce.
  7. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju.
Zobacz wideo No to klops i to wegański!

Z czym podawać kotlety sojowe? To leczo rozgrzeje nas do czerwoności!

Z czym podawać kotlety sojowe? Leczo to dobra opcja. Kotlety sojowe należy ugotować w bulionie i podawać z leczo. Poniżej znajdziecie przepis. Ten obiad może być miłym zaskoczeniem dla bliskich. 

Przepis na leczo z kotletami sojowymi:

Składniki:

  • kotlety sojowe (możesz kupić gotowe lub zrobić kotlety samodzielnie - tu znajdziesz przepis)
  • 1-2 cukinie
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion
  • olej
  • pieczarki

Wykonanie:

  1. Cukinie umyj, obierz i pokrój. 
  2. Paprykę umyj i pokrój
  3. Pieczarki umyj i pokrój.
  4. Kotlety ugotuj w bulionie.
  5. Cebule obierz i pokrój na drobno. Podsmaż ją na oleju. Dołóż posiekany czosnek. Dorzuć przyprawy. Podsmaż chwilę. Dołóż pieczarki. Chwilę potrzymaj na ogniu.
  6. Dolej szklankę bulionu.
  7. Dodaj koncentrat.
  8. Kotlety pokrój w paski i dodaj do zawartości patelni.
  9. Wymieszaj i chwilę podgrzewaj.

Kotlety sojowe w zalewie octowej - takich na pewno nie jadłeś!

Kotlety sojowe w zalewie octowej to danie mało spotykane. Kotlety tego typu zazwyczaj serwujemy w wersji smażonej z dodatkiem ziemniaków. Poniżej wyjątkowa receptura, która zaskoczy każdego.

Składniki:

  • 1 opakowanie kotletów sojowych (możesz kupić gotowe lub zrobić kotlety samodzielnie - tu znajdziesz przepis)
  • 1 litr wody
  • 1 domowa kostka rosołowa (tu znajdziesz przepis)
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej

Składniki na zalewę:

  • 500 ml woda
  • 1/4 szklanki octu
  • liście laurowe
  • 3 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży koper

Wykonanie:

  1. Kotlety sojowe gotuj przez 10 minut w 1 litrze wody. Dołóż w międzyczasie kostkę rosołową i liście laurowe z solą.
  2. Później odcedź kotlety i obtocz w panierce.
  3. Następnie usmaż je z dwóch stron.
  4. Wykonaj zalewę. Obierz cebulę, posiekaj i usmaż na oleju.
  5. Składniki na zalewę połącz i zagotuj. W końcowym etapie dodaj koper.
  6. Tak przygotowaną zalewą zalej kotlety i ostudź.
  7. Później wstaw przystawkę do lodówki na około 24 godziny.

Zobacz też: Pierogi kresowe mają znakomity farsz, a mało kto wie, co jest w środku. Lepsze niż pierogi z mięsem

Więcej o: