Już nie moczę schabowych w mleku. Znalazłam lepszy sposób, a mięso jest soczyste i dużo smaczniejsze

Kotlety schabowe to klasyka polskich obiadów i wszelkich przyjęć. Przepis jest oczywiście banalny, ale żeby kotlety były naprawdę pyszne, trzeba odpowiednio zatroszczyć się o mięso. Z pomocą przyjdzie marynata. Mleko zostaw w lodówce - inny produkt sprawdzi się o niebo lepiej.

Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni i chociaż powstał jako inspiracja wiedeńskim sznyclem, to trzeba przyznać, że wieprzowy kotlet ma specjalne miejsce w sercach wielu Polaków. Przepis na schabowego jest banany - rozbite płaty mięsa panieruje się i smaży na złoty kolor. Jednak czasami schabowe wychodzą twarde i zwyczajnie niesmaczne.

Zobacz wideo

Oczywiście często zależy to od mięsa, jednak zawsze warto wcześniej zamarynować kotlety. Wiele osób moczy wcześniej mięso w mleku. Ja też tak robiłam, aż odkryłam lepszy sposób. Zamiast w mleku, moczę schabowe w maślance. Mięso wychodzi delikatne, kruche i nie czuć w nim tego charakterystycznego, czasami nieprzyjemnego zapachu wieprzowiny.

Nie mocz schabowych w mleku - jest lepszy sposób

Składniki:

  • kilka płatów schabu rozbitego na kawałki
  • 1 większa cebule
  • 500 ml maślanki naturalnej
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Rozbite płaty schabu włóż do miski. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Następnie zalej całość maślanką, dodaj trochę soli i pieprzu. Następnie całość odłóż na kilka godzin do lodówki - możesz także na całą noc. 
  2. Kiedy mięso już zamarynuje się w maślance, wyjmij je z lodówki, lekko oczyść, jednak nie osuszaj - resztki marynaty dodadzą smaku. Pamiętaj także, by pozostawić mięso na chwilę na blacie, by nabrało temperatury pokojowej. 
  3. Teraz czas na panierowanie. Płaty schabu lekko dopraw solą i pieprzem z obu stron, następnie obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Możesz zapanierować podwójnie.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej sporą ilość smalcu. Następnie połóż na nim kotlety i na umiarkowanej mocy palnika smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj od razu po usmażeniu - najsmczniejse schabowe to te prosto z patelni. 

Tak przygotowane schabowe niemal rozpływają się w ustach i są naprawdę bardzo, bardzo soczyste. Jeśli chcesz, do marynaty z maślanki możesz dodać dwie łyżki soku z cytryny - taki trik sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste i przepyszne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.